Въпрос на Vasilia:
1. Ако при АРТ процедурите се оплождат най-годните яйцеклетки на жената и най-добрите сперматозоиди от мъжа, това означава ли, че е взет най-качествения материал от двамата? Т.е. може ли да се каже , че това е своеобразен генетичен тест на двамата?
И в тази връзка:
2. Може ли да се твърди, че при АРТ процедурите рискът от вродени дефекти на плода е по-нисък?
(Т. МИЛАЧИЧ)
-Това, което искам да кажа тук е, че....от изследванията които Ви показвах за увредениете ембриони генетично, а именно около 40% от всички ембриони, генерирани не само в инвитро условия, а се предполага че и при генерираните при естествен път (т.е. когато има овулация жената- в 4% от 10 цикъла вероятно се получават там нормални ембриони, които не се имплантират ) ембрионите, които се получават и са абнормални изглеждат напълно нормално понякога на външен вид. Така че това дали една яйцеклетка пропуска сперматозоид и той може да е абнормален това е напълно възможно да се случи. Напълно е възможно да започен да се дели този ембрион, и да изглежда хубаво, а той да е абнормален. Установено е, че както ембриони с генетични аномалии така и нормални ембриони могат да достигнат до стадии на бластоцист. Така че селекцията на ембрион на ден 5 за ембрио-трансфера не е един вид остраняване на некачествените ембриони. Поради това обикновено се връщат по два бластоциста...като се твърди че обикновенно при бластоцистите около 30% са генетично абнормални. Това е, което мога да кажа по отношение на ембрионалното състояние и генетичните проблеми. Освен това след мащабно 10 годишно проучване в Белгия и проследяване на повече от 5000 икси цикъла и проследяване на децата се оказва че при инвитро и икси няма статистически разлики в процента на хромозомните аномалии при родените деца. Няма как да се каже че няма в никакъв случай никакви генетични аномалии, но и да ги има не са по високи от тези в една нормална популация, където хората зачеват напълно по нормален начин. Така че ...това ми е отговора.
(Доц. ПЕТРОВА)
-Доц.Петрова съм и завеждам имунологията на Плевен от 1981 година. Казвам Ви добре дошли и се радвам на тази среща...приветствам я....радвам се. Защото изживяхме много горчилки на съмнения и противопоставяне. Надявам се, че това вече няма да бъде така. А тези научни достижения ще бъдат реално включени в нашето диагностично и лечебно мислене...така...Очаквах от доц.Щерев вече малко повече да е убеден в имунологичните изследвания и тяхната полза...и това ме провокира да се изкажа. Искам да ви кажа, че репродуктивната имунология ни е любимото дете....Всъщност екипът на имунологията в Плевен се занимава и с имунни дефицити, диагностика на хематологични заболявания, на тромбоцитни маркери. Ние не можем да отричаме тези неща, които са факт......хиперкоагулацията....тези неща които Вие ги виждате - плацентата цялата тромбозирала, или с химични учатъци. Ако ние разпитваме правилно пациентката ще се види, че тя има фамилна предиспозиция. Ние през цялото време сме се стремяли да имаме научно търсене, диагностични възможности и клинично повлияване и до сега...слава богу...така.....мисля че малко сме успяли. Затова Ви моля...тази резистенстност, която имаха гинеколозите към имунологичните проблеми...тази стена да бъде свалена....умолявам ви...горещо! Защото сърцето ми се къса, когато се появи едно хубаво момиче като Мадона и каже че има 5 спонтанни аборта и никой от нас не се е опитал да ги диагностицира сериозно. Когато няма някакви анатомични или генетични....или други неща в нейната анамнеза. Процента на успеваемост на инвитрото може да се повиши ако направим грижлив скрининг. Все пак не е безвредно...това, за което Вие говорехте...начина на взимане на яйцеклетките....тези хормонални удари които нанасяме, а тази жена да има фамилна предиспозиция за съдови проблеми. Вие сами виждате, че вярата, усмивките, моленето могат да влияят...даже атмосферното налягане. Радвам се на тези протегнати ръце, които „Зачатие” ни помага да стиснем по-здраво. Аз мисля, че българските гинеколози трябва да включат този скрининг и да престанем да гледаме пациентите на парче и само от нашата камбанария, защото сами ще се убедите, че до момента ние сме претърпели за 7-8 години само два неуспеха....а трябва да ви кажа, че това са една огромна армия от жени и мисля, че ако действаме заедно ще имаме овече успехи. Нищо не пречи тези въпроси да се изяснят преди инвитро манипулацията. Нищо не пречи да сме заедно.....и....така....Благодаря Ви че сте тук. Поздравявам доц.Конова за чудесната организация и това, че отглежда нашето любимо дете - репродуктивната имунология в много....така...хубави условия и грижливи ръце. Благодаря ви.
