0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Vaci, благодаря :)
След като заспи детето, ще задам конкретни въпроси, че сега ми е направо невъзможно да пиша през телефона.
Никой не е коментирал за емиграция в "по-екзотични" държави.
На моя мъж му бяха предложили работа в Африка, и по-точно в Нигерия, с къща с прислужница и готвачка, с кола с шофьор. Там белите живеят като бейове, въпреки околната мизерия. За тях има частни плажове и клубове.
Околната мизерия обаче е наистина голяма - липса на канализация и смрад.
Мъжът ми се беше запознал с българи, които си живеят там от 25 години и нямат никакво намерение да се прибират...

*

Crystal

47 Smiles, баща ми работи 15 години в Нигерия. Отврат е там. Разболя се от малария няколко пъти. Аз стоях 1 година там и се опазих, но се мажех непрекъснато с репеленти. Хигиената-ти си написала каква е. Вода всеки си вади с помпа от земята, преварява се. Всички плодове,зеленчуци, яйца се дезинфекцират в разтвори, защото има такива страшни болести, че просто не ми се мисли. На мен от тогава психиката ми се изкриви откъм хигиена и получих мания за дезинфекциране   :? Каквито и лъскави хотели и клубове да има, навън излезеш ли, те затиска смрад, жега и висока влажност, която аз на 20 години трудно понасях, а ако бях на повече, не знам. Ако си и с дете-абсурд. Нито има къде да ходи на училище, лекарите за нищо не стават, не можеш го опази от маларията, а лекарствата са не съвсем безобидни. Баща ми получи анемия от тях.Той замина,защото наистина нямаше на къде през 91г.
*
Да се включа и аз/ късно видях тази интересна тема,но я изчетох цялата/.На основния въпрос - не се двоумя даже :lol: :lol: Набивам си камшика на секундата,както се казва. Няма нищо което да ме спре,освен ситуацията с детето. Няма  как навън   да започнем веднага с опити,а времето е важен фактор.Не винаги съм мислел така,не визирам времета на зараждане на демокрацията,когато всички бяхме оптимистични опиянени и болно амбицирани. По времето на царя, с така наречения "бум на строителството",по-скоро,порочно мафиотското зарстрояване на крайбрежието ми се появи един 1-2 годишен проблясък. Все пак строителният бранш е локомотив за много други индустрии и услуги и пред  вид района  , в който живеем всичко това се отразяваше положително и на начина и качеството ни на живот.Тогава единствено си позволих да си кажа- ее ,то капитализма било хубаво нещо!!! Дочакахме го най-накрая това време!! Е,ама не би :(
Та ,защо бих емигрирал ли ? Ами заради перспективата пред нас ,очертаваща се тук. Погледнете 90% от учащите в гимназиалния курс, завършващите университета, ходещите по улиците,хората около вас. парламента, политическия ни елит....... Дали имам сили да се боря за промяна? Както е казал Пеньо Пенев /не съм сигурен/ " Не,благодаря.Ресто.Не струва"
За мен вече не си струва,защото не виждам смисъла. Навън поне,това ,което ще се опитваме да установим тук и в следващите 23 години,го има поне от 130. Е????? :wink:
/www.mamaibebe.com][/url]
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Отдавна я чета темата и все не се канех да пиша, защото вече съм емигрирала. До скоро, все още имаше някакви нишки, които ме свързваха с България и все още се надявах, за моето семейство нещата да се променят. И в понеделник, след един емоционален клип на Пласидо Доминго, ревейки тръгнах към летището, с тъга в сърцето, че си заминавам от България. В рамките на 5 часа и последната нишка, която ме свързваше с България се скъса... Вечерта, слизайки от самолета на летището в Берлин, исках да целуна земята под стълбичката и почуствах едно силно стягане в гърдите, защото усетих за пръв път, че се прибирам у дома. Като си събера акъла и главата след двудневния стрес, ще напиша защо аз вече официално не желая да съм българка :?
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Гане, много трябва да си разстроена, за да излезе това от твоята клавиатура! :hug2:

"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Оливче, права си, от три дена не мога да си събера акъла и за пръв път не знам от къде и как да я подхвана. Толкова омерзена и нещастна не съм се чувствала от години. Все си казвах, че ще се оправят нещата, ще се промени нещо... За пръв път в живота си се почувствах като най-долния престъпник, буквално ме сравниха с трафикант на наркотици и жива плът. А се оказва, че в България законите са така направени, че даже и не можеш да протестираш. Някакъв абсолютен параграф 22 :(
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Пиши, ще помагаме с каквото можем!

