Здравейте отново!
Сетих се да повдигна един важен според мен въпрос и мисля, че това е темата, в която има смисъл да го направя. Дано не ме упрекнете.
Сигурно вече сте информирани за възможността за съхранение на стволови клетки от пъпната връв при раждането на вашето бебе. Те могат да бъдат използвани за лечение на различни болести като левкемия, анемия и др.
Вариантите за съхранение са два. Първият е да запазите тези стволови клетки за вашето дете или семейство в случай, че някой някога има необходимост от тях. Периодът на съхранение е дълъг (20 години) и може да бъде допълнително удължаван. При този вариант стволовите клетки могат да бъдат използвани единствено от вашето семейство. Те са 100% съвместими с детето, от чиято пъпна връв са взети, 50% съвместими с негови братя и сестри и 25% съвместими с родителите. На този вариант се спират обаче малко хора по една или друга причина. Някои защото не вярват в начина на съхранение, но основно, защото съхранението е скъпо - прави се от частни банки, като при различните банки и варианти на услугата може да струва между 4000 и 6000 лв.
Вторият вариант е, ако няма да се въползвате от това съхранение за ваши цели, да дарите тези стволови клетки на публична банка (в България, както и в останалите бели държави има такава), която да ги съхранява и използва за лечение на други нуждаещи се хора при наличие на съвместимост. Дарението не струва нищо за дарителя. Само трябва да се информират съответните органи на публичната банка за съхранение преди раждането и да се подпише предварително съгласие. Те трябва да бъдат допълнително ведомени непосредствено преди раждането (с обаждане), за да може да бъдат на място и да вземат материала непосредствено при раждането. Така или иначе пъпната връв се изхвърля и тези стволови клетки остават завинаги загубени.
Аз исках да избера варианти 1 + 2, но се оказа, че материалът не е достатъчен и за частно съхранение и за дарение. Ако някой обаче от вас няма да прави частно съхранение, би могъл да направи едно дарение, което няма да му коства нищо, а може да спаси човешки живот.
Моля помислете и се извинявам за спама....
А ето и един линк с повече информация
http://www.stvolovikletki.org/