МЕЛИ:
-Благодаря на доц.Петрова.Доц.Щерев...право на реплика?
(Доц.ЩЕРЕВ)
- Благодаря ви. Първото нещо, с което започнах моето изказване е, че чухме една прекрасна лекция за репродуктивната имунология. В нашата болница работим много активно по този въпрос. Трябва да ме разберете правилно. Това е един нерешен проблем на бременността и забременяването. И разбира се, че усилията са огромни в тази насока. Ние следим и имахме вече възможност да се информираме за всичко, което е станало на 11-я конгрес по имунология на репродукцията във Варна. Да видим панелите, които са предложени от нашия уважаван колега Румен Русев и други колеги, които имат съответните предложения за панели за имунологично изследване.Освен това...ние знаем много добре проследявайки историята, че са предложени най-различни тестове и лечения за имунен стерлитет. За жалост – неуспешно. Аз съм свидетел както предполагам и Вие на публикациите и дисертациите на професор Десподова. Всички знаем, че това не е решение на въпроса. Не казвам, че не са верни тези неща. Аз само казах, че имунния стерлитет – това е най-трудната диагностика и изследванията са с най-противоречива стойност. Те не са достатъчно информативни. Защото, ако вземете например 100 семейства със спермо-антитела и 100 без, то ще видите че жените и в едната и в другата група забременяват. Значи не е това теста, който ще ни даде съответната информация. Сигурно влагането на нови и нови тестове, лечението с имуновенин и т.н. и различните похвати, които използваме, разбира се че ще ни доведат все по-близо до истината. Но днес истината е много далеч. Не съм казал да не изследваме жените! Но тогава когато имаме тубарен стерлитет и когато имаме нормална спермограма. Или когато имаме тежко нарушение на сперматогенезата и нормални маточни тръби с овулация за какво да я изследваме тази жена за имунен стерлитет. Разбирате ли ме? Става въпрос за професионално отношение. Същото нещо е за тази дилема, която съществува по време на бременността. На мен ми направи впечатление доклада и ми беше много интересен, но беше заобиколен един факт, който сигурно е много интересен за широката публика. Организма на майката не отхвърля плода...и не влиза никога в пряко съприкосновение никога с плода, защото яйцеклетката се излюпва тогава , когато вече е образуван трофобласта и ембрионалния щит. И всъщност вече трофобласта влиза в контакт с майката, а не ембриона. Ембрионалните клетки никога не дотигат до клетките на майката. Това е един изключително интересен феномен, който ни насочва към специфичната трофобластна тъкан, каквато няма другаде в човешкото тяло. Точно това е много интересно, за да можем да проследим всичките механизми по които става това да не става отхвърляне. Съжалявам, ако така сте ме разбрали. Напротив! Ние трябва уверено да навлизаме с диагностика и лечение да атакуваме имунния стерлитет. Моето дълбоко убеждение е, че сме още далеч от истината. И е много труден въпрос това. Благодаря Ви.