"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Аз пък искам да се върна заради децата си. В момента те израстват на задната ми седалка и това определено не ми харесва. Аз съм свикнала, от много  години съм тук, но за тях някакси не е честно да им ограбвам детството. В Западна Европа е различно, но яз нямам нито намерение да уча друг език, нито да ходя някъде, където знам, че ще бъда гледана накриво от местните.

*
Боби, успех в начинанието!

Не си искала съвет, но ще си кажа: Организирай го като временна мярка и остави възможно повече врати и мостове за връщане. Например, стовари покъщнината на склад, поддържай връзка с колеги и шефове в Щатите, ако имате къща, дай я под наем...

Как се спогодихте с мъжа ти за връщането?
*

Bobbie

• *
  • 5701
Боби, успех в начинанието!

Не си искала съвет, но ще си кажа: Организирай го като временна мярка и остави възможно повече врати и мостове за връщане. Например, стовари покъщнината на склад, поддържай връзка с колеги и шефове в Щатите, ако имате къща, дай я под наем...

Как се спогодихте с мъжа ти за връщането?
С мъжа ми се разбрахме, ако въобще стане нещо да замина само аз с децата, а той да не напуска работа и да остане тук поне няколко  месеца. Като мине време, ако наиситна искам да си седя в България ще се разберем да дойде, а ако не ще се върна.
Утре имам интервю тук и ако ме вземат позицията е такава, че мога да кажа, че ще започна след 5 месеца примерно, не е спешно(макар вече да кязах 3, но и това се сменя :-) ) и мога да напусна тук и да го направя в периода от времето между двете работи. Поне така ги виждам аз нещата.
Къщата не бих дала под наем, голяма разправия е и ще я съсипят. Ако ни няма по-добре да се продаде.  Знаеш, че апартамент се взима за една седмица така че няма да останем на улицата, а после вече къща лесно се купува.

Боби, как ти се стори българското интервю? Питаха ли те за семейно положение и кой ще ти гледа децата? А в Америка въобще ли не задават такива въпроси? Въобще интересно ми е впечатлението ти, от гледна точка на човек, който не е живял тук последните 15-на години.

Ема2, когато имаш възможност, и на мен ще ми е интересно да разкажеш какво най-много те е разочаровало тук. А децата какво мислят за Бг, след като са родени и живели до този момент в Канада?
« Последна редакция: Февруари 20, 2014, 19:41:08 pm от Врабчо »
*

Bobbie

• *
  • 5701
Врабчо, интервюто беше общо взето много професионално.  Основно ме питаха подробности от моята работа и какво точно съм правила и също надълго и нашироко ми разясниха какво бих правила, ако ме вземат на работа. Самомемнта с въпросът за възрастта и децата ми бяха различни от тук. Всъщност първият въпрос беше именно  на колко години съм  и имам ли деца. Не останах с впечатление, че това, че имам две деца имаше голямо значение, дори не ме попитаха на каква възраст. Реално на моята възраст може да имам вече доста голями деца. Освен това аз вчера открих, че таиз компания преди е спонсорирала фондацията „Искам бебе‟ с 30 хил. лв, с което много ми се исдгнаха в очите.
 Оказа се, че интевюиращата е с 2 години по-млада от мен и има едно дете. Не е задавала въпроси кой ми гледа моите и други лични други подробности. Изкарахме да си бъбрим цели 50 минути. Не ми е правила тестове колко знам, не ми е задавала  тъпи въпроси или ролеви въпроси , общо взето си беше малко като приятелски разговор, така бих го определила. 

Лошото( за мен) е, че тя смята, че ако си дойда до една година ще ми писне и ще е върна, а след като смята така може би не съм много напред в листата на кандидатите. Това го каза в началото, но после към края се разбрахме, че тя поради същите причини като мен ( детето  и) е останала да живее в България, а е живяла навън, някъде в З. Европа.

Лошото( за мен) е, че тя смята, че ако си дойда до една година ще ми писне и ще е върна, а след като смята така може би не съм много напред в листата на кандидатите. Това го каза в началото, но после към края се разбрахме, че тя поради същите причини като мен ( детето  и) е останала да живее в България, а е живяла навън, някъде в З. Европа.
Да, и аз така си мисля, че ще ти писне, но все пак ти си решаваш. А и както казваш, винаги може да се върнеш в Америка.

Иначе друго ми прави впечатление. Ние тук, които искаме да опитаме в чужбина, искаме да заминем заради децата си, да имат по-добър живот един ден. Ти пък искаш да се върнеш, пак заради децата си. Не знам къде е истината. Явно всеки трябва да опита и от двете неща, за да може да е обективен един ден.
*
Аз пък искам да се върна заради децата си. В момента те израстват на задната ми седалка и това определено не ми харесва. ... някакси не е честно да им ограбвам детството.

