Момичета, сетих се, че бях обещала рецептата за
бъркания щрудел (кекса с ябълки). Ама сигурно е минало месец от тогава
2 яйца, 1 ч.ч. захар, половин ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно и 1 пакетче бакпулвер, 2 ч.ч. настъграни ябълки, канела на вкус (аз слагам 1/3 от пакетчето). Пече се в намазана с олио и наръсена с брашно тавичка.
А напоследък правя на мъжа ми, уж с лечебна цел,
бадемов крем - заради болки в ставите му казаха да пие желатин, ама само желатин е гаден и затова на крем. Много обичах този крем като дете, сега не мога да го докосна, защото е въглехидратен
750 мл прясно мляко, 250 гр. захар, 500 гр. сметана (става и с 400, колкото са Данонските), 25 гр. желатин (не знам съвременните пакетчета колко са, слагам по две), 2 пакетчета ванилия, 100 гр. сурови/печени бадеми (слагам сурови орехи, ама на око), 50 гр. ром (слагам по-малко, защото любимият не пие и ще го опияня), 100 гр. вода.
Млякото и половината от захарта се сваряват. Предварително накиснатият във водата желатин се прибавя към тях (съвременният желатин май няма нужда от накисване във вода), след което съда се поставя в студена баня, докато се постегне. Сметаната се разбива с останалата захар, докато стане на крем и се прибавя към млякото, като се разбърква хубаво. Прибавят се смлените бадеми, ванилията и рома. Изсипва се във формички, предварително намокрени с вода (никога не съм ги мокрила) и се слага в хладилника.