0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Докога ще живеем на бойно поле?
« -: Юни 03, 2014, 15:00:57 pm »
Предполагам всички се разбрали за нелепата смърт на едно дългочакано детенце - Паоло. Да почива в мир малката душичка....
http://dnes.dir.bg/news/protest-peshehodna-pateka-paolo-16807042?nt=4

Трудно ми е да пиша по темата, но смятам, че наш дълг е, като родители, като общество да искаме промяна - промяна в НК и Закона за движение по пътищата, както и по-строги санкции за нарушителите на закона.

Не мога да се примиря, че войната по пътищата продължава, не мога да се примиря със загубата на деца и млади човешки животи. Не мога да се примиря с безнаказаността на шофьорите убийци. Не мога да се примиря с ужасяващата статистика за смъртността по пътищата:
http://angels-lim.org/karta-na-zaginalite-deca
http://www.mediapool.bg/sedem-malki-detsa-sa-zaginali-na-patya-p … 7-news217730.html

Какво ще направим ние като родители, за да защитим децата си? Как мислят да реагират обществените организации? Редно ли е да стоим безучастни? Нима не е време за протест!
« Последна редакция: Юни 05, 2014, 09:38:08 am от Елфи »
*
Re: До кога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #1 -: Юни 03, 2014, 15:03:19 pm »
За протест!

Трябва най-после нашето общество да разбере, че няма нищо по-ценно от живота и това да стане приоритет на всеки и управляващ, и всеки гражданин. Няма да стане по друг начин ако не се заеме всеки един човек с това. Всички заедно.
« Последна редакция: Юни 03, 2014, 15:05:38 pm от cygnus »
Re: До кога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #2 -: Юни 03, 2014, 15:11:10 pm »
Длъжни сме, в подкрепа на всички родители, които са загубили децата си при нелепи инциденти на пътя, да излезем на протест! Протест срещу неефективните присъди, протест срещу смешните наказания, протест срещу безхаберието!
Re: До кога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #3 -: Юни 03, 2014, 15:11:42 pm »
Подкрепям идеята за протест!
Трябва да направим нещо, да започнем отнякъде. Колкото и невъзможно да ни се струва да променим ситуацията.
« Последна редакция: Юни 03, 2014, 15:13:22 pm от alia_alia »
*
Re: До кога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #4 -: Юни 03, 2014, 15:23:00 pm »
Днес имаше много масова демонстрация на гражданите на мястото на убийството. Добре, че хората не останаха безразлични, дано не стихне недоволството. Дани е заразно болен и не успях да отида лично днес, но помолих баба ми да отиде на мястото и да остави цветя, както и да остане там заедно с всички до края на бдението. Като ми потвърдят лекарите, че детето ми не е опасно за другите деца - лично аз всеки ден ще съм там и ще настоявам заедно с другите за ефективна присъда за въпросния, затваряне за движение на улицата перпендикулярна на пешеходната улица (по която именно е влязъл въпросния). Ако се инициират искания за промяна в закона и най-вече САНКЦИИТЕ за подобни нарушения - ще ги подкрепя по всеки възможен ми начин.

С отвращение разбирам, че за момента ситуацията с убиеца се развива по всички извратени "правила" типични за нашата държава. Арестуван за 72 часа, ама набързо са го преместили от ареста в болницата, че бил имал комоцио. Понеже "злите граждани" свидетели на случката го били пребили.  8O Сега, като нищо тоя ще хукне да съди въпросните хора. Като изтекат 72-а часа - ще го пуснат под гаранция, защото...ми няма опасност нали да се укрие, или да прегази някой друг. И после ще чака да поутихне недоволството, ще се заточат едни дела с години и накрая я лежи изобщо я не. Дано греша, ама...съмнявам се.  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: До кога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #5 -: Юни 03, 2014, 15:37:33 pm »
трябваше да го убият. в навалицата нямаше да се разбере кой и какво...
сега ще се измъкне.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: До кога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #6 -: Юни 03, 2014, 15:46:17 pm »
Подкрепям идеята за протест!
По повод трагедията, попаднах на тази статия, информираща за инициатива на родители на деца, загинали на пътя (от преди две години), с искане за поправки в Наказателния Кодекс. http://www.duma.bg/node/29246
Внесени ли са поправките и какво е гласувано ......
От статията си личи липсата на заинтересованост на най-високо ниво.

*
Re: До кога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #7 -: Юни 03, 2014, 15:51:39 pm »
Ами така е Джам, ама не мисля, че ние да се превръщаме в убийци е трайното решение на такива въпроси. Не, че не е бързо и ефективно, ще пречукаме двама-трима  да речем и останалите ще се хъснат и ще се поспрат. Ама няма как да стане това просто.