Боби, това за задната седалка ме провокира да се замисля.
С мъжа ми целенасочено, години наред, си подреждаме живота така, че да намалим шофирането и да увеличим ходенето и времето, прекарано сред природата и приятели. Аз писах по-напред в темата няколко коментара за честите срещи с прятели (българи и американци) и съседи и децата им, които живеят ако не на минути ходене, то 5-10 минути път с кола. Имаме три детски площадки в радиус от 200-500 метра от къщата. Имаме огромен двор със стари дървета, храсти, трева, кал, пясък и дори река, която ни дели от парк. Равносметката ми е, че моето дете прекарва повече време по-близо до гората, реката и пръстта от мен на тая възраст. Аз си ходех на село, но растях в града, между блоковете.

Съветвам те да разпиташ подробно момичетата в София колко време прекарват в пътуване от къщи до работа, до училището, до големи търговски центрове, шофирайки или с градски транспорт. И в София вече се троши много време за придвижване.
« Последна редакция: Февруари 20, 2014, 20:51:22 pm от цигу »
*

Bobbie

• *
  • 5701
Цигу,не знам при вас как е но тук поради разделянето на бизнесите от квартлите за живеене и кварталите ( според мен) са много скучни места. Ние също имаме много голам двор и в квартала близо има парк с катерушки, но не е същото някакси, когатo се движиш по празните улици, на които дори и тротоари няма. В Хюстън има само един квартaл, където няма подобно райониране и там наиситна ми е много приятно. Обаче навсякъде другаде е типичната американска събърбия, въпреки, че не сме извън града, то май голяма ралзиака няма. Иначе колкото до близост, ние сме близо до доста неща, голям мол, отделно друг шопинг център , болници и т.н. са все на по около 5 минути растояние с кола,въобще хубаво ни е мястото. Но това райониране е което скапва пейзажа и води до липсата на социализиране между хората. И до колкто чувам, това си е общо взето навсякъде в САЩ.

*

ema2

• 888
  • You kill the beauty of today
Както писах в другата тема, ние сме в България от Юни 2013. Дойдохме с идеята да сменим обстановката и децата да научат български. Не сме имали идея да останем постоянно. Всичко ни е опаковано и прибрано при приятели, и колата ни е там.
Петте години след катастрофата на големия ни син и последващите перипетии от съдебно естество, които за щастие приключиха добре,  просто имахме нужда да бъдем в по-близка и сърдечна обстановка.
В Канада сме от 97 година и  сме се интегрирали. Напълно. Харесваме страната, обичаме хората,  имаме много приятели от всякаква религия, цвят и националност.
 На съпруга ми обаче роднините много му липсват и приятелите в Петрич. Аз не съм съвсем така. Още повече след като майка почина през 2001 се отчуждих значително от България.
И така дойдохме тук
Не сме очаквали  кой знае какво щастие да се сипе около нас, ние сме реални хора.  И през годините често сме си идвали и не сме очаквали чудеса. Децата обаче изкараха страхотно лято.
Това, което в Канада ми тежи понякога, е че не мога да си пусна децата без придружител в близкия парк. Знам, че ако бяхме в София, нямаше да е точно така, защото нещата не са толкова спокойно, както едно време. Но в Петрич все още е така. Децата играят на улицата почтиии като едно време. :)
Това, което ме разбива в България : здравеопазване, образователна система, корупция . Има ли смисъл да давам примери, на всички е ясно за какво става дума.
Училищата са в трагично състояние - с една дума мизерия. Не знам как са в София, но като сравнявам с това училище, в което учеха децата ми в Канада, съвсем нормално държавно/не е Монтесори/ и ми се плаче. В големия град може би е по-добре...но тук  :(
Учителките викат на децата, направо им крещят- моите бяха седмици в стрес, защото учителката  постоянно им викаше. А Антъни и Боби са много дисциплинирани в клас, не че са мои, но това е факт..но тя така иска да всява респект и крещи и показва ръката и вика пляс пляс, ако не слушат  8O.  Децата свикнаха, но всеки ден ми казват, че училището е ужасно, децата са ужасни - груби, арогантни, бият гие /на игра разбира се, но ..../. Един приятел ме посъветва да давам подаръчета на госпожата , еми няма да дам. Не искам да дам- мразя да се подмазвам и т.н.
Материалната база е под всякаква критика - В Канада за децата се правят толкова много неща - от библиотеки до спорт и изкуство, до извън класни прояви- ... наистина е хубаво от тази гледна точка.
 МОга да пиша толкова много, но надали има смисъл. Знаете за какво става въпрос.
На малките им харесва в България, но да идват на ваканция- за живеене категорично го отхвърлят като идея.
Като бяхме в Канада си мислех как ще хапвам хубава храна в Петрич - ами и храната е скапана вече - домашните животни явно се хранят с лоши смески и не са вкусни. Млякото, яйцата, месото - вече не са изобщо това, което беше. Вярно плодовете и зеленчуците все още са добре - но местните производители не могат да се преборят с гръцките конкуренти, които внасят на безценицата също хубави и много вкусни земеделски продукти.
И така.
По отношение на това, което каза Боби за децата на задната седалка на колата - всичко е въпрос на това в какъв град се живее и как се организира семейството. В Канада също много се кара - но ние живеем в малко градче и така сме се организирали, че прекарваме много време по парковете и градините, събираме децата с други деца , правим пикници, екскурзии и т.н Въпрос на организация е. И малко дисциплина - събота и неделя не се спи до обяд - ами се става рано и се действа.
Ох, много мога да пиша. Но не бих съветвала никога да емигрира, защото не знам как ще се развият нещата при всеки - много индивидуално е. Мога да давам съвети за хората, които отиват в Канада и вече са взели решение. Но да проповядвам емиграция - абсолютно никога!!!!!
За Боби, която вече живее в САЩ и има хубава работа и се е установила, смятам, че ще се разочарова, ако се върне.Наистина. Идеализирахме България, защото ни е Родина.
Но животът тук не е хубав, поне за нас.
Ако някой има въпроси за Канада или България, ще пиша повече.

