Лесната рецепта ми е на Венета, ще я пусна, а по-вкусната е на Елексир, само с кисело мляко, по-дълго време остават меки, но ето тази година реших да започна от вкусната и оплесках работата
![Very Happy :D](http://www.zachatie.org/forum/Smileys/default/icon_biggrin.gif)
та добре, че си ги тренирам и преди празниците.
пп Мисля, че ще ви покажа един сплескан козунак днес
![Very Happy :D](http://www.zachatie.org/forum/Smileys/default/icon_biggrin.gif)
Тъй като не ми дава да прикача файлове ще пусна текст
Козунак ВенетаПродукти:
500 гр брашно
2 бр. малки яйца
120 гр захар (може да я увеличите евентуално на 150 гр, ако мислите, че няма да ви е сладко, но не забравяйте, че ако има плънка и тя ще допринесе за сладостта на козунака)
180 мл прясно мляко
1 пак. суха мая (7 гр)
50 гр масло
1 с.л. олио
За намазване отгоре:
1 бр. жълтък + 0,5 ч. л. олио + 2 ч.л. прясно мляко
захар на гранулки или обикновена захар за поръсване отгоре
Пълнеж:
около 1 ч. ч. стафиди (по желание вместо стафиди пълнежа може да е от локум, сухи плодове или мармалад)
Приготвяне:
Всички продукти, трябва да са със стайна температура. Поставят се в купа и тестото се омесва миксера като за целта се ползват бъркалките за тесто.
След като тестото започне да се отделя от стените на съда (то е сравнително меко, но не се разлива)
се вади и се сгъва на няколко пъти, както съм показала на снимките в рецептата за хляб без мазнина и без яйца
След което се покрива и се оставя да втаса при 35°-40°С.
След като удвои обема тестото се вади от съда и с поставя върху леко набрашнена повърхност, като въобще не се меси повече. След това се разделя на 6 части, като се реже с назъбен нож.
Тези части не cе месят, а само леко се разпъват като тестото се хваща за двата края и леко се разтърсва и се опъва на страни, за да се разтегне и да стане на фитил.
В него се поставя от пълнежа,загъва сеи се усуква.
Така се процедира с всичките 6 фитила, като накрая се сплитат два козунака.
Оставят се при 40°С за около 20 минути да втасат отново.
след което се намазват с жълтък + олио + прясно мляко и се поръсва със захар
и фурната се увеличава на 200°. След като започнат да порозовяват намалявам фурната на 180°С и ако е необходимо ги покривам с алуминиево фолио.
След като ги извадите от фурната, по желание може да ги намажете с бучица масло.
Дали козунакът ще има конци, се вижда още при втасването.
Козунак на ЕлексирПродукти:
30 гр. прясна мая
200 мл. кисело мляко
150 гр. захар
2 яйца + 1 белтък ,жълтъка с 1 с.л. олио и 1 с.л. пр. мляко се отделя за намазване
2 с.л. портокалов сок
70 гр. топено масло + 40 мл. олио
около 650 гр. брашно *
кора от портокал или мандарина
кора от лимон или 1/2 ч.л. сушени лимонови корички на Котани
1 капсула есенция ванилия
1 капсула есенция лимон
1 п. ванилена захар**
* количеството брашно съобразете според гъстотата на млякото и големината на яйцата-важното е да имате меко,но нелепнещо тесто.
**ако ароматите ви се струват много може да не слагате всичките,но аз съм пристрастена,обичам печивата да ухаят толкова,че дори на следващото ползване на фурната пак ми ухае на козунак
![Smile :)](http://www.zachatie.org/forum/Smileys/default/icon_smile.gif)
за плънката :
натрошени лешници или орехи
стафиди,сушени смокини и боровинки,накиснати в ром
сладко от вишни
за намазване на формите - спрей за печене
Приготвяне:
Разтопете маслото и добавете към него олиото.
Разбийте яйцата с вилица и добавете към тях захарта.
Разбъркайте добре,докато тя се разтопи и сложете в контейнера на хлебопекарната.
Към киселото мляко добавете маята и разбъркайте да се разтвори.
Сложете ги в контейнера.
Добавете есенциите,корите от лимон и портокал.
Сложете около половината брашно и пуснете машината да меси,аз правя това на бързата програма-тя подгрява през това време,затова и всички продукти са ми студени,направо от хладилника.
Добавяйте постепенно от брашното /пресявам го с чаша -сито директно над контейнера / ,докато спре да маже под бъркалките.Започнете да добавяте лъжица по лъжица мазнината като изчаквате да се поеме постепенно.
Накрая може да коригирате плътността на тестото с още мъничко брашно,ако има нужда и е прекалено меко.
Най-правилен ориентир колко меко трябва да е тестото е да си помачкате възглавничката на ухото - е толкова меко трябва да е.
Нито да е прекалено меко и да се разлива ,нито пък да стои на твърда топка-твърдото тесто прави козунака сбит и плътен.
Като свърши цикъла месене,пуснете го още веднъж и като свърши изключете машината и оставете вътре тестото на затворен капак да втасва.
Може след първото месене да пуснете за второто направо програма тесто и да си я оставите до края и да ви втаса тестото.
Когато е вече втасало и е удвоило обема си с намаслени ръце го извадете върху намаслена тавичка.
Оформяйте на леко намаслена повърхност /не да плува в олио,защото ще отпуснете тестото прекалено/.
От това тесто може да направите 3 такива козунака,размер на тавичката 26/11 см.
Разделете го на 3 части.
После всяка на още по три.
Раздърпайте всяко парче тесто на правоъгълник,няма нужда да точите с точилка,тестото е много еластично и се разпъва много лесно само с пръсти.
Сложете плънка,навийте и осучете фитила.