Krisi08, наистина последната година и повече, проследявахме лигавица всеки месец и пробвахме различни варианти. Писала съм и в тази тема:
Тънка лигавица- коментари и решения. Ако мога да обобщя, макар че е много индивидуално, от моя опит стигнах до извода, че се получава привикване към медикаментите и се наложи да заменям Естрофема с аналогични лекарства. Няколко месеца Естрофем (различни дози), след това включих лепенки Климара- в първите 1-2 месеца беше добре, в следващите не получих същия резултат. Да подчертая, става въпрос за ЗЕТ, при спонтанен цикъл може да потисне овулацията, това си го писахме преди време, при теб схемата е по-различна и не мога да взема отношение.
В някои месеци пробвах с Еротон в допълнение (глобули, приготвят ги в клиниката). След споделено мнение за добри резултати при орален прием на Еротон (момичето правеше опити в Селена, ако не греша, стимулация с Клосилбегит 5-9 ден и Еротон от 9 ден на МЦ). Включих и това плюс глобулите. Разбира се, след обсъждане с док.
В крайна сметка, при последния трансфер (към края на февруари тази година) постигнах много добра лигавица, имах положителен кръвен тест за кратко и след това ЧХГ падна, за съжаление.
Но все пак, при повече от година проследяване всеки месец, това беше най-доброто: 7- 7.5мм, много добра като структура, запази размер и не се сви до деня за трансфера, както стана при предишния ЗЕТ. Включих Еротон от 2 ден на МЦ (първите дни орално, след това орално и глобули), също фертилити упражнения всеки ден (за активиране оросяването).
Този път подготовката беше с Фемостон, да не е Естрофем и Климара, които бях ползвала вече. Сложихме и РВМС. С лигавицата този път постигнах най-добрия за мен резултат. Но за съжаление проблемът, който се установи при мен- аденомиоза, се оказа много труден за преодоляване.
Криси, това е в общи линии, ако трябва и по-подробно ще опиша, каквото те интересува. В различните клиники подходът за справяне с този проблем, може да е различен, така че обсъди с лекаря. Примерно в к-ка "Щерев" правят надраскване на лигавицата, което при мен не е прилагано. В един от месеците правих т.н. "масаж" (поставяне на лекарство в определени дни от МЦ, което да провокира растежа й), при мен не даде резултат. Добре ми подействаха Еротонът и упражненията.
Предвид това, че времето ти е ограничено, добре е да обсъдиш с твоя лекар вариантите още в началото.
Желая ти успех!