0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
прогрестерон и овулация
« -: Юни 30, 2006, 18:33:24 pm »
Момичета, искам да събера повече инфо във връзка със случая на моя приятелка.  При нея прогестеронът е много нисък и цикълът и задължително го предизвикват с дуфастон (при това приема лекарството по 2 седмици докато започне М.!!!) и върпеки всичко докторът и казал, че си има овулация?! Това възможно ли е?
ЗА КООРДИНАТИТЕ НА ИЗПИТАНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО РЕПРОДУКЦИЯ ВИЖТЕ http://www.zachatie.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=6
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: прогрестерон и овулация
« Отговор #1 -: Юни 30, 2006, 20:14:51 pm »
Възможно е. Недостига на прогестерон през втората фаза, не може да предизвика отделяне на горния слой на едометриума, най общо обяснено от лаик като мен.
*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
« Отговор #2 -: Юни 30, 2006, 20:19:17 pm »
Добре де, а как се лекува този проблем, защото тя си приема прогестеронов препарат във втората фаза на цикъла и въпреки това на някой от последните прегледи док и казъл, че практически "няма никаква" лигавица.  Какво се прави в такива случаи. Иначе останалите и репродуктивни хормони били отлични, тръбите и са проходими.
ЗА КООРДИНАТИТЕ НА ИЗПИТАНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО РЕПРОДУКЦИЯ ВИЖТЕ http://www.zachatie.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=6
*

lady_11

• 3217
« Отговор #3 -: Юни 30, 2006, 21:34:43 pm »
въпрос на прецезиране на терапията с прогестеронов препарат и неговия вид, поне според мен
*

wiwi

« Отговор #4 -: Юни 30, 2006, 21:35:28 pm »
Мога ли да те попитам каде ходи твоята приятелка,защото аз имам подобен проблем вече пет месеца
*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
« Отговор #5 -: Юни 30, 2006, 21:38:31 pm »
Не е в клиника по стерилитет. А мисля, че към такава тр. да се насочи.
« Отговор #6 -: Юни 30, 2006, 21:45:05 pm »
тя си приема прогестеронов препарат във втората фаза на цикъла и въпреки това на някой от последните прегледи док и казъл, че практически "няма никаква" лигавица.  Какво се прави в такива случаи. Иначе останалите и репродуктивни хормони били отлични, тръбите и са проходими.
Рали, нещо не е наред, не ще да е само липса на прогестерон. Лигавицата расте и през първата фаза на цикъла - овулаторната. И тогава има проблем. През втората нараства още повече, но вече се надгражда върху тези 8-10-12 мм, пораснали през първата фаза. Ако ти попаднат хормоните й, пусни ги тук. А мацката не е ли твърде слаба или с мания за слабеене? (извинявай, гадая, но имам нещо наум; не че ние ще й решим проблема - трябва си лекар)
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #7 -: Юли 01, 2006, 07:42:25 am »
тя си приема прогестеронов препарат във втората фаза на цикъла и въпреки това на някой от последните прегледи док и казъл, че практически "няма никаква" лигавица.  Какво се прави в такива случаи. Иначе останалите и репродуктивни хормони били отлични, тръбите и са проходими.
Рали, нещо не е наред, не ще да е само липса на прогестерон. Лигавицата расте и през първата фаза на цикъла - овулаторната. И тогава има проблем. През втората нараства още повече, но вече се надгражда върху тези 8-10-12 мм, пораснали през първата фаза. Ако ти попаднат хормоните й, пусни ги тук. А мацката не е ли твърде слаба или с мания за слабеене? (извинявай, гадая, но имам нещо наум; не че ние ще й решим проблема - трябва си лекар)
И аз мисля точно така. :D
Има проблем и в първата /ФФ/ фаза - няма ли естроген - лигавицата не расте.
Според мен май изобщо няма овулация?
Има обаче и "състояние"  при Дефект на ЛФ, при което лигавицата неможе да реагира адекватно на хормоните и не нараства.
Приятелката ти трябва да отиде на лекар, специалист по репр. медицина

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #8 -: Юли 01, 2006, 11:39:38 am »
И аз съм с нисък прогестерон и по тази причина, ако не пия утрогестан ми цапа 3-4 дни преди цикъла, но си ми идва нормално.

*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
« Отговор #9 -: Юли 01, 2006, 13:54:54 pm »
И аз си мислех, че не ще да е само прогестерона. Значи девойката е много нежна и женствена - много хубава и гладка кожа, без окосмяване, т.е. поне видимо не и липсват естрогени. Не пуши и не пие, води доста здравословен начин на живот, спортува, но в рамките на нормалното - 3 пъти седмично, има много хармонична фигура, но в никакъв случай не е кльощава или много слаба, по-скоро нормална. Въобще и за мен това е голяма загадка, как може и с Дуфастон да ти идва с мъка!!!, явно никак не е добре работата. Опитах се да я "поуча" относно лекар, но нали знаете, както Джами казва "Господ дава, ама в кошара не вкарва", та и тя така. Затова си мислех поне да посъбера информация и да я насоча в каква посока да търси проблема.
*

lady_11

• 3217
« Отговор #10 -: Юли 01, 2006, 20:02:20 pm »
Ми да иде в репродуктивна клиника. Нито ти, нито ние сме врачки и на боб не хвърляме.
*
« Отговор #11 -: Юли 04, 2006, 17:55:02 pm »
Моля ви да погледнете и моя Progesteron

