Много интересна тема, ще я следя с интерес! Цигу, много ти благодаря за толкова изчерпателната информация, на мен ми беше много полезна.
Меци, предполагам коментара ми към Цигу ти дава отговор на първия въпрос - бих емигрирала!
Защо? По същите причини като теб и като повечето, които писаха.
Имам ли страхове? - определено, същите са като твоите. Понеже на мен ми се иска да заминем за САЩ, предвид разстоянията, наистина много ме спира раздялата с близките ми. Моят съпруг беше категорично против емиграцията допреди 2 години. Той се страхува от същите неща като мен и като повечето хора - дали ще се справим, дали няма да се наложи да се върнем и да сме пак на нулата. Той е военен и напусне ли веднъж работа - не може да се върне повече там. Това може би го спира най-много. Другото е родителите му - единствено дете е и казва, че баща му нямало да го преживее /което не ми се вярва, ама..... / По-миналата година се нави най-после да пробваме и подадохме за зелени карти. Уви - не ни избраха. Тази година имахме шанса вероятно за последен път да играем в лотарията, но не пуснах заявления. Взех да се разколебавам
Основно заради детето. Ако бяхме само двамата - стягам куфара и тръгвам на мига.
А всъщност, именно заради детето си искам да се махнем, не искам тя да живее тук, не и ако продължава така. Както казваш и ти, Меци, започнал е един процес, от който наистина смятам, че няма връщане и оправия, за съжаление.
В главата ми наистина е пълна каша, хем искам да заминем нанякъде, хем ме е страх.... не знам. По едно време бях луднала на тема САЩ и четях като невидяла в all.bg. Обаче, някак не успях да добия еднозначна представа кое как. Което е нормално сигурно, САЩ е огромна страна и във всеки щат, че и град е много различно. Имаме много близки приятели там, които години наред ни навиваха да ходим при тях, ама моя мъж като рече - не, сакън
И преди 2 години взе да ме подпитва - какво става, има ли още лотария
Сигурна съм, че ще се получи много интересна дискусия, дано се включат повече хора. Аз пиша малко хаотично, ще ме извините, ама такова ми е и в главата
П.С. Цигу, това за професиите и работата и аз съм го чувала, но не знаех кои точно специалности в коя категория влизат. Да разбирам ли, че ако съм с икономическо образование, няма да има нужда да приравнявам диплома? Завършила съм МИО бакалавър и Международен бизнес и мениджмънт - магистратура. С езикова гимназия съм преди това, но всъщност английският ми е втори език. За жалост, поради нередовна практика, доста ми е паднало нивото, но разчитам на пасивната памет и за двата езика