0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Re: прогрестерон и овулация
« Отговор #20 -: Юли 05, 2006, 17:57:02 pm »
Здравейте, днес излезе и моя прогестерон - 2nmol/l (правени са в Цибалаб - реф. (фол 0.48-4.45, лут 10.62-81.28, мен до 2.32)). Направо съм шашната. Изследван е на 7 ден след доказана овулация с УЗИ. 2 дни след това измерихме лигавицата и беше 27мм и фоликулите бяха се спукали. Според мен не е никак нормално, вие как мислите. Освен това БТ не се повиши изобщо този месец.
Много съжалявам за лошите новини.
Незная как го е коментирал лекарят ти, но ето какво мисля аз /не съм специалист  :D/
Щом той твърди че е имало овулация, може и да е имало. Отделя се яйцеклетка, но не се развива жълто тяло - и следователно  не се синтезира прогестерон.Затова:
-БТ не се повишава във ЛФ -защото няма Прогестерон
-лигавицата на матката е по-дебела - ако имаше прогестерон , той щеше да спре нарастването и.

Според мен може да е станало и следното - расте фоликул , достига определени размери и вместо да се пукне -търпи обратно развитие. В този случай пак не се образува прогестерон.

ПП. Нямаш ли реф.стойности на Прогестерона по време на овулация/овул.фаза/

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

assya_g

• 168
  • мама на нинджи
« Отговор #21 -: Юли 05, 2006, 18:12:34 pm »
denis, благодаря за отговора, още не съм го коментирала с док, а и мисля да го сменям, така че...Според мен се е случило първото нещо. Ще видим другия месец какво ще стане, явно ще приемам някакъв прогестеронов препарат.

фол 0.48-4.45 - не са ли това реф. стойности по време на овулацията?
*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
« Отговор #22 -: Юли 05, 2006, 20:53:07 pm »
Ася, как така лигавицата ти е била 27мм., това не е ли вече хипер много?
ЗА КООРДИНАТИТЕ НА ИЗПИТАНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО РЕПРОДУКЦИЯ ВИЖТЕ http://www.zachatie.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=6
*

assya_g

• 168
  • мама на нинджи
« Отговор #23 -: Юли 05, 2006, 22:57:26 pm »
хипер не хипер, това е положението, и аз гледах като я мери док на 3D и се "дзверих" на монитора, ама....Сега най-вероятно конски дози Утрогестан и така...
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #24 -: Юли 06, 2006, 08:18:39 am »
denis, благодаря за отговора, още не съм го коментирала с док, а и мисля да го сменям, така че...Според мен се е случило първото нещо. Ще видим другия месец какво ще стане, явно ще приемам някакъв прогестеронов препарат.
фол 0.48-4.45 - не са ли това реф. стойности по време на овулацията?
Не, това не е за овул.фаза, а е за фоликуларна фаза/фазата преди О./
По време на О вече има прогестерон, макар и в малки количества, той започва да се образува още преди О. - по това можеше и да се разбере дали изобщо е имало О./поне така мисля/
Защо ще пиеш Прогестеронов препарат - той не решава проблема. Може изобщо да нямаш О./ако нямаш О и пиеш прогестерон - ще се предизвика М, но проблема остава/
Трябва ти добър специалист.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

assya_g

• 168
  • мама на нинджи
« Отговор #25 -: Юли 06, 2006, 10:09:09 am »
ясно denis, благодаря ти. насочила съм се към клиника и още в началото на другия цикъл отивам. 
« Отговор #26 -: Юли 06, 2006, 16:17:12 pm »
Може ли и аз да попитам тук.
 Днес взех резултатите от изследванията си за прогестерона:
 22.40 nmol/l при референтни стойности 14.12-89.14.
Лекарката каза, че е наред но:"емпирично, жените, при които прогестерона е в стойности над 30 дори над 40, имат прекрасни шансове за забременяване".  8O
Сега ще трябва ли да се взема прогестерон под формата на таблетки?
И понеже това е първото ми хормонално изследване трябва ли да се притеснявам?
Ясно е, че ще отида на лекар, но бих искала ако имате повече информация да я споделите. Благодаря. :) 
*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
« Отговор #27 -: Юли 06, 2006, 16:27:24 pm »
Елена,

