0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Въпроси и отговори към лекарите
« -: Юни 29, 2006, 22:59:47 pm »
Ето обещаното аудио файлче с въпросите към лекарите и съответните отговори в текстов вид. Свалила съм го максимално дословно. :balk_600: Моля да бъда извинена в случай, че съм направила грешки с със специфични термини или правописни и пунктуационни грешки по невнимание, но не ми се изчиташе пак да го проверявам  :balk_80: :balk_71:
 :balk_117: :balk_173: :balk_121: :balk_602:
« Последна редакция: Юни 29, 2006, 23:21:57 pm от BLACK_ROSE »
Re: Въпроси и отговори към лекарите
« Отговор #1 -: Юни 29, 2006, 23:05:55 pm »
Въпрос на Kotaranka:
1. Какво мислят за прилагане на лепилото EmbryoGlue – имат ли наблюдения върху ефекта от прилагането му в България или в други страни?

(Т.МИЛАЧИЧ)
-В две от страните, в които съм била на специализация прилагат лепилото EmbryoGlue – в Словения и Турция. Не при всички пациенти се прилага обаче. EmbryoGlue е медикамент, в който се поставят ембрионите малко преди трансфера. Спомага за разрехавяването на зона пелуцида, което улеснява прилепянето на ембриона към ендометриума. Ако ембриона обаче няма потенциала да се излюпи и да достигне стадии на бластоцист и да взаимодейства  имунно и на всякакви други  рецепторни нива с ендуметриума имплантация няма да стане с или без прилагането на EmbryoGlue. Ние лично прилагаме EmbryoGlue в случаите на размразени ембриотрансфери и смятаме, че има доста добра ефективност, т.к. се смята че при тях е по- увредена зона пелуцида поради ниската температура на замразяване. Иначе прилагаме EmbryoGlue и при другите пациенти, които нямат размразени трансфери, а свежи такива и не наблюдаваме разлика в повишаването на процента бременности. Това е повече за психологически ефект на пациентките отколкото функционален.Това са наблюдения от моята практика.

Въпрос на Danidan:
За генетиците:Въпрос за лечението с фолиевата киселина/4мг/, при генетичните изменения.
Дали трябва да се приемат и други витамини Б3,Б6 и Б12, освен Б9/4мг/?
Понеже Ковачева/Плевен/ ги препоръчва, а екипът на Кременски ги отричат, защото се предозирали. 
И кога е най-добре да се започне хепаринът, който преписват-преди или след установена бременност?, защото всеки казва различно.

(Д-р К. ТОДОРОВА)
-Има спорни мнения по този въпрос. Въпроса с  фолиевата киселина е свързан с предотвратяване на евентуалните смущения в метаболизма на хомоцистеина, за което е доказано, че тя участва на първо място и затова е задължително и е добре тя да се предписва и препоръчва в голяма доза винаги, когато се установят дефекти в гена на метилен-тетра-хидро-фолат-редуктаза. Останалите два ензима В6 и В12 също участват в метаболизма на хомоцистеина, и в случаите когато има ензимен дефицит е необходимо да се добавя допълнителна терапия с В6 и В12. Най-точен отговор на този въпрос ще бъде даден индивидуално в случаите, когато се изследва нивото на хомоцистеина в кръвта. За съжаление, в България с хомоцистеина се работи само при научни изследвания, но обичайно в практиката, там където е необходимо насочваме нашите пациенти за изледвания в лаборатории в Германия, в Хайделберг. Така получаваме най-точна информация дали да се включат допълнително витамини от група В или само на фолиевата киселина.
По отношение на въпроса за хепарина - разбира се мненията са спорни в зависимост от това дали е хетеро или хомозиготно носителство на генетичния дефект. Каква е силата на действие на генетичния фактор. Дали става въпрос за единичен или множествен генетичен дефект. Дали става въпрос за първа, втора или трета неуспешна бременност. В този смисъл отговорите винаги са индивидуални и няма точно определен отговор. Към всеки случай се подхожда индивидуално.

