0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Смях, раздумка и кафенце - 4 :)
« Отговор #780 -: Май 26, 2014, 08:23:17 am »
Добро утро! Хубава седмица!
Теди, благодаря за кафето, обичам и домашни кроасани :)
« Отговор #781 -: Май 26, 2014, 09:12:08 am »
Добро утро, милички  :D

« Отговор #782 -: Май 26, 2014, 13:16:34 pm »
Добър ден  :P
Ние тези дни бяхме с гости и малко изостанах от темата :)
Влизам да наваксам  :lol:

*
« Отговор #783 -: Май 26, 2014, 15:48:04 pm »
Здравейте  :), докато се усетя и денят преполовил, благодаря за чудесните закуски!
Желая на всички хубав ден и успешно начало на новата работна седмица!  :D

Нещо забавно...

... това не е анимация, а статични изображения.

:D

*
« Отговор #784 -: Май 26, 2014, 16:30:16 pm »
Илюзията на Аделсон. Вижда се картинка на шахматна дъска с блокчета в тъмно и светло сиво. Сивото на блокче А изглежда много по-тъмно от това на блокче B.
В действителност и двете блокчета са оцветени в абсолютно еднакъв нюанс на сивото. Цветът е идентичен, очите ни лъжат  :)

Обяснението: Илюзията е създадена от Едуард Аделсон – професор по мозъчни и когнитивни науки. Той обяснява, че причината за тази илюзия се дължи на няколко неща. 1.) Мозъкът вижда цветовете във връзка с останалите около тях. 2.) Мозъкът по естествен път се нагажда към сенките, за да възприема естествения цвят на обектите.

*
« Отговор #785 -: Май 26, 2014, 16:45:00 pm »
В следващата картина едни и същи точки се виждат понякога черни, друг път бели.

Обяснението: Тази мрежа е създадена от Е. Лингелбах през 1994 г. Базирана е на известната мрежа на Херман. Учените обясняват илюзията с оптичен процес, наречен странична забрана. Тъмните зони, които обграждат светлата мрежа я повлияват във възприятието ни и така се появява илюзията. Ако направим обаче линиите на мрежата вълнообразни, няма да се получи същият резултат. Защо се случва така, все още е загадка  :)

Аналогично, статичните картини в началото, които създават илюзията за движение са интересен психологически феномен, който все още не може да бъде обяснен. Изследователи опитват да разберат защо мозъкът отговаря така и разпознава движение. Правят се опити да се разшифрова точната комбинация от цветове и модели, които създават чувството, че се наблюдава движение, но какво точно се случва в мозъка ни все още е мистерия  :)

*
« Отговор #786 -: Май 26, 2014, 17:06:42 pm »
Още няколко оптични илюзии:

Кръгчетата в центъра са напълно еднакви.

Трите двойки фигури са напълно еднакви  :)

« Отговор #787 -: Май 26, 2014, 17:27:17 pm »
Еха, Марси  :D
Невероятни илюзии!
*
« Отговор #788 -: Май 26, 2014, 17:44:02 pm »
Искате ли да изглеждате джудже или великан? При това в една и съща стая. Това може да стане в магическата стая на Еймс :)  http://www.youtube.com/watch?v=5ic7QGjGEX8

Стаята на Еймс е конструирана от художника и психолог Ейбрахам Еймс още през 1946 година. Представлява класическа оптическа илюзия, при която отсрещната стена на стаята не е разположена под прав ъгъл спрямо страничните стени, а косо- под тъп ъгъл от едната страна и остър- от другата. Благодарение на фалшивата перспектива, която се получава от оцветения шахматно под и подходящи изображения по стените, наблюдателят възприема стаята с прави ъгли.
В резултат на оптическата илюзия човек, стоящ в по-близкия ъгъл изглежда великан, а в далечния ъгъл- джудже. Нещо повече- при придвижване на човек от единия към другия ъгъл се създава впечатление, че той си променя размера във височина.