Имах ОВУ на 27-28.06 - доказано с вагинален видеозон. Когато отидох на фоликулметрията на 26.07 (12 ден от цикъла) имах фоликул 22 мм, слуз, лигавица - всичко О.К. На 14 ден (28.07) видяхме че фоликула е спукан - значи на 13 или 14 ден е настъпила ОВУ.
Лекарят ми искаше да вземам Утрогестан от 17 ден или даси изследвам Progesteron-а 20-21 ден от цикъла. Избрах втория вариант, защото предния месец бях точно в същата ситуация и слагах вагинално този Урогестан- за съжаление без нужда. Исках да проверя изобщо дали имам някаква прогестеронова недостатъчност за да вземам за в бъдеще такива препарати.
И така след всичките ми обяснения, резултатите от 20 ден, правени в Цибалаб са:
Progesteron -47,3 nmol/l  - при референтни стойности М(0,66-4,89)
Ж(фол 0.44-6.47; овул16.6-72.2; лут 4
Тези няколко референтни стойности ме объркват и не знам на база кои да преценявам моите. Моля ви за вашето мнение. Благодаря. :ask:

*
« Отговор #12 -: Юли 04, 2006, 18:07:16 pm »
Цитат на: Elida
резултатите от 20 ден, правени в Цибалаб са:
Progesteron -47,3 nmol/l  - при референтни стойности М(0,66-4,89)
Ж(фол 0.44-6.47; овул16.6-72.2; лут 4
Тези няколко референтни стойности ме объркват и не знам на база кои да преценявам моите. Моля ви за вашето мнение. Благодаря. :ask:

М(0,66-4,89) - референтни стойности за мъже
Ж(фол 0.44-6.47) - референтни стойности за жени, фоликуларна фаза
   (овул16.6-72.2) - за овулаторна фаза
   (лут 4 ....  :?:   -  тук трябваше да са референтните стойности за
лутеална фаза. Точно тези стойности за важни, защото си правила изследването по време на лутеалната фаза (20-ти ден).
*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
« Отговор #13 -: Юли 04, 2006, 18:08:33 pm »
Елида,

гледаш реф.ст-сти за лутеална фаза, нещо не си ги дописала в поста си. Хубаво е прогестеронът да е по-близо към горната граница:)
*
« Отговор #14 -: Юли 04, 2006, 21:25:21 pm »
Panda изтеглих си резултатите от Интернет от страницата на Лабораторията - след "лут 4" няма нищо повече :x
Утре ще мина на място да си взема резултатите в такъв случай и ще попитам защо са отрязани до там в Online разпечатката.
Благодаря за отговорите ви момичета
*
« Отговор #15 -: Юли 05, 2006, 10:49:25 am »
Progesteron -47,3 nmol/l  - при референтни стойности лут (4.53-52.9)

Тази сутрин си проверих резултатите на място - програмата в Цибалаб била такава че не излизали някои референтни стойности (не се събирали).
Благодаря ви за разяснението и за това, че ми обърнахте внимание за липсата им.  :D
При тези стойности мисля че няма нужда да вземам всеки месец Утрогестан ("за всеки случай"), но все пак ще ги покажа на лекаря за да прецени.
Приятен ден на всички
*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
« Отговор #16 -: Юли 05, 2006, 10:59:43 am »
чудесен резултат, наистина.Успех Елида:)
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #17 -: Юли 05, 2006, 12:12:38 pm »
Много добър резултат! :D

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
« Отговор #18 -: Юли 05, 2006, 15:19:24 pm »
Цитат на: Elida
Progesteron -47,3 nmol/l  - при референтни стойности лут (4.53-52.9)
Елида, поздравления за добрия резултат! :balk_21:
А обяснението, което са ти дали за програмата в Цибалаб, здраво ме развесели! Таланти! Всички референтни стойности излизат, само тези, дето са ти нужни - не! Удобството на клиента/пациента преди всичко!  :lol:
« Последна редакция: Юли 05, 2006, 15:39:39 pm от panda »
*

assya_g

• 168
  • мама на нинджи
« Отговор #19 -: Юли 05, 2006, 15:54:10 pm »
Здравейте, днес излезе и моя прогестерон - 2nmol/l (правени са в Цибалаб - реф. (фол 0.48-4.45, лут 10.62-81.28, мен до 2.32)). Направо съм шашната. Изследван е на 7 ден след доказана овулация с УЗИ. 2 дни след това измерихме лигавицата и беше 27мм и фоликулите бяха се спукали. Според мен не е никак нормално, вие как мислите. Освен това БТ не се повиши изобщо този месец.