« Последна редакция: Юни 30, 2006, 06:42:38 am от little_rabbit »
« Отговор #2 -: Юни 29, 2006, 23:07:02 pm »
Въпрос на Lila:

1.   Какво е отношението на лекарите към използване на хормонални препарати за стимулация при наличие на вродена склонност към съсирване (С677Т мутация на МTHFR). По принцип знам, че тези препарати увеличават риска от съсирване. Достатъчно ли е приемането на аспирин при стимулация или трябва да се използва по-силен разредител.

(Д-р К. ТОДОРОВА)
- Това, което е известно...този вид мутация предопределя склонност към свръхсъсирваемост по механизма на ендоталната дисфункция (този който го обясних на слайта). Когато има високо ниво на хомоцистеин при дефицит на метилен-тетра-хидро-фолат-редуктаза или генетичен дефект там ендотела на кръвосносните съдове, тази най-галдка и фина вътрешна съставка, губи своята способност да поддържа нормалния съдов тонус и тя е много ранима под въздействие на тези увреждащи фактори каквито са оксидативен стрес и други  и се развива спонтанна склонност към формирането на спазъм, към активиране на тромбоцитната агрегация. Ето защо в тези случай при известно наличие на такъв дефект и предстои интервенция с хормонални препарати, които съдържат естрогенна съставка, което би могло да увеличи склонноста към съсирваемост е необходимо да има протекции и в повечето случаи тя трябва да бъде с  фраксипарин или нискомолекулярен хепарин какъвто и да е той. Но в случаите когато става въпрос за приложението на хормонална стимулация, каквато се използва най-често в инвитро ферилизацията, тя е в по-голяма доза, риска който възниква е от съществуването на дефицит на естествените антикуагуланти-антитромбин 3, протеин S  или C. Защото е известно, че в кавказката раса към която ние принадлежим, понякога има хетерозиготно носителство на антитромбин. Антитромбин 3 винаги клинично се проявява в по-ранна възраст този дефицит, когато е хомозигот понякога може да бъде причина за ранна смърт. Когато е хетерозиготно носителство на протеин S  или C той се проявява само в случаите когато се има прием на орални контрацептиви или на хормонално стимулираща терапия, или някакъв вид по-агресивна терапия. Тъй като не би могло да има прдположение предварително до момента на стимулацията че би могло да има такъв тип носителство, за това е желателно поне профилактика с аспирин. Макар че би било добре това предварително да се изследва и този панел....Струва ми се, че това би било повод за  дискусия за това кое трябва да се изследва в тези случаи...кога да се изследва, но е редно да се изследва

2. При приемане на ниски дози аспирин ежедневно, овулацията закъснява (при мен е на 20 ден). Може ли това да се отрази отрицателно на шансовете за забременяване и ако е така на каква фаза от цикъла е добре да се приема аспирина (Защото при генетичните изменения се препоръчва непрекъснат прием).

(Д-р К. ТОДОРОВА)
На този въпрос за съжаление аз не бих могла да отговоря, защото аз съм ендокринолог, а тук е доц. Щерев.....Едва ли има тук някой, който по-добре от него да знае регулацията на отключване на овулацията......Лично аз поне незнам аспирина да влияе и да е причина за забавянето на овулаторния пик....ако Вие знаете....моля Вие да отговорите....други са механизмите, които отключват овулацията...Не съм срещала в литературата, не съм се интересувала и не бих могла да дам отговор.

