-Зелен боб плакия с моркови , картофи и заливка-стана като зеленчукова мусака
-кюфтенца в доматен сос
-
Пирог Дунай - страхотна рецепта от Кулинарен журнал и я препоръчвам:
125 мл. прясно мляко
2 с.л. захар
1с.л. сол
25гр. мая
3 1/2 ч ч брашно
100 гр. масло
4 яйца + 1 жълтък за намазване или отделете 1жълтък от четирите яйца
1ванилия
плънка по желание - нарязани колбас, сирене, кашкавал, маслини или сладко, локум , халва , орехи , течен шоколад
Маята се разтваря в топлото мляко с 1с.л.захар и 1/ 2 ч.ч. брашно.Оставя се сместа да престои 20 мин. Яйцата с 1 с.л. захар и топлото размекнато масло /не горещо разбира се / се разбиват . Може да отделите един жълтък за намазване или да използвате един жълтък отделно за намазване- аз отделих. Смесвате маята с яйцата и добавяте по малко от останалото брашно ,измесвайки до меко и еластично тесто. Не добавяйте повече брашно , не е нужно , нека остане меко тестото. Оставяме на топло да втаса до удвояване на обема.
С намаслени ръце късаме топчета -колкото голямо яйце- излизат около 14-15 броя . Разстиламе на кръгче , в средата слагаме плънка и завиваме краищата нагоре като бохчичка / вързопче и изтегляме леко нагоре връхчето. Мажем с разбит жълтък/ аз добавих към него малко олио / .Аз пека в силиконова форма или в метална тава сложете хартия и я намаслете .
Поръсваме отгоре по желание с мак, сусам . Оставяме да втаса и печем в загрята умерена фурна до порозовяване - при мен на 180-190 градуса за около 30-35 мин.
Всяко вързопче се получи при мен с различна плънка - пробвах с всичко по горе изброено , половината пита бе със сладка , другата със солена плънка- така едновременно има и сладко ,и солено .