а прогестерона според правилата ли си го изследвала, т.е. 7дни след доказана с УЗИ овулация.
ЗА КООРДИНАТИТЕ НА ИЗПИТАНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО РЕПРОДУКЦИЯ ВИЖТЕ http://www.zachatie.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=6
« Отговор #28 -: Юли 06, 2006, 16:44:10 pm »
Рали, честно да кажа, изследвах го според съветите на ендокриноложката - 21 ден от цикъла /усъмних се, ама нали е лекар?!/. Та не съм ходила на УЗИ за да ми проверяват овулацията. Според графиката ми за БТ това е 9 ден след ову /ако правилно ми отчита термометъра, щото много вяра му нямам и много опит с меренето на БТ също/.
Благодаря. :)
*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
« Отговор #29 -: Юли 06, 2006, 16:48:58 pm »
Ясно,

много често лекари препоръчват изследване на прогесторана на 21ден от цикъла и при мен така - 1вия път, изхождайки, предполагам от презумпцията, че средностатистически при класическия вариант на 28дневен цикъл - овулация на 14ти ден от цикъла, следователно прогестерон седем дни след овуто - т.е. на 21-вия ден. Да, но нали все пак не всички жени овулираме на 14тия ден, поне лично аз - не винаги. Та, съветът ми е да си направиш фоликуметрия следващия месец, хем ще видиш дали действително имаш овулация, хем ще изследваш правилно прогестерона и едва тогава - ще се тревожиш за резултатите, ако има повод.
Късмет:)
« Отговор #30 -: Юли 06, 2006, 16:58:12 pm »
Благодаря ти Рали.
Ще се погрижа следващия месец, живот и здраве. Вероятно не съм улучила момента /но в лабораторията където ми вземаха кръв също ме попитаха: "това 21 ден ли ви е?". Е все пак би трябвало да ги знаят тези подробности за 7 ден след ову! Или е по-лесно да действат по презумция./.
 :bighug:
*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
« Отговор #31 -: Юли 06, 2006, 23:23:07 pm »
Явно е незнание, ако не вярваш на мен, мила Ели, нека се включат и др. момичета с мнение. Аз от тях разбрах кога се изследва правилно прогестерон :). Късмет.
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #32 -: Юли 07, 2006, 08:04:21 am »
Цитат
Благодаря ти Рали.
Ще се погрижа следващия месец, живот и здраве. Вероятно не съм улучила момента /но в лабораторията където ми вземаха кръв също ме попитаха: "това 21 ден ли ви е?". Е все пак би трябвало да ги знаят тези подробности за 7 ден след ову! Или е по-лесно да действат по презумция./.

Дейсват по презумпция.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #33 -: Юли 07, 2006, 08:35:38 am »
Явно е незнание, ако не вярваш на мен, мила Ели, нека се включат и др. момичета с мнение. Аз от тях разбрах кога се изследва правилно прогестерон :). Късмет.
Подкрепям Рали  :D
Фоликулометрия и изследване на Прогестерон 7 ден след доказана О.
По БТ е трудно да се установи дали има О., Трябва дълго време да си мерила и да си засичала с Уз и тестове.