(Доц.ЩЕРЕВ)
-Благодаря за възможността да се изкажа пред вас. В медицината много неща са спорни. Медицината не е математика и не винаги 2+2 е 4! Много неща ние лекарите приемаме със съмнения и винаги нашите учители са ни учели: „Съмнявай се във всичко”. Ще ви дам за пример прекрасната лекция, която чухме за имунологичните заболявания и изследвания и ще ви кажа, че никой по света не може да даде отговор на въпроса: Що е това имунологичен стерлитет? Тези изследвания...или различни панели от изследвания имат противоречива стойност....не казвам да не се правят, но доколко е ползата? За даден панел един екип ще ви даде едни резултати....друг екип ще ви даде други резултати. Безпорни са само тези методи за изследване и лечение, които са проверени от много екипи и се получват едни и същи резултати. Но това е в резултат на многогодишна практика. Това са принципи, които в медицината имат огромно значение. Иначе всеки би могъл да се лекува сам. Забелязвам в сайта „Зачатие” една тенденция - да се поставят конкретни въпроси за конкретен казус, което крие много уловки и е много неправилен вид поведение. Примерно: една жена казва....кажете ми в моя случай...имам вторичен стерлитет...моят мъж еди какво си...и трябва ли да прилагам аспирин? Има много други обстоятелства, които трябва да се знаят, за да може да се отговори на този въпрос. Принципа е да изберете вашия лекар, с който да може да обсъдите всички въпроси, които Ви вълнуват. Принцип е в цивилизования свят да потърсите и второ мнение, да отидете и при друг специалист. В никакъв случай това не е обидно, ако имате възможност ще отидете и при трети специалист. Когато всичките Ви кажат едно и също нещо, тогава Вие трябва да бъдете уверени, че сте намерили лекаря при който ще се лекувате и заедно ще вземете информираното решение и ще продължите напред. Иначе поставянето на изолирания въпрос не дава отговор. Например може да попаднете в задъдена улица с често срещания въпрос:”Виаграта помага ли за това или онова?”. Още като дойде бума с приложението на виагра при мъже, разбира се, че веднага идва на ума на един лекар че това може да помогне за конгестия, за кръвонапълване в малкия таз, и така да може да се лекуват тазово-възпалителна болест. Този медикамент не е без контраиндикации и без други показания. В никакъв случай не бих казал на една жена по телефона или по интернет...... ами можеш да взимаш виагра....в никакъв случай! Аз бих се консултирал в случая ......разбира се, че може да се приложи в един или друг аспект или случай. В скоби отбелязвам, че лечението е скъпо и недостатъчно доказан ефект, но би могло да се приложи в определени обстоятелства. Така че....тази форма на дискусия е полезна...и трябва да е системна, но като се научат повече принципи. Аз съм дълбоко убеден...и тук го виждам в менията на нашите специалисти....Ние имаме  прекрасни специалисти...имаме хора които се интересуват, които са агресивни в това да търсят новото, най-новото което го има по света. И да могат да бъдат полезни на своите пациенти. И подхода би трябвало да бъде такъв. Да може да се избере клиника или лекар, където да можете да отидете. Където да намерите своя лекар. Заедно да вземете информираното решение и тогава да се върви напред. За конкретния отговор на въпроса, който беше поставен...той е пак уклончив отговор. Заради това, защото аспирина може да влияе на овулацията и на отварянето на фоликула, но това в никакъв случай не означава че аспирин не трябва да се дава при жени, които искат да забременеят. Както виждате отговорите могат да бъдат по най-различен начин дадени и те не ви помагат. Всяка от вас не се интересува от проблемите на стерлитета. Интересува се от своя проблем! А Вашия проблем е много личен и много специфичен! На всяка една отделна жена. И това го знае всеки един лекар. Пътят минава през лекарския кабинет. Аз съм поне убеден за това, което ви казвам. Благодаря Ви.

3. По-общо на тази тема: Достатъчно информирани ли са специалистите в АРТ центровете в случаи на генетични изменения или трябва пациентите да се консултират отделно с генетик по собствена инициатива по време на АРТ и след това. (Това, когато вече се знае, че има генетичен проблем)

(Д-р К. ТОДОРОВА)
Разбира се, доц.Щерев много точно даде отговор на този въпрос нали......и.....наистина бих казала, че всеки трябва да потърси своя лекар и своя консултант. Така мисля .

« Последна редакция: Юни 30, 2006, 06:43:35 am от little_rabbit »
« Отговор #3 -: Юни 29, 2006, 23:08:41 pm »
Въпрос на Vasilia:
1.   Ако при АРТ процедурите се оплождат най-годните яйцеклетки на жената и най-добрите сперматозоиди от мъжа, това означава ли, че е взет най-качествения материал от двамата? Т.е. може ли да се каже , че това е своеобразен генетичен тест на двамата?
И в тази връзка:
  2. Може ли да се твърди, че при АРТ процедурите рискът от вродени дефекти на плода е по-нисък?

