С удоволствие. Преживяванията ми бяха смесени, но като цяло позитивни. Преместих се в Ню Йорк след прехвърляне и завършване на магистратура в Щатите (мъжът ми учеше също там). Но понеже не бях изкарала цялата магистратура там (а само половината), не ми се полагаше 1-годишна "студентска работна виза", тн Optional Practical Training Visa на база на която те наемат и по време на която ти изкарват работната виза. Това бе моят проблем. Минавах интервютата на база знания, опит и тн. но когато се стигнеше до документи, понеже случаят ми не бе "праволинеен", работодателите не бяха склонни да завършат процеса. Което идва да подкрепи това което бе споменала Цигу - има възможности, когато документите са в изрядност (не че моите не бяха, но когато не са "стандартни", малко фирми биха се наели да доведат процеса докрай, просто не им се занимава).
НО, една от фирмите беше! Моята бъдеща шефка ме хареса, и бе готова да бъде креативна, за да може да ме наеме. Нае адвокат, по съвет на който ми издадоха тн трейнинг виза (както споменах фирмата ми е с централен офис в Лондон, оттам ме наеха, дефакто, и Ню Йоркският офис ме нае все едно съм на стаж, с идеята да се върна в един момент в Лондон, което стана след време, просто ми подновяваха визата когато изтичаше).
Хората в Щатите (от опита ми - в Ню Йорк) може да са праволинейни като цяло, което донякъде може и да е добре дошло (не беше в моята ситуация
) но в никакъв случай не те считат за втора ръка или не те ценят. Имах същите впечатления както сега в Лондон - ценят опита ти, това че си различен - за тях е добре дошло това дайвърсити, това разнообразие - те гледат с какво си различен и как това е хубаво.
Например, във фирмата на мъжа ми, Ситигруп, имат ежегодни награди, ей така, за шоуто. Него го наградиха за това, че знае най-много чужди езици! Всяка втора от нас говори повече от 1 чужд език, уверена съм.
Ню Йорк е доста скъп град (по-скоро Манхатън). Ние живеехме в Ню Джърси - от другата страна на Хъдзън ривър, което бе 20 минути път с метрото. От нашия прозорец се виждаше целия Манхатън. А цените бяха наполовина (наем имам предвид).
Много хора живеят и работят в Бруклин и Куинс, и не излизат оттам. Колкото по се отдалечаваш от Манхатън, толкова по-евтино става. Едно лято живеехме в Куинс. Много ми хареса. Като отделен град е. Има много местни пазарчета, магазини, ресторанти. Цели енклави от източноевропейци и други националности. Хората са много приятни, спокойно е. Има и лоши части, разбира се, но това е навсякъде.
Мецани, какво те интересува по-специално?