Дори и нисък, прогестерона говори, че е имало О.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

naha

• 1474
  • За всяко нещо си има Време, Път и Надежда!
« Отговор #34 -: Юли 11, 2006, 15:38:05 pm »
Хора аз сега ще напиша някакви резултати за моя прогестерон, но са ми объркани референтните стоиности и утре като ги видя ще ги напиша... инъче пуснах прогестерон на 8ми ден след като видях, че фуликола е 21мм без овулация ( тои така или инъче не се пука) какато и да е резулатат е 20.6, но тези от лабораторията са помислили, че съм на 8ми ден от началото на м-то и са дали ниски ст-ти 0.2 - 1.5  после се обадих  и за след 14-ти ден ми даде 0.8 до 3 което пак е ниско, а аз помня че погледнах за лф стоиностите и бяха от 3,3 до 27 абе лудница..... гинката каза че може би завишените нива на прогестерона са направили невъзможно пукането на фуликола с прегнила ..... но за да не ви обърквам и вас утре ще видя стоиностите и пак ще пиша..... мислите ли, че ако е завишен прогестерона наистина ще влияе кофти прегнила????
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #35 -: Юли 11, 2006, 16:05:52 pm »
Хора аз сега ще напиша някакви резултати за моя прогестерон, но са ми объркани референтните стоиности и утре като ги видя ще ги напиша... инъче пуснах прогестерон на 8ми ден след като видях, че фуликола е 21мм без овулация ( тои така или инъче не се пука) какато и да е резулатат е 20.6, но тези от лабораторията са помислили, че съм на 8ми ден от началото на м-то и са дали ниски ст-ти 0.2 - 1.5  после се обадих  и за след 14-ти ден ми даде 0.8 до 3 което пак е ниско, а аз помня че погледнах за лф стоиностите и бяха от 3,3 до 27 абе лудница..... гинката каза че може би завишените нива на прогестерона са направили невъзможно пукането на фуликола с прегнила ..... но за да не ви обърквам и вас утре ще видя стоиностите и пак ще пиша..... мислите ли, че ако е завишен прогестерона наистина ще влияе кофти прегнила????
Висок прогестерон при неспукан фоликул - може да е ЛУФСиндром, иначе няма откъде да дойде този прогестерон.
Немисля, че високият прогестерон е причина за непукването на фоликула, по-скоро обратното - не се е пукнал и се е преобразувал в ЖТ.
ЛУФСиндрим или лутеинова киста - това обаче трябва лекар да го каже, аз изказах предположение.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

naha

• 1474
« Отговор #36 -: Юли 12, 2006, 10:43:10 am »
Аз не знам ако не се спука фуликола как може да се превърне в жълто тяло? Ама както и да е днес сутринта бях до клиниката и се разбра че тази ми е дала референтни ст-ти за овулаторна фаза аз мисля, че не спадам към нея  8) за лутеална фаза ст-тите са 1,7 до 27 ( както и бях сигурна ) така, че моя прогестерон от 20,6 мисля, че не е много зле. Работата е там, че не знам дали този фуликол от 13-ти ден ( 21мм-вия  8) ) се е спукал и този 25мм-вия е друг или са един и същ фуликол. Което също ще бъде странно защото се оказва, че е нарастнал само с 4мм за 8 дена, а лигавицата с 1мм 8O. Вие какво мислите за прогестерона....? То се е видяло, че за фуликолите няма как да разбера.
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #37 -: Юли 12, 2006, 15:12:22 pm »
Наха, моля те, почни да пишеш фОликУл, че заради твоите постинги гугъл ще почне да дава повече резултати с грешно изписаното от теб фУликОл и ще се заблудят и други потребители.

Жълто тяло не може да има ако не се е спукал фОликУлът. Прегнилът явно е бил ниска доза или е поставен прекалено рано. Възможни обяснения за ненарастването с обичайните темпове на фОликУла - неправилно измерване или задържан фОликУл, който е спрял развитието си примерно на 23 ден. Трябвало е да отидеш и на 15 ден, за да има смисъл изобщо от упражнението.

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

naha

• 1474
« Отговор #38 -: Юли 12, 2006, 17:20:04 pm »
Ми Ултра мерси за забележката, но не го пиша нарочно така както и да е аз изобщо не съм очаквала на 13-ти ден да е 21мм или пък на 20-ти да е само 25мм бихме прегнила на 25мм фОликул, което за мен е загубена кауза. Няма начин да разбера какво и как е станало до този момент и защо е с такива размери.Но поне мисля че прогестерона ми е нормален..