(Т. МИЛАЧИЧ)
-Това, което искам да кажа тук е, че....от изследванията които Ви показвах за увредениете ембриони генетично, а именно около 40% от всички ембриони, генерирани не само в инвитро условия, а се предполага че и при генерираните при естествен път (т.е. когато има овулация жената- в 4% от 10 цикъла вероятно се получават там нормални  ембриони, които не се имплантират ) ембрионите, които се получават и са абнормални изглеждат напълно нормално понякога на външен вид. Така че това дали една яйцеклетка пропуска сперматозоид и той може да е абнормален това е напълно възможно да се случи. Напълно е възможно да започен да се дели този ембрион, и да изглежда хубаво, а той да е абнормален. Установено е, че както ембриони с генетични аномалии така и нормални ембриони могат да достигнат до стадии на бластоцист. Така че селекцията на ембрион на ден 5 за ембрио-трансфера не е един вид остраняване на некачествените ембриони. Поради това обикновено се връщат по два бластоциста...като се твърди че обикновенно при бластоцистите около 30% са генетично абнормални. Това е, което мога да кажа по отношение на ембрионалното състояние и генетичните проблеми. Освен това след мащабно 10 годишно проучване в Белгия и проследяване на повече от 5000 икси цикъла и проследяване на децата се оказва че при инвитро и икси няма статистически разлики в процента на хромозомните аномалии при родените деца. Няма как да се каже че няма в никакъв случай никакви генетични аномалии, но и да ги има не са по високи от тези в една нормална популация, където хората зачеват напълно по нормален начин. Така че ...това ми е отговора.

(Доц. ПЕТРОВА)
-Доц.Петрова съм и завеждам имунологията на Плевен от 1981 година. Казвам Ви добре дошли и се радвам на тази среща...приветствам я....радвам се. Защото изживяхме много горчилки на съмнения и противопоставяне. Надявам се, че това вече няма да бъде така. А тези научни достижения ще бъдат реално включени в нашето диагностично и лечебно мислене...така...Очаквах от доц.Щерев вече малко повече да е убеден в имунологичните изследвания и тяхната полза...и това ме провокира да се изкажа. Искам да ви кажа, че репродуктивната имунология ни е любимото дете....Всъщност екипът на имунологията в Плевен се занимава и с имунни дефицити, диагностика на хематологични заболявания, на тромбоцитни маркери. Ние не можем да отричаме тези неща, които са факт......хиперкоагулацията....тези неща които Вие ги виждате - плацентата цялата тромбозирала, или с химични учатъци. Ако ние разпитваме правилно пациентката ще се види, че тя има фамилна предиспозиция. Ние през цялото време сме се стремяли да имаме научно търсене, диагностични възможности и клинично повлияване и до сега...слава богу...така.....мисля че малко сме успяли. Затова Ви моля...тази резистенстност, която имаха гинеколозите към имунологичните проблеми...тази стена да бъде свалена....умолявам ви...горещо! Защото сърцето ми се къса, когато се появи едно хубаво момиче като Мадона и каже че има 5 спонтанни аборта и никой от нас не се е опитал да ги диагностицира сериозно. Когато няма някакви анатомични или генетични....или други неща в нейната анамнеза. Процента на успеваемост на инвитрото може да се повиши ако направим грижлив скрининг. Все пак не е безвредно...това, за което Вие говорехте...начина на взимане на яйцеклетките....тези хормонални удари които нанасяме, а тази жена да има фамилна предиспозиция за съдови проблеми. Вие сами виждате, че вярата, усмивките, моленето могат да влияят...даже атмосферното налягане. Радвам се на тези протегнати ръце, които „Зачатие” ни помага да стиснем по-здраво. Аз мисля, че българските гинеколози трябва да включат този скрининг и да престанем да гледаме пациентите на парче и само от нашата камбанария, защото сами ще се убедите, че до момента ние сме претърпели за 7-8 години само два неуспеха....а трябва да ви кажа, че това са една огромна армия от жени и мисля, че ако действаме заедно ще имаме овече успехи. Нищо не пречи тези въпроси да се изяснят преди инвитро манипулацията. Нищо не  пречи да сме заедно.....и....така....Благодаря Ви че сте тук. Поздравявам доц.Конова за чудесната организация и това, че отглежда нашето любимо дете - репродуктивната имунология в много....така...хубави условия и грижливи ръце. Благодаря ви.

