Свински джолани в глинен съд (гювеч, или дълбока глинена тавичка)
Продукти:
1. джолани (2бр.)
2. кромид лук - 1 голяма глава
3. чесън - 5-6 скилидки
4. "Маги унисис"
5. ароматни треви (пресни, или сушени) - риган, мащерка
6. зехтин
7. масло
8. червен и черен пипер, сол
Аз сервирам със следната гарнитура: Гъби, моркови и картофи на фурна
За гарнитурата:
1. около 500гр. печурки
2. 4-5 моркова
3. 5-6 картофа
*Джоланите преди да ги сложа за печене ги заливам с бульона в който съм кипнала гъбите и морковите за гарнитурата. Може да се ползва и зеленчуков бульон, ако имаш замразен, може и чиста водица, ако не правиш гарнитура като тази.
Приготвяне:
Джоланите се "нацепват" на плитко с остър нож по дължината на мускулното влакно. В купа се смесват "Маги унисос" (не е задължително, но аз го ползвам, защото овкусява супер и дава чуден аромат), зехтин, сол, черен и червен пипер (на вкус). Джоланите се овалват хубаво в тази смес и се поставят в глинения съд. Дъното на съда се намазва леко с мазнина преди това. При джоланите слагаме главата лук срязана на две и ги поръсваме с нарязания "на филийки" чесън. Слагат се и зелените подправки. Съдът се долива до половината с бульон, или вода, поставя се капакът и се слага в НЕзагрята предварително фурна. Джоланите се пекат (задушават) 2 часа средно на умерено силна фурна, само на реотани. Проверяваш чат-пат месото докъде е, когато отваряш съда - поливаш с лъжица стърчащата част на джоланите с бульона, при нужда - доливаш бульон в съда. (В края на печенето - бива да имаш сос на около половината от височината на съда). Когато месото вече е готово - махаш капака, мажеш джоланите с няколко парченца масло и ги запичаш до приятно златист цвят.