Стоека, имай предвид, че ако родиш преждевременно, ще се наложи бебето да постои в кувьоз. При секцио престоят в болница за майката и бебето е 5 дни. След тези 5 дни, ако се наложи бебето да остане още, в Девата ще те накарат да плащаш за ден престой. Сумата е солена, върти ми се нещо за 45 лв на ден /това за бебето/. Питай ги за тая такса колко е. Нали се сещаш, че не можеш много да го местиш после, защото бебетата в кувьози се местят със специален транспорт, който тук нямат. То в София има броени транспортни кувьози, камо ли из страната. Сама се сети колко би ти струвало едно местене. Знам ги тия неща, защото моята дъщеря я местиха в рамките на София, от МД към 1-ва градска, след като я стабилизираха.
Имай предвид, че може да престои повечко, Габриела стоя в болница 28 дни. Нито за раждането, нито за престоя и лечението и в двете болници са ми искали пари. Нито пък някой ми е намеквал или оказвал натиск. Не съм плащала нито стотинка. Но съм изключително доволна и благодарна до живот на всички в тези болници, които направиха всичко, за да си прибера детето живо и здраво у дома.
За Дерва Мария ще ти кажа, че много от таксите и цените не ги казват предварително, а след това, когато си пред свършен факт. Това го казвам от опит. А такъв филм да не могат да задържат жена с патологична бременност /опастност от преждевременно раждане е патология/ по клинична пътека е пълен абсурд. Те имат патология, да не ми се правят на луди. Как хем тоновете не са добри, пък хем като минат три дни и ще те изпишат? Бягай от там, момиче, докато имаш време. Ще чакат до последно да извадят детето, за да си опънат по касата пари за секциото, защото касата го плаща само, когато е по медицински показания. Ей така щяха да изтърват на братъовчед ми жената и бебето, тя с високо кръвно, тоновете не се чуват добре, тя 2 дни преди термин, с планирано естествено раждане. И те решиха да чакат до термина, що мислиш, да се наложи спешно секцио, че да плати касата. Или от некадърност явно, щото високо кръвно и губещи се тонове е за спешно секцио. Добре че застъпил Гамишев на смяна, че като видял какво става, веднага се развикал и спешно я вкарал в операционна. Извадиха бебето на косъм, щяха да ги изтърват и двамата. Детето беше натровено, не изплака, дихателни проблеми, сърдечни проблеми.... Опитаха да излъжат в епоикризата за часа, в който са сложили детето на кислород, защото не са разбрали веднага, юче нещо не му е наред. И за да замажат, излъгаха в часа, късмет, че веднага след като го изкарали от операционна бащата го снимал през стъклото и после се усетил по снимката, защото бяха писали час на слагане на помощно дишане, преди часа на снимката. Това на кадърни лекари и специалисти неоинатолози ли ти прилича? Защото на мен не. И като повикаха спешно детски кардиолог от Варна за бебето, защото твърдят, че имат специалисти на разположение и стана ясно, че са виновни за състъоянието на детето, кардиолога се хванал за главата и потвърдил, че проблемът идва от натравяне на детето, понеже късно са го извадили и сложили на кислород. Разбиура се, драгите "специалисти" накрая не пропуснали да фактурират такса за извикания пок тяхна вина лекар, в размер на 600 лв!!!!! Отделно както ти казах, искаха им по цифра сума на ден за престоя на бебето в кувьоза, някакви комсически суми бяха. Братовчед ми вдига панаир и ги заплаши със съд и накрая за да се разминат, му опростиха парите, само и само да не се разчува. Знам всичко това, защото бях така да се каже в центъра на събитията и леко консултант какво и къде да правят, на какво имат и нямат право по каса и т.н. За жалост знам и за други мподобни случаи.
Намразете ме ако искате, че разказах това. Но това са фактите. Стоека, направи си сама изводите. Имаш глава на раменете, интелигентна жена си, знам, че си уплашена. Но мисли, мисли! И ти самата усещаш, че нещо не се връзва в приказките им и интуицията ти подсказва, че не ти е съвсем мястото там, нали? Послушай вътрешния си глас, няма да сгрешиш! Стискам палци всичко да мине добре, каквото и да решиш! Знам, че ще ми се разсърдиш след всичко това, но няма значение. Важното е всичко да е наред с теб и бебето! Успех!