МЕЛИ:
-Благодаря на доц.Петрова.Доц.Щерев...право на реплика?

(Доц.ЩЕРЕВ)
-   Благодаря ви. Първото нещо, с което започнах моето изказване е, че чухме една прекрасна лекция за репродуктивната имунология. В нашата болница работим много активно по този въпрос. Трябва да ме разберете правилно. Това е един нерешен проблем на бременността и забременяването. И разбира се, че усилията са огромни в тази насока. Ние следим и имахме вече възможност да се информираме за всичко, което е станало на 11-я конгрес по имунология на репродукцията във Варна. Да видим панелите, които са предложени от нашия уважаван колега Румен Русев и други колеги, които имат съответните предложения за панели за имунологично изследване.Освен това...ние знаем много добре проследявайки историята, че са предложени най-различни тестове и лечения за имунен стерлитет. За жалост – неуспешно. Аз съм свидетел както предполагам и Вие на публикациите и дисертациите на професор Десподова. Всички знаем, че това не е решение на въпроса. Не казвам, че не са верни тези неща. Аз само казах, че имунния стерлитет – това е най-трудната диагностика и изследванията са с най-противоречива стойност. Те не са достатъчно информативни. Защото, ако вземете например 100 семейства със спермо-антитела и 100 без, то ще видите че жените и в едната и в другата група забременяват. Значи не е това теста, който ще ни даде съответната информация. Сигурно влагането на нови и нови тестове, лечението с имуновенин и т.н. и различните похвати, които използваме, разбира се че ще ни доведат все по-близо до истината. Но днес истината е много далеч. Не съм казал да не изследваме жените! Но тогава когато имаме тубарен стерлитет и когато имаме нормална спермограма. Или когато имаме тежко нарушение на сперматогенезата и нормални маточни тръби с овулация за какво да я изследваме тази жена за имунен стерлитет. Разбирате ли ме? Става въпрос за професионално отношение. Същото нещо е за тази дилема, която съществува по време на бременността. На мен ми направи впечатление доклада и ми беше много интересен, но беше заобиколен един факт, който сигурно е много интересен за широката публика. Организма на майката не отхвърля плода...и не влиза никога в пряко съприкосновение  никога с плода, защото яйцеклетката се излюпва тогава , когато вече е образуван трофобласта и ембрионалния щит. И всъщност вече трофобласта влиза в контакт с майката, а не ембриона. Ембрионалните клетки никога не дотигат до клетките на майката. Това е един изключително интересен феномен, който ни насочва към специфичната трофобластна тъкан, каквато няма другаде в човешкото тяло. Точно това е много интересно, за да можем да проследим всичките механизми по които става това да не става отхвърляне. Съжалявам, ако така сте ме разбрали. Напротив! Ние трябва уверено да навлизаме с диагностика и лечение да атакуваме имунния стерлитет. Моето дълбоко убеждение е, че сме още далеч от истината. И е много труден въпрос това. Благодаря Ви.

« Отговор #4 -: Юни 29, 2006, 23:09:15 pm »
Въпрос на TIGRA:
-Каква е вероятноста да се забременее след хиперстимулационен синдром?И евентуално ако настъпи бременност възможно ли е тя да се развива нормално , а не да завършва с аборт?
По тази тема съм чела много мнения , доста от тях противоречиви.В някой клиники знам даже ,че ако има хиперстимулация трансфер не се прави , другото което съм чела е ,че при такъв синдром има наличие на вродени или придобити фактори на тромбофилия , а другаде пише ,че няма значение

