Нинка и аз не мога да точа, като намеря точена рецепта я нося на майка ми
За миналата Нова година правих баклава по една рецепта, уникална и е точно това, което аз искам-много сладка и хрупкава
Много обичам баклава, но рядко се сещам да правя.
Турска баклава1кг кори за баклава
400 г масло
750 г белени не солени бадеми
150 г шам фъстък несолен
за сиропа:
1кг захар
800 г вода
сок от 2 лимона
малко от кората на лимона
пръчка канела
Дълбоката тава на печката е 37на 31 см. и ми излизат 42 парчета .
Разтопете маслото и отделете от него водичката която се получава за да остане чисто масло.Намажете тавата обилно и в страни.Разположете първите листове да излизат извън тавата.Оставете 5 листа за най отгоре.Другите ги разделете на две,нареждайте в тавата и мажете обилно с масло.В блендера смелете ядките и ги поставете по средата на баклавата,като оставяте 1/3 от сместа.Нареждайте останалите листове като мажете и ръсете по малко от останалата плънка.Завийте краищата които сте оставили навътре и подредете останалите 5 листа отгоре. Залейте баклавата отгоре с останалото масло.Нарежете на порционни парчета.На всяко едно може да забийте по една ядка или стръкче карамфил.Каква е тайната на гръцката баклава,или може би турската защото остава в Гърция пренесена от Анадолските търговци....оставете я една нощ в хладилник и на другият ден печете.Така стават после хрупкави корите и се чудим защо са толкова сладки баклавите в сладкарниците на Атина.След като я извадите от хладилника печете в предварително затоплена фурна на 140 градуса за 1 час и 30 мин. без вентилатор.
Сварете сиропа около 5 мин да се стопи захарта,извадете кората и пръчката канела и оставете да изстине.
Гореща баницата я залейте със изстиналият сироп.Оставете я часове да изстине много добре и тогава вадете парчетата...Който обича и още по сладко в чинийката може да залива баклавата и със шоколадов сос...
пп Понеже виждам, че никъде не е излязло, рецептата и на Албена Иванчева