Съгласна съм с мнението на Донка, че тия "гъзари" - могат да платят всякакви глоби (ако изобщо им ги наложи някой) и колите да им конфискуват - нови могат да си купят. Това, което НЕ МОГАТ да си купят и с което са "равни на всички нас" е само едно - времето. Като направиш такова нарушение - обществено полезен труд, на пълен работен ден. Ха да видим тогава. Копаш там градинката в центъра цял ден, правиш оборка на боклуците - няма кафенце, няма "въртя бизнес", няма "ще си платя и ще ми се размине и ще си правя пак същото". И да носят по едно елеченце в сигнален цвят с надпис: "Аз застрашавам живота и здравето на другите!", за да е и унизително.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: До кога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #8 -: Юни 03, 2014, 15:58:56 pm »
В случая, този е извършил предумишлено убийство.
В пешеходна зона, нали? С джипа?  И има деца? Сериозно ли? Какво правят деца там?
Трябва да бъде съден за предумишлено убийство, а не да си почива в болницата.

В такива случаи много разумни хора казват, това , което казва джам, но никой нормален човек не го  прави. Защото е нормален. Защото да убиваш не е нормално.
*
Re: До кога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #9 -: Юни 03, 2014, 16:05:50 pm »
... тогава е бил внесен Законопроект за промени в НК, но какво точно е гласувано ...
http://www.monitor.bg/bin/marticle?id=332666 , очевидно има "вратички" в закона.

*
Re: До кога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #10 -: Юни 03, 2014, 16:06:05 pm »
Копирам едно мнение от коментари по темата:

"Искам първо да изкажа съболезнования на родителите и близките на загиналото дете. Ще обясня от юридическа гледна точка / не твърдя, че е правилно/ - след като Наказателният кодекс предвижда от от 2 до 6 години лишаване от свобода, значи няма как съдът да го осъди нито на по-малко от 2, нито на повече от 6. Тук трябва да се сърдим на тези, които са писали закона. След това се поставя въпроса - ще лежи ли ефективно или условно и се почва- съдът трябва да прецени - работи, неосъждан, чисто съдебно минало, има семейство, обществено активен, разкайва се, има деца и съдът решава за да се поправи не е необходимо да лежи в затвора. Осъжда го и отлага присъдата условно. Няма как да влезе в затвора за това престъпление, хора. ЗАКОНЪТ ГО ПОЗВОЛЯВА!!!!. Ако на 1-ва инстанция го вкарат в затвора, на 2-ра ще го осъдят условно. Преценка на съдията, но съдиите гледат материалите по делото, те не работят със справедливостта и човештината, а със закона."

Нищо чудно да го осъдят условно!
*
Re: До кога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #11 -: Юни 03, 2014, 16:21:26 pm »
Не, ще е чудно да го осъдят ефективно. Юристите са обяснили точно и ясно защо. Пък като е така - каква превенция на престъпления от подобен характер извинете? Утре прегазвам детето на някоя от вас и понеже съм с чисто съдебно минало, работя, развивам се и н'ам какво си, та съм и майка на малко дете, което отглеждам качествено - и аз с условна за УБИЙСТВО на дете.

Ако знам, че в такава ситуация - няма мърдане, лежи се ефективно и то дълго, а детето ми ще расте без майка...дали няма да съм много, много по-внимателна?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: До кога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #12 -: Юни 03, 2014, 16:22:50 pm »
Хубаво е да се протестира и да се променят законите. Защото боя, наказанията или нещо друго, не вършат много работа както е видно... Трябва наистина да бъдат гонени до дупка и с най-строгите наказания. Да знаят, че като правят нарушения, ще лежат - 5-10-20 години, а не да си седят в болницата по клинична пътека с парите на тия, чиито деца са убили :x
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Re: До кога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #13 -: Юни 03, 2014, 16:23:44 pm »
За родителите на Паоло се е сбъднал най-големият страх на всички родители. Мир на душичката му, а за семейството - не знам как се преживява такова нещо.

За протеста и по-конкретно за исканията - според мен в Асоциацията на пострадалите в автомобилни катастрофи ще имат най-ясна представа какво куца най-много в момента - http://www.bazk.org/about.php. Всички знаем, че закони има, но не се спазват, но не знаем какво точно най-много пречи да се спазват.

На прима виста - миналата седмица слушах в новините как след увеличаване на позволената скорост по магистралите от 130 на 140 км/ч, катастрофите се увеличили с 30%. Затова сега щели да внасят предложение да се върне на 130. Надявам се да стане скоро. Но според мен изобщо не такава е причинно-следствената връзка. По същото време промениха закона така, че за нарушения, за които преди се налагаше лишаване от правоуправление за някакъв срок, сега се плаща само глоба. Ами дреме им на онези с големите джипове, че ще ги глобят, те още в следващата секунда пак са със 180 на пътя.