МЕЛИ:
-   Познавам жената, която задава въпроса. Тъй като тя е минала вече няколко инвитро процедура, които са завършили неуспешно и понеже знаете, че пациентите сменят центровете. Едни центрове имат едно виждане за хиперстимулационният синдром, правят ембрио-трансфера, макар и да виждат че вече се развива. Докато други центрове категорично отричат трансфер при развитието на синдрома. Така че е хубаво да й дадем някакво виждане за въпроса.....Инвитро центровете, моля......На мен ми се искаше д-р Александров да отговори, т.к. те работят точно по този начин - правят ембрио-трансфер винаги независимо от развитието на хиперстимулационният синдром, но...не го виждам тук....Д-р Еврев.

(Д-р ЕВРЕВ)
-   Аз бих искал да се върна на предния въпрос. Незнам колко от колегите са си получили поканите за световния конгрес по акушерство и гинекология, на който най-много време е отделено на темата: ”Уродства по време на ИКСИ”. Сега...тя колежката преди това говори за това, че е добре да се направи скрининг. Как би могло да се направи , като другите колеги, от другите центрове...изобщо..........(ТУК БАТЕРИИТЕ НА МИКРОФОНА СЕ СКАПАХА И ГИ СМЕНЯТ).........Мерси. Та мисълта ми беше, че този скрининг може да се направи, но не на тъмно. Значи...до сега...при условие, че мина програмата и тази година дет’ се казва и тя свършва...не се знае колко деца са направени...защото тази програма както е обяснено и писано е направена за децата, а не чак толкова за жените......нали то....и за двете..........но мисълта ми беше...гледах тука слайтове, гледах сайтове никъде не се каза чрез ИКСИ колко са направени, никъде не се казва колко деца въобще са направени по тази програма. Дори сега разбрах друго – че 600 деца...не деца.....ами 600 протокола са изчезнали от програмата...не се знае къде....защо...как и т.н. В края на крайщата мисълта ми е, че....тъмно, тъмно, обаче в края на крайщата  трябва да се знае колко деца има от Икси и колко от тях има с придобити аномалии. От тази гледна точка бих искал да попитам г-жа Милачич: „Колко деца са направени в тяхния център”? Нали?!? Колко от тях са от инвитро? Защото не вярвам да е тайна...фирмена или нещо такова. Дали те са наблюдавали проблем при условие, че по цял свят всички акушер-гинеколози го смятат това за проблем. Благодаря за вниманието........Понеже Вие се занимавате със статистика......

(Т. МИЛАЧИЧ)
-Значи.... аз се занимавам със статистиката...да, наистина. За миналата година имаме 70 деца родени...немога да ги кажа обаче колко са инвитро и колко икси. Не съм ги смятала така, съжалявам...по статистика. Нещата са изчислявани и пресмятани, но не от мен и сега не мога да ви дам по-точни данни. В смисъл, сега искам да кажа за икси децата и инвитро. Ние на Благовещение събираме нашите деца родени по тези методики и ги наблюдаваме по този начин. За съжаление не можем да накараме една майка да доведе детето си. Някои от тях предпочитат да скрият този факт. Когато родят детето искат да забравят за тази тежка манипулация и стреса и не желаят да влизат в контакт със съответния център. Това, което сме наблюдавали при някои от тях е носенето на очила, но това го има и в някакъв нормален процент при децата ...така че за някаква аномалия аз лично не знам.

