Лесната рецепта ми е на Венета, ще я пусна, а по-вкусната е на Елексир, само с кисело мляко, по-дълго време остават меки, но ето тази година реших да започна от вкусната и оплесках работата
та добре, че си ги тренирам и преди празниците.
пп Мисля, че ще ви покажа един сплескан козунак днес
Тъй като не ми дава да прикача файлове ще пусна текст
Козунак ВенетаПродукти:
500 гр брашно
2 бр. малки яйца
120 гр захар (може да я увеличите евентуално на 150 гр, ако мислите, че няма да ви е сладко, но не забравяйте, че ако има плънка и тя ще допринесе за сладостта на козунака)
180 мл прясно мляко
1 пак. суха мая (7 гр)
50 гр масло
1 с.л. олио
За намазване отгоре:
1 бр. жълтък + 0,5 ч. л. олио + 2 ч.л. прясно мляко
захар на гранулки или обикновена захар за поръсване отгоре
Пълнеж:
около 1 ч. ч. стафиди (по желание вместо стафиди пълнежа може да е от локум, сухи плодове или мармалад)
Приготвяне:
Всички продукти, трябва да са със стайна температура. Поставят се в купа и тестото се омесва миксера като за целта се ползват бъркалките за тесто.
След като тестото започне да се отделя от стените на съда (то е сравнително меко, но не се разлива)
се вади и се сгъва на няколко пъти, както съм показала на снимките в рецептата за хляб без мазнина и без яйца
След което се покрива и се оставя да втаса при 35°-40°С.
След като удвои обема тестото се вади от съда и с поставя върху леко набрашнена повърхност, като въобще не се меси повече. След това се разделя на 6 части, като се реже с назъбен нож.
Тези части не cе месят, а само леко се разпъват като тестото се хваща за двата края и леко се разтърсва и се опъва на страни, за да се разтегне и да стане на фитил.
В него се поставя от пълнежа,загъва сеи се усуква.
Така се процедира с всичките 6 фитила, като накрая се сплитат два козунака.
Оставят се при 40°С за около 20 минути да втасат отново.
след което се намазват с жълтък + олио + прясно мляко и се поръсва със захар
и фурната се увеличава на 200°. След като започнат да порозовяват намалявам фурната на 180°С и ако е необходимо ги покривам с алуминиево фолио.
След като ги извадите от фурната, по желание може да ги намажете с бучица масло.
Дали козунакът ще има конци, се вижда още при втасването.
Козунак на ЕлексирПродукти:
30 гр. прясна мая
200 мл. кисело мляко
150 гр. захар
2 яйца + 1 белтък ,жълтъка с 1 с.л. олио и 1 с.л. пр. мляко се отделя за намазване
2 с.л. портокалов сок
70 гр. топено масло + 40 мл. олио
около 650 гр. брашно *
кора от портокал или мандарина
кора от лимон или 1/2 ч.л. сушени лимонови корички на Котани
1 капсула есенция ванилия
1 капсула есенция лимон
1 п. ванилена захар**
* количеството брашно съобразете според гъстотата на млякото и големината на яйцата-важното е да имате меко,но нелепнещо тесто.
**ако ароматите ви се струват много може да не слагате всичките,но аз съм пристрастена,обичам печивата да ухаят толкова,че дори на следващото ползване на фурната пак ми ухае на козунак
за плънката :
натрошени лешници или орехи
стафиди,сушени смокини и боровинки,накиснати в ром
сладко от вишни
за намазване на формите - спрей за печене
Приготвяне:
Разтопете маслото и добавете към него олиото.
Разбийте яйцата с вилица и добавете към тях захарта.
Разбъркайте добре,докато тя се разтопи и сложете в контейнера на хлебопекарната.
Към киселото мляко добавете маята и разбъркайте да се разтвори.
Сложете ги в контейнера.
Добавете есенциите,корите от лимон и портокал.
Сложете около половината брашно и пуснете машината да меси,аз правя това на бързата програма-тя подгрява през това време,затова и всички продукти са ми студени,направо от хладилника.
Добавяйте постепенно от брашното /пресявам го с чаша -сито директно над контейнера / ,докато спре да маже под бъркалките.Започнете да добавяте лъжица по лъжица мазнината като изчаквате да се поеме постепенно.
Накрая може да коригирате плътността на тестото с още мъничко брашно,ако има нужда и е прекалено меко.
Най-правилен ориентир колко меко трябва да е тестото е да си помачкате възглавничката на ухото - е толкова меко трябва да е.
Нито да е прекалено меко и да се разлива ,нито пък да стои на твърда топка-твърдото тесто прави козунака сбит и плътен.
Като свърши цикъла месене,пуснете го още веднъж и като свърши изключете машината и оставете вътре тестото на затворен капак да втасва.
Може след първото месене да пуснете за второто направо програма тесто и да си я оставите до края и да ви втаса тестото.
Когато е вече втасало и е удвоило обема си с намаслени ръце го извадете върху намаслена тавичка.
Оформяйте на леко намаслена повърхност /не да плува в олио,защото ще отпуснете тестото прекалено/.
От това тесто може да направите 3 такива козунака,размер на тавичката 26/11 см.
Разделете го на 3 части.
После всяка на още по три.
Раздърпайте всяко парче тесто на правоъгълник,няма нужда да точите с точилка,тестото е много еластично и се разпъва много лесно само с пръсти.
Сложете плънка,навийте и осучете фитила.