Всеки разбира нещо различно, всеки има някакви очаквания, представи, информация... доста хора живеят с превратни или непълни представи за живота на емигранта. а и едва ли може да има пълни такива...
Меца, специално вашият случай пък е най-лесен и аз винаги съм се чудила защо стоите тук. Лично за мен, патриотизмът никога не е бил фактор. Нямате някаква незаменима работа, велик бизнес, нямате "котви" да ви задържат (ангажименти към възрастни или болни близки роднини), детето ви малко, близката ви рода е прокарала пъртината и на практика само ще се съберете...
аз виждам, че сте стегнали куфарите, тази тема е явно за последно надъхване от твоя страна - имаш го
за останалите, не мисля, че е точно така... честно, какво толкова очаквате да постигнете с труда си навън, освен ако не сте с търсена и високо платена квалификация, професия и най-вече опит (зъболекар, лекар, ИТ-специалист, специализиран инженер)?
работата като административен персонал (ако изобщо успеете да се докопате до нея) няма да ви донесе кой-знае колко по-добро материално състояние. може и обратното да стане даже. в това отношение, специално Сикса има много илюзии, струва ми се.
здравеопазването, виждаме, не е цъфнало вече и там. даже е и по-зле. за образованието също не твърдят чудеса (базовото, не университетското). няма да отварям изобщо въпроса за средата и вписването в нея. за децата ви, отраснали там - да. за вас - не.
е да, улиците ще са чисти (ама пак зависи къде ходите, щото мръсотия и гета има навсякъде, просто туристът рядко минава от там). е да, в някои страни и ще ви спират на пешеходната пътека, за да минете.
п.п. колкото до "втората ръка хора" - има огромна разлика дали слушаш отзиви на емигранти в САЩ, които са си емигрантска държава и манталитетът е на отвореност към различните. макар че и там ще сте втора ръка, но няма да ви дадат да го разберете така лесно.
не е такъв случаят в страните от стара Европа. там никога няма да станеш част от местните. ще си общуваш с други емигранти и това е.