Не съм точно в тематиката на последните постове, но пък съм по темата
Преди една година и понятие си нямах, че ще стана емигрант. Кълнях се във всичко свято, че аз в чужбина НИКОГА няма да отида да живея. Сега съм именно там. Решението взех за по-малко от 3 секунди и нямаща никаква сигурност. Ако ви кажа как точно го направих, ще ме помислите за луда.
От началото на юли.2013 живея в Англия (от август в Лондон). Все още работя за българска фирма от вкъщи. Не мога да кажа, че положението ни е розово, но не се и оплаквам. След месеци без работа, моята половинка най-накрая си намери позиция на договор. Не си позволяваме всичко, но живея в пъти по-добре от България, въпреки че за пределите на родината, заплатата ми не е никак малка.
Тук разбрах какво е спокойствие, какво е да мечтаеш и да знаеш, че мечтите ти могат да бъдат реалност. Отворих живота си за неща, които не съм и предполагала че ще бъдат част от него.
Тъй като сигурно част от хората ги интересуват и малко сухи данни, ето и това с което разполагам аз:
- живеем в shared house с други българи. Наема ни е 130 паунда на седмица, като в него са включени всички сметки. Докато нямаме дете ще продължим така, защото не виждаме никакъв смисъл да плащаме по-високи наеми. Къщата, в която живеем е в 4 зона, което е доста добре - на 30-40 минути с метро сме от центъра.
- аз в последните два месеца се спуках да ходя по лекари, като затова не плащам нищо. Да чакам по 3-4 седмици за един преглед, но е безплатно. Опитах се да разбера дали наистина няма да ми се наложи на по-късен етап да платя, след като разберат че не работя, но това което ми отговориха всички е че щом имам номер от здравната им система, ползвам безплатно здравеопазване. Лекарствата за деца също са безплатни. Доколкото знам и за пенсионери.
- разходите за двама ни за храна (като ядем каквото поискаме, и вкъщи винаги има свежи плодова и зеленчуци в неограничени количества) възлизат на около 300-400 паунда. Не пием и не пушим.
Не ходим по ресторанти, но пък за сметка на това ходим по музеи и на разходки (транспорта не е от евтините неща). Аз взимам частни уроци по английски, купувам си само качествена козметика и хубави дрехи. Не знам дали има нещо, което да съм поискала (в рамките на нормалното) и да не съм си взела.
В крайна сметка за всичко това месечно даваме около 1100 паунда. Заплатата на половинката е около 2000 паунда. Моята (1700 лв.) остава на сметка в България. Не сме решили какво още ще правим с нея.
Относно последните разисквани неща - за работата. Аз искам и смятам да работя тук. Без значение, че ще загубя позицията, която с много кръв и пот съм извоювала. Обаче ми трябва език и го уча упорито за разлика от 80% от българите живеещи тук. Повярвайте ми, познавам не малък брой хора, които са тук от 5, 10, 15 години и упорито отказват да научат езика, но в същото време се оплакват, че ги дескриминират. Те дори и в магазина не могат да проведат свестен разговор. Аз когато дойдох тук не знаех и дума английски, а вече говоря свободно, макар и все още с много грешки. Но затова положих много усилия и продължавам да полагам.
Преди 2 седмици си бях в България за една седмица. Още на ден 5-ти исках да се прибера у дома и когато кацнах на летището в Лондон, наистина знаех че съм вкъщи.
Ще направя и невъзможното, но ще остана тук (или където и да било извън България), за да могат децата ми да живеят спокойно, така както аз го правя в момента.
Извинете ме за дългият пост, но нямаше как да го напиша по-кратко.