(Доц. ЩЕРЕВ)
По същество това са три въпроса и аз искам на кратко да Ви отговоря. По отношение на касата няма изискване за обратна информация и това е лошо. Ние имаме отчет за 2005 година колко жени са преминали през програмата, какъв е процента на бременните...сега в момента не мога да ви цитирам. 23% е сега по памет забременели жени при общо преминалите. Що се отнася за общата статистика за аномалии, за която говорите. В един 7 годишен период са включени 1017 жени в една дисертация на д-р Тимева, където се отбелязват всички случай на аномалии след инвитро и икси. Това е дисертация, която ще бъде на разположение на широката публика. Нищо в нашия център не може да се скрие. Това са проблеми на методиката въобще -  за регистър, който трябва да има всеки център и да предаде. Преди 2 години когато се искаха такива сведения, от 11 центъра регистрирани в България, само 6 подадоха такава информация. Сега извинявайте, но никой не може да бъде накаран на сила да подаде информация! Този въпрос ще бъде уреден след задължителното изискване за подаването на информация и това скоро ще стане. Що се отнася до хиперстимулационният синдром, който беше зададен, аз мисля че има различни публикации, някои делят синдрома на 3 групи, някои на 4. Ние сме привърженици на 4 степенната система на хиперстимулационният синдром. Ние по начало стимулираме жените, за да получим контролирана овариална хиперстимулация. Не винаги обаче успяваме да получим от 10 до 15 фоликула респективно яйцеклетки. Тогава, когато хиперстимулационния синдром мине определена граница той се превръща в трета или в 4-та степен. Последната степен се свързва с промени в коагулацията, с излив във всички телесни кухини и има пряка заплаха за живота на жената, а не само за нейното здраве. Тогава се мисли преди всичко за жената и за състоянието й....вливат се белтъчни разтвори, ежедневно мониториране на редица нейни показатели, пункции и редица други мероприятия. Тогава когато има белези за преминаване на синдрома в трета степен и ние направим трансфер, ако жената забременее тогава хиперстимулационния синдром се развива с пълна сила. Той е свързан с ЧХГ . И когато жената забременее ЧХГ се увеличава двойно, което дава подтик на синдтома и става страшно, дори се препоръчва прекъсване на бременността. Трябва правилно да се преценят нещата. При развитието на малък брой фоликули %-та на забременяване пада. Трябва да се маневрира и да се достигне определен брой фоликули. Когато видим, че ще се премине определена граница...по-разумно е да се обсъдят нещата с жената. Да замразим ембрионите. Да премине всичко. И след това, в един спокоен период да върнем ембрионите като ги размразим. Преди, когато не можеха да се замразяват се изхвърляха. Става въпрос за една много трудна преценка в определени моменти и се отива от една на пръв поглед съвсем лесна методика, която почти нищо не коства да се прави към едно изключително тежко усложнение в организма на жената. Трябва много внимание и индивидуален подход. Благодаря ви.
« Последна редакция: Юли 01, 2006, 13:35:40 pm от BLACK_ROSE »
*

Danidan

• 1209
  • творец- щурец с малко щурче
« Отговор #5 -: Юни 30, 2006, 09:53:32 am »
Розичке, невероятна си!!!
 :bighug:
« Отговор #6 -: Юни 30, 2006, 17:08:18 pm »
Розичке, много благодаря!!!

Някои от въпросите не ги виждам, може би не всички са зададени? Моят въпрос например...
Благодаря ти, Бени!

« Отговор #7 -: Юни 30, 2006, 18:54:15 pm »
Розичке, много благодаря!!!

Някои от въпросите не ги виждам, може би не всички са зададени? Моят въпрос например...
Фрешче, това е всичко от файла....максимално точно свалено. Не стигна времето тогава, за да се зададат всичките въпроси. Каквото е казано съм го написала. Мисля че това е целия файл-няма втора част на "Въпросите и отговорите на лекарите". Поне такива са ми спомените.  :? :)
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #8 -: Юли 01, 2006, 08:41:47 am »
Май няма и отговор на моя въпрос ...за дебелина на лигавицата и вягра!...........................??????????????????????????????????
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #9 -: Юли 01, 2006, 11:37:20 am »
Розичке, чудесна работа си свършила! :)

Момичета, пълен списък с вашите въпроси беше раздаден на специалистите още при регистрацията. Когато започна обсъждането, на част от въпросите беше отговорено не по ред. След това аз четях въпросите един по един и на всеки въпрос се получи отговор. За жалост, записът не е пълен по неизвестни за мен причини.

Ади, на въпросът за вяграта беше отговорено, че няма такава практика и такъв опит в България.

Фреши, на въпросът за дебелината на маточната лигавица единствената версия беше, че може да е полип.

