Здравей Полет!:)
Ние със съпруга ми осиновихме от България вече две деца (през 5 години) и с радост бих ти помогнала, но подробностите са толкова много и според конкретния случай, че вероятно ще се наложи да си пишем и на лични. С две думи, обаче:
Да, трябва формално да се приберете. Хубаво е, най-напред да проверите в ГРАО (съответно ЕСГРАОН), дали се водите с постоянно местожителство в България. Ако не - трябва да се регистрирате. Това става с една проста декларация: "От еди кога си живея на адрес еди какъв си". Ако отдавна сте в чужбина, добре би звучало при кандидатстването за осиновители да кажете, че поне от около година сте се завърнали. Няма точен закон за това нещо (освен онзи момент с "приоритетното местопребиваване"), но социалните работнички не са толкова мнителни ако кажете, че от доста време, установено и трайно сте в България. После идва въпроса за доходите. Хубаво би било да ви "назначи" някой на работа за последните 6 месеца. И трябва да спомена, че вероятно ще се наложи да плащате осигуровки в България до самото осиновяване, защото на осиновителното дело съдиите често искат документ за доход. Може да изберете граждански договор,някакви "поръчки" - не е казано, че договора трябва да е трудов. Удобството е, че граждански договор може да се напише и със задна дата.Ако имате други доходи - от наеми,продажби и т.н. - описват и тях. Аз казах също,че мама и сестра ми от чужбина подкрепят семейството ми финансово всеки месец. Не е много хубаво да казвате, че съпругът ти е в чужбина - ние имахме вече този проблем. Ако кандидатствате двамата,трябва да декларирате, че и двамата живеете ПРИОРИТЕТНО в България (т.е. в чужбина сте максимум 6 до 9 месеца). Можете, например, да споменете,че съпругът работи сезонно по 6 месеца годишно... После идва ред на здравните осигуровки. Аз първия път си бях възстановили правата, но втория път пропуснах и не беше проблем. Трябва да си определите време, в което да извадите всички документи за подаване на молбата и кога ще идват социалните на срещи с вас. Вземането на заповедта за вписване в регистрите (към 3 месеца след започване на проучването) по правило също става лично. Но във всеки случай трябва да имате сигурна поща и сигурен упълномощен, който да ви взема препоръчаните писма.
След осиновяването в Германия е лесно. Регистрите детето с новия акт за раждане, след което спокойно можете да кандидатствате за Kindergeld, ggf Elterngeld usw. Регистрацията в здравната каса става само с акта за раждане. Интернационалния (на английски) също върши работа...
Това е на първо време. Ако имаш въпроси,питай...
и
Успех!