0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Яничка, ако ти говорят на диалект, може и филология да си завършил и пак ще се облещиш.

Записала съм се на курс да си пооправя произношението (не че е чак толкова лошо, не ми се е случвало да не ме разберат, но си мислех, че би ми било полезно, като тръгна да си търся работа). Та в курса има и двама местни, от други райони са на страната. Те говорят диалект и искат да овладеят правилното произношение.  :D

*
Много ми е забавно колко държат англичаните на тяхното си произношение. Още не съм се пречупила да проговоря с бритиш акцент, държа на американския и си го поддържам, но ме напушва смях когато в магазина питам примерно за домати, произнасяйки "томейтоус", и не ме разберат докато не кажа "томатоус", с британски акцент :)

*

ema2

• 888
  • You kill the beauty of today
А как казваш на апартамент и кино ? Коя версия използваш?

:D
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*
Малко "аут" от темата,но когато гледам америакански филм и английски филм,направо умирам от кеф на традиционното английско звучене. :lol: Да ме прощават "американците" ама много ми се слуша тоя инглиш :wink:
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Ема, темата за думите с различно значение в "американския" и "британски английски" е болна тема и повод за много усмивки :) Вече не се и замислям тук - пълна капитулация  :lol:, защото са доста тези думички: ако се замислям всеки път дали да кажа apartment или flat, holiday или vacation, movies или cinema и още бол такива, ще си докарам главоболие :)

Рачо, някъде бях чула/чела, че англичаните изглеждали много интелигентни в очите на американците заради акцента си  :lol: Не ме цитирайте.

*

ema2

• 888
  • You kill the beauty of today
Знам, така е, просто се пощегувах. Англичаните разбират ли като кажеш нещо на  ''американски"?

We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Изобщо не харесвам британския акцент. Много ми е префърцунен и тежък. То са едни напъни, ще рече човек, че всички са потомци на баба Елизабет  :lol:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Mалко са екстремни случаите като този с доматите, разбират като цяло :) Но и англичаните са много тактични и рядко ще направят забележка, дори да си в "грешка" 8)
« Последна редакция: Февруари 27, 2014, 21:23:36 pm от vaci »

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Знам, така е, просто се пощегувах. Англичаните разбират ли като кажеш нещо на  ''американски"?
Разбират разбира се. Някои обаче много си държат да си говорят по тяхному независимо колко години са били тук. Имах познат, чият майка продълажвае да употребява английската дума за фас ( faggot), която на американски английски е обидна дума за гей :-). Тази жена беше живяла 20г в САЩ. Също английската дума за гума на американски се използва за презерватив. Това са най-фрапиращите примери, които е направо тъпо да настояваш да си ги позлваш, при положение, че знаеш как звучат на околните.
Аз лично за англичаните си мисля, че голяма част са нато нашите шопи - от Дунаво по хубаво нема. Нямам особено високо мнение за хора, които от инат не желаят да позлват смесители за вода. И много обичам като ми кажат, че било понеже били традиционалисти. Традициите са хубаво нещо, но да си държиш ти на мърсотията няма нищо общо с традиоционализма според мен. В Лондон съм попадала в кафе, чията чешма в тоалетната нямаше смесител. И аз как да си измия ръцете - да си я напълня и да бръкна където всеки излезнал то тоалетната бърка ли? Естествено измих си ги с ледена вода, но това остави много неприятно впечатление в мен. После чух, че така им били и баните, направо паднах. Нека живеещите там кажат колко е разпространено, но за мен беше много неприятна изненада. 

*
В Лондон съм попадала в кафе, чията чешма в тоалетната нямаше смесител. И аз как да си измия ръцете - да си я напълня и да бръкна където всеки излезнал то тоалетната бърка ли? Естествено измих си ги с ледена вода, но това остави много неприятно впечатление в мен. После чух, че така им били и баните, направо паднах. Нека живеещите там кажат колко е разпространено, но за мен беше много неприятна изненада.

О, да. И се гордеят с притежанието на такива чешми без смесител. Когато се нанесохме в нашия апартамент, който не бе обновяван от 80те, чешмата в банята бе без смесител. Можете да си представите как се мият зъби с ледена вода при минусови температури :) А горещата вода беше неизползваема сама по себе си.
Самата мