И аз си заведох детето на зоопарк преди две седмици, и в събота пак. Вторият път си доведохме друго двегодишно дете за компания. Ами малки са още, изобщо не се впечатлиха. Не че не гледаха жирафите и носорога с интерес, дори при тюлените се спряха за 2-3 минути. Но в крайна сметка най-очаровани останаха от въртележката, а въртележки има и извън зоопарка. Аз изобщо не харесвам зоологически градини. Нито са ми интересни, нито ги смятам за възпитателни, ама мъжът ми настоява вече една година и кандисах.
Ходим от ноември насам на друго място, което печели по точки от всякъде: The Please Touch Museum (
http://www.pleasetouchmuseum.org/play/exhibits/).
Това е детски "музей", в който има тематични кътове с безброй възможности за игра. Представлява огромна площадка за игра на закрито. Кътовете са бензиностанция с истински автомобил, колонка и помпа; истински супермаркет с пластмасови плодове, зеленчуци, хляб и месо, празни кутии и опаковки от храни, подредени в специални щандове, с каси, колички и кошници; лабиринт с Алиса, зайци, огледала, дървета с хралупи и маси за парти с чай и сладкиши; джунгла с играчки-животни, лодки и въжета; зеленчукова градина с лехи; строителна площадка с багер, дунапренени тухли и колички; болница; воден кът със струи, фонтани и колела, плюс гумени играчки; кът за космоса и авиацията; истинска въртележка; куклен театър...
Редовно канят музикални групи и трупи и клубове за танци, за да изнасят представления от по 30-45 минути за всички в огромна отворена зала точно на входа. Всички кътове са интерактивни и децата играят с огромен интерес откакто проходят до поне 5-6 годишна възраст. Родителите са с децата през цялото време - няма опция да бъдат оставени. Във Филаделфия музеят отначало беше малък, но имаше такъв небивал интерес, че го преместиха в огромна сграда и разшириха инсталациите.
Мислила съм, че би било добра бизнес идея да се направи подобен "музей" в София - превъзхожда многократно разните клубчета, които споменавате. Финансовият модел е да се продава годишен абонамент за семейството вместо билети за еднократно влизане. Откакто сме абонирани, рядко има седмица, в която пропускаме да отидем.