кюфтенца от лапад и картофи
пържени чорбаджийски чушки с марината
разядка от тиквички- сварени отцедени тиквички с майонеза, зехтин
С Калоян правихме много лесни и вкусни сладки , които баба му правеше :
Сиропирани турски сладки * Шекерпаре *Сироп : 1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. вода
Сварява се сиропа и оставя да изстине.
ЗА сладките:
60-65 грама масло
1/2 ч.ч. захар
1 яйце и един жълтък за намазване / аз сложих белтъка от второто яйце в сместа/
1/2 пакетче бакпулвер
1 ванилия
1 пълна ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. грис
Размекнатото масло се разбива със захарта , яйцето и се добавят сухите съставки . Омесва се тесто , от което се късат топчета колкото орех , присплескват и редят в тава застлана с хартия / за по -лесно
/ . Намазват с е с разбития жълтък . Отгоре се слага ядка- орех , фъстък, бадем .Пекат се при 180 градуса в предварително загрята фурна до порозовяване . Веднага след изваждане- още топли се заливат със сиропа и са готови на мига за консумация.
-Могат да се консумират и не сиропирани , но именно сиропа ги прави различни
-Може да сложите по няколко ядки отгоре, ако обичате
-Сиропа в това съотношение захар :вода е многоооо сладък -ако не обичате чак толкова сладко намалете захарта.
Калоян правеше топчета , слагаше ядки и ето резултата