:)
« Последна редакция: Февруари 21, 2014, 08:46:28 am от ema2 »
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
Ема, благодаря за споделеното.

Сещам се за нещо, което ми направи впечатление преди няколко години в Белград. Има един голям парк Калемегдан, беше пълно с тийнейджъри, може би това е тяхното място, където се събират. Не видях нито едно дете да пуши или да пие. И въобще се държаха коренно различно, от това, което наблюдавам всеки ден тук в нашата градинка.
*
Много мога да пиша за българското училище и изобщо за системата на образованието ни.
Обаче не искам. Само ще кажа - избутахме го!
Ако имах възможност, щях да си изпратя детето да учи навън по-нататък.

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Ема е напълно права. Да се проповядва емиграция "по принцип" не е добра идея, защото хората са различни и страните са различни. Всеки търси нещо различно и се мотивира от различни ценности.

От това, което знам за Канада, съм останала с едни от най-добрите впечатления като страна за установяване за живот. Независимо от всичко, наш добър приятел, който беше емигрирал там преди 20 години, установи се, роди му се дете, създаде си научна позиция в университет, направи всичко възможно да се махне от Канада и казваше - "аз не желая моето дете да расте в онова бездушна и консуматорско общество". Премести се в скандинавска страна и е щастлив там. Знам пък други хора, които са нещастни в скандинавските страни и им намират ужасно много кусури.

И в България някой ще види много добри неща, а друг няма да ги види - било защото му липсва тоя мироглед, било защото не е попаднал на правилното място. По постинга на Ема може много да се коментира, сигурна съм, че можеха да попаднат и в друго училище, при друга учителка, която щеше да е мила и лъчезарна, но така се случило... Питайте нашата бивша съфорумка Marie, която живее и отглежда дете в Обединеното Кралство, например, да видите как плюе по английското училище и образователна система, а пък възхвалява българските програми и се е снабдила с бг учебници за дъщеря си...

Абе толкова е шарено, че няма накъде... Важното е като избираш къде да ходиш, да избираш конкретно и да имаш конкретната информация

п.п. аз лично никога не бих отишла да живея в Щатите - дори и на екскурзия не бих отишла. не ме интересуват просто. това, което описва Боби, за празните улици, които нямат дори и тротоар, съм го гледала по доста филми, чела съм го в доста книги, не е моят начин на живот. не е европейският начин на живот. да, чувала съм, че в някои градове на САЩ имало кътчета, дето приличат на европейски град, но то и у нас има такива :)
чела съм една книга на Бил Брайсън, който сравнява градчетата и живота на Америка от своето детство (1950-те години) и сега - човекът и той стига до извода, че вече не става за нормален живот. всичко, което е било човешко и нормално като размер и инфраструктура в живота на хората, е поизчезнало. той самият е емигрирал в UK, де... :) и пак, това си е моята нагласа. на някой друг може това да ходи по тротоар с дървета да не му е изобщо в ценностната система. та на Боби може да й хареса София :)

« Последна редакция: Февруари 21, 2014, 10:37:59 am от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!