Личните ми впечатления като шофьор са, че пътната полиция се занимава предимно с генериране на приходи от глоби и скоби и все по-малко с обезпечаване на безопасността на хората. Преди 1-2 години в София се караше поносимо, имаше и повече акции с внезапни проверки на пътя, това донякъде озаптяваше онези, които са над закона. Сега сякаш всички се чувстват безнаказани - ами няма ден, в който да не срещна някой тарикат в насрещното, а пътни полицаи виждам само около паяците.
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*
Re: До кога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #14 -: Юни 03, 2014, 17:16:58 pm »
marmotche, съгласна съм с написаното от теб. Но видно от поста, който е цитирала Меци, дори полицията да беше абсолютно безупречна в действията си...не би имало значение.
Не би имало значение, защото наказанието за дадено провинение, било и от най -тежките - явно лесно може да се избегне в съда. Може, защото в законите пише, че такова и такова било наказанието, ама съда пък може нещо да "изтълкува", "да преценя", "да взема предвид" и да реши друго. В конкретния случай - за убийство на дете - този получава условна присъда и си свирка. Ами да си таковаме законите значи, дори да се прилагаха съвестно - пак няма файда.

П.П. Той самият има две малки деца се оказва - значи просто забрави да получи ефективна присъда + че е доста добре финансово. Ще мине по възможно най-тънкото в случая. И кое да възпре и замисли поне неговите "последователи" в бъдеще?

Аз също съм шофьор, както и много от вас. Това да блъсна пешеходец ми е от най-големите страхове, знам, че не съм застрахована. Знаем и какви пешеходци има, дето на такива места ти изскачат внезапно, че и по всички правила да караш - някой път няма как да избегнеш удар. Но за мен има огромна разлика (не в последствията) да се случи такова нещо, когато шофьорът е карал по всички правила и е било малшанс случката и между това, което този идиот направи вчера. И се оказва, че и в двата случая - еднакви са последствията.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: До кога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #15 -: Юни 03, 2014, 17:28:24 pm »
Гост в студиото при Милен Цветков е бил адвокат Марковски. Та той казал, че наказание за такова деяние е от 5-15 години затвор.
Аз лично съм скептично настроена, че шофьорът, погубил Паоло, ще получи ефективна присъда.
*
Re: До кога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #16 -: Юни 03, 2014, 19:02:13 pm »
Добре момичета. За този конкретен случай - с протести да кажем и вдигане на постоянен шум по темата, максимума който можем да постигнем е да се постанови ефективна присъда някаква, колкото сега допуска закона. Трудно и това, но не непосилно, ако не оставим случката да отшуми "по каналния ред".

Но в по-общ план...нека всяка от вас си каже личните виждания и предложения какво и как следва да се промени в закони, санкции и приложение на същите, че да не е толкова Лабаво положението в бъдеще. Има и юристи сред нас, нека и те се включат и ако ще има протести - да имаме и някакви ясно формулирани искания по темата. Не само възмущение и потрес - абсолютно разбираеми, но неводещи до промяна. Явно.  :x

Има много НПО, вкл. такива възникнали заради ей такива случаи. И нашата и другите, ако издигнем някакви смислени и изпълними общи искания и се организираме за общи протести - може пък поне някой да ни чуе този път. Мое си мнение.

Но, ако ще протестираме - трябва да кажем какво искаме. Иначе...ще се изкажат държавните лица колко са потресени, колко им е тъжно, как ще помислят и...така докато отворим следващата тема по такъв повод.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: До кога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #17 -: Юни 03, 2014, 19:15:27 pm »
камери, контрол, полиция. Да следят и глобяват! Да увеличат глобите! При повторно нарушение да се лишават от правоспособност за неограничено време.

Момичетата в чужбина нека да кажат какви са санкциите за нарушения там. Утайка, на чието самосъзнание не може да се разчита, има навсякъде по света, но явно има механизъм да се въздейства и на боклуците в напредналите държави. Тук се считат за недосегаеми.
« Последна редакция: Юни 03, 2014, 19:18:57 pm от cygnus »
*
Re: До кога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #18 -: Юни 03, 2014, 19:19:55 pm »
Не съм юрист, не съм запозната със НК, но искам:
- ясна маркировка и пътни знаци, които обозначават пешеходни пътеки, училища и детски градинки ( такива в нашия квартал липсват - маркировките отдавна са избелели, знаците са изкривени от удари, или са изрисувани със спрей;
 - по-високи легнали полицаи, които да принуждават шофьорите да намалят скоростта;
 - по-строги санкции за нарушителите на Закона за движение по пътищата;
 - поставяне на повече камери;
 - КАТ да налага контрол, който в последно време в София липсва ( не знам как е по другите градове);
 - катаджиите да не взимат рушвети и да пишат актове наред. Не може да те хванат пил зад волана и да те пуснат срещу определена сума!
- Актовете да се удържат директно от заплатите на нарушителите;
 - обезопасяване на автобусните спирки;
 - солени глоби за паркиращите на тротоарите

Това е, което ми изниква на първо време.
« Последна редакция: Юни 03, 2014, 20:04:00 pm от Мецани »
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: До кога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #19 -: Юни 03, 2014, 20:15:27 pm »
Ако те хванат пил зад волана, да не ти казват - и карай внимателно“  8O, а директно да те свалят от колата и да си одиш пеш. И тия прословути Гражданска отговорност да не зависят от типа кола дето караш, а от това колко пъти и за какво са те глобявали. Ама първо трябва да глобяват за това де.