Ако още някой не си е видял отговора, нека да ни подсети и по памет ще възстановим каквото можем.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #10 -: Юли 01, 2006, 12:48:25 pm »
Много съм Ви благодарана момичета , наистина сте невероятни
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #11 -: Юли 02, 2006, 09:53:36 am »
Мели благодаря за отговора!Как то винаги много си мила и бърза!
Мисля че някаде в този форум четох .....че доктор Стаменов мислише да прилага вягра при едно момиче!Точно поради тънка лигавица!
Може би той щеше да отговори ...но за жалост неприсъстваше! :lol:
*
« Отговор #12 -: Юли 03, 2006, 10:21:23 am »
И аз не чух нищо по моя въпрос , а именно наблюдава ли се генетично унаследяване на проблема трудно забременяване /при жени, при които няма открити причини, напр. тубарен фактор и т.н./ и съответно какво предлага медицинската генетика в тези случаи /подозирам, че нищо, но все пак.../
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin

« Отговор #13 -: Юли 03, 2006, 15:37:56 pm »
Розичке, още веднъж благодаря - впечатлена съм :D

Мели, благодаря и на теб. Полип нямам бе, нали го махнах. Въпросът ми беше колко голяма лигавица е добре за ин-витрото (или за имплантацията въобще) и над колко мм пречи, ако пречи въобще - да ви кажа, не мога да намеря отговор на този въпрос, включително и от лекарите - някои казват, колкото повече, толкова по-добре, Тимева казва, че може и да е множко, но няма какво да се направи... Това при положение, че имам две абразио, които са показали нормални резултати, нямам изменения в лигавицата. Просто си е дебела и това е :o

Мели, а на въпроса колко аспирин да се взима при бременност? Някои казват 75мг, други 100, други - до 150 мг.

Благодаря още веднъж за усилията :D
Благодаря ти, Бени!

*
« Отговор #14 -: Юли 04, 2006, 09:06:59 am »
Розичке, хиляди благодарности! Много мило ми стана като видях отговорите на въпросите си.  :bighug:
Life is good.
Do what you like,
like what you do.
« Отговор #15 -: Юли 04, 2006, 14:49:04 pm »
Ако не възразявате, че тук, да питам Лила - много ти е хубав въпросът има ли рискове при стимулация за ин-витро при генетична предразположеност към тромбофилия.
Би ли споделила какви отговори си чула досега на въпроса? Аз само мернах из разни форуми, че на някои мацки лекарите им забранили да взимат противозачатъчни и въобще всякакви хормонални препарати?
За жалост всички форуми, които изчетох специално за мутацията в МТХФР все си говорят за проблеми със задържането, поне проблеми със забременяването нямат и не им е до главата ин-витро....
Благодаря ти, Бени!

*
« Отговор #16 -: Юли 11, 2006, 06:35:45 am »
Фреши, чак сега видях въпроса ти и бързам да ти отговоря :).
Също така, сега забелязвам, че съм цитирала грешната мутация - въпросът ми беше по скоро за Фактор V Leiden мутацията, която директно се свързва с тромбофилията. Все пак добре, че съм се объркала за да научиме повече и за МТХФР мутацията :).
Още в началото като ми ги откриха ми казаха, че не трябва да пия противозачатъчни и при стимулация има повишен риск заради хормоните. Първата ми лекарка не беше сигурна дали аспирина ще е достатъчен и ми каза, че трябва консултация със специалист. Сегашният ми лекар като ми погледна мутациите ми каза, че според него не се налага хепарин на този етап, защото съм хетерозиготна за Фактор V Leiden, другата ми мутация въобще не го впечатли само каза да пия фолиева.
Питах и Конова, но тя ми препоръча да се посъветвам с доц. Русев в Щатите. И сега аз това смятам да направя. Планирам да се свържа с него след като си получа резултатите от Плевен и да го разпитам по-подробно. Обезателно ще пиша ако науча нещо ново по въпроса.
Ако не, смятам стимулация+аспирин, а хепарин само при евентуална бременност (дай Боже).
Ти консултира ли се с лекар дали да пиеш аспирин? Ако искаш пиши ми на лични да не разводняваме темата.
Life is good.
Do what you like,
like what you do.