*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
« Отговор #789 -: Май 26, 2014, 20:14:10 pm »
Добър вечер вече.
Засядам пред капките, но искам да ви пожелая само успешна и топла седмица. Трябва да е топла вече, купих си чехли  :lol:.
Много са интересни тези оптични илюзии и много обичам да гледам такива. Даже и малката видя, че кръгчетата се въртят :D.
За илюзията на Аделсон си мисля, че има още една причина да  ги виждаме различни цветовете, които иначе са еднакви. Квадратчето А е на мястото на тъмносивото, а квадратчето В е на бялото (светлосивото). И очите/мозъкът ни следва логиката на шахматната дъска. Ама това си е моето обяснение и не знам дали е вярно
*
« Отговор #790 -: Май 26, 2014, 22:51:34 pm »
Ааа, Пеше, щом си купила чехлите, вече само топло време  :)

И аз много ги гледах тия квадрати да разбера какво става, не че докрай съм го разбрала   :)... Действително  А и  В са в един цвят, но фонът определя как го възприемаме, като тъмен или като светъл. Получава се като следствие от това, че реално имаме повече от два цвята: светъл, тъмен, и още по-тъмен, където е сянката от зеления предмет ...... А това как фонът променя самия цвят е много интересно и съм го наблюдавала и в други случаи. Нали си рисувам по малко и имах такъв случай: червен детайл върху тъмен зеленикаво-син фон и червеният детайл не се вижда добре - изглежда ми като тъмно червено, а не би трябвало, защото знам какъв нюанс слагам. Започвам да изсветлявам червеното и все ми е тъмно, пак изсветлявам, отново изглежда тъмно ... накрая го правя откровено оранжево и чак тогава на съответния фон се виждаше като червено.

Хайде, хубава вечер, отивам да гледам "Господари на ефира"  :)!
« Последна редакция: Май 26, 2014, 22:55:34 pm от marsi »

« Отговор #791 -: Май 27, 2014, 02:32:42 am »
Добро утро  :lol:
И хубав хубав ден  :P

« Отговор #792 -: Май 27, 2014, 06:53:19 am »
Добро утро, милички  :D

*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
« Отговор #793 -: Май 27, 2014, 08:36:59 am »
Добро утро!
Зай и  Смайли - то ако гледа какви закуски пускате няма да стане от масата до обяд  :lol:
*
« Отговор #794 -: Май 27, 2014, 12:22:52 pm »
Желая хубав ден на всички, страхотни закуски  :D

Днес ми е зелено  :lol: 
... пие ми се нещо зелено:

... или зелен десерт с още кафе:

« Последна редакция: Май 27, 2014, 12:37:41 pm от marsi »

*
« Отговор #795 -: Май 27, 2014, 14:50:54 pm »
Хвърлих око на зелените десерти и аз искам още кафе  :D
*
« Отговор #796 -: Май 27, 2014, 20:04:22 pm »
Точно сега бих пийнала една мента с мляко и много лед... ама няма-а-а...
*
« Отговор #797 -: Май 27, 2014, 20:06:53 pm »
Точно сега бих пийнала една мента с мляко и много лед... ама няма-а-а...
Е що пък да няма  8O млякото ли се пресече кво  :lol:
*
« Отговор #798 -: Май 27, 2014, 20:14:49 pm »
Няма ментичка  :lol:
*
« Отговор #799 -: Май 27, 2014, 20:19:20 pm »
Няма ментичка  :lol:
Това не го предвидих  :D

Ето, черпя една мента, пък ти импровизирай с друг алкохол  :wink:

ппСега да не взема да ти разваля кефа, ама аз мента с мляко не съм пила, няма и да опитам. На един лагер преди повече от 20г. след ядене на ментов сладолед брат ми цял ден връща и от тогава съм с предубеждение  :lol:
« Последна редакция: Май 27, 2014, 20:24:12 pm от м-и »