Абе вие що слушате Ники бе?!
Чак "рецепта", ще речеш че вари какво си ядене това.
Бързо ядене с ориз, може като основно, може като гарнитура, вариации - бол. Ако ви е важно пиша базово:
Ризото с пилеОриз
басмати (купувам на Крина) и всъщност рядко ползвам друг сорт ориз при готвене.
Оттам насетне, ако ще е с пиле - режете филето на хапки, посипвате го с "Маги унисос". Не ползвам никакви бульони, фиксове и пр. при готвене, но ей това го имам винаги у нас и много върви на меса всякакви. Та нарязаните филета ги оставяте да си покиснат в тоя сос 15-30 мин. НИЩО друго не им се слага като подправки.
Ако предпочитате "по-манджест" вкус - първо в зехтина запържвате (не някоя дърта запръжка де) - праз лук, или кромид. В такова ризото - може да се добавят и всякакви други зеленчуци, които обичате - морков, грах, царевица, гъбки, броколи... Всичко съчетаемо като вкус с ориз и пиле.
Та ако се слагат зеленчуци - първо леко пръжвате и задушавате тях, после пускате пилето, колкото да "побелее", добавя се ориза също да го близне горещата мазнина и си доливате водата, колкото е нужно. Чакате да заври и тогава слагате подправките - сол, черен пипер. Ако искате минимум да пържите, преди да добавите ориза - задушавате с малко вода месото до полуготово, че тогава ориза, цялата нужна вода и подправките. Може в дълбок тиган, може и в тенджера. Не повече от 20 мин. иска всичко, за да е готово за сервиране. У нас се яде магданоз много, затова като е готово - спирам котлона, поръсвам всичко с връзка ситно нарязан магданоз и слагам капака да си пусне аромата и сока магданозеца и става супер.
"По-така" версия за гости - правите същото, ама със сметана. "Най - фръцливият" вариант в който го правя тов е - е с манатарки и кисели краставички нарязани на тънки и къси пръчици в сметаново-соев сос.
При нужда от спешна гарнитура - басмати и зеленчуци само. Имам и версия с къри - жълтият ориз силно впечатлява нЕкои хора без кулинарни уклони...
Извинявам се, че не пиша рецепта с 1,2 3, но просто вариациите са много, че затова така се получи. Всичките стават бързо, лесно, вкусно е, може да се направи и много ефектно при нужда. Еми...бон апети.