Общата култура като цяло е на много ниско ниво. Хората са обикновено много знаеши по една, максимум 2 теми и абсолютно нищо не знаещи за нищо в страни. Няма баланс някакси. Това с липсата на баланс е може би най-отличителната черта на това общество, поне според мен.
Откакто пиша в темата, май само хвалебствия за САЩ пускам, но е било по конкретни въпроси и според моите преживявания. За моето светоусещане, най-големият грях на американците поголовно е консуматорството.
mini го има в подписа си като цитат от Уил Смит, но за мен проблемът е много по-сериозен от неговата формулировка. Повечето хора харчат пари не заради обективни нужди, а като емоционален рефлекс. Пазаруването се възприема едва ли не като основна човешка потребност. Да ходя по магазини за мен е травмиращо. Цветовете, изобилието, шумовете и навалицата са просто смазващи. Количеството стока е неимоверно и абсурдно, а хората с торби, кутии и чанти безброй. Толкова време и усилия се пропиляват за едните парцали в нова цветова гама или последния модел на някоя марка, да не говорим за парите.
Молът е социално средище. Много деца растат в моловете по колички, докато са малки, после като тийнейджъри се събират там да бият лаф, защото е "безопасно".
Порциите храна навсякъде са огромни. Яде се прекалено много. От няколко дни започнах да водя дневник за храната си и да се ограничавам откъм калории, и почувствах дълбок срам. Толкова хора гладуват и тук, и в България, и по света, а Гаргантюа, Пантагрюел и аз в Америка се тъпчем като за последно.
Попадна ми блог на майка и дъщеря, които си наложили една година да не купуват никакви дрехи, обувки, чанти и аксесоари. Очаквали да погледнат на света с нови очи, но накрая били разочаровани, защото емоцията изобщо не била нова и различна. Много циничен ми се стори епилогът на експеримента и ми дожаля за тези хора.
За детето купувам дрехи и обувки, за майка ми също, но аз износвам всичко и купувам само, когато нещо се скъса или избелее. Оправям при обущар едни боти вече пета година. Не ме разбирайте погрешно, не ходя парцалива, имам пари за най-престижните марки, но съм отвратена от безумното търсене и предлагане. Така ми е по-лесно.