Аз си сглобих една рецепта от няколко немски сайта, омесих я в машината за хляб и се получи доста добре. Ако се меси по класическия начин също би трябвало да стане.
Количеството е за 1 кг готов Щолен. Всички съставки са със стайна температура и повечето изисквания за козуначно тесто е добре да се спазват. Въобще цялото изпълнение вкл. печенето е като на козунак.
Тесто:
1 яйце
150 гр. меко масло
175 мл прясно мляко (по желание ч.л. ликьор, лимонов сок)
485 гр бяло пшенично брашно
1 пак. суха мая
150 гр. сурови бадеми, обелени и смлени
100+100 гр. бели и черни стафиди, накиснати поне един ден предварително в ром
общо 100 гр. цитронат, оранжеат и/или други кандирани плодове, намокрени в ром
Стафидите и коричките предварително оваляни в брашно.
Подправки, смлени: 2 до 3 лъча звезден анасон, канела, настърган мускат, 1 кардамон, 2-3 бр. карамфил, ванилия
Плънка:
250 г. марципан омесен с ром; по желание сиропирани череши
Втасалото тесто се разточва на дебел пласт, плънката се слага на руло в средата, но малко към едната страна и всеки край на тестото се загъва върху плънката за да се получи характерната форма. Притиска се леко. Почива поне 30-40 мин и се пече.
Глазура:
разтопено масло и пудра захар
Опеченият горещ щолен се маже с разтопено масло и се ръси с пудра захар. Процедурата се повтаря през десетина минути толкова пъти, колкото е необходимо докато се получи плътен пласт пудра захар. 50 гр. течно масло ми стигнаха за 2 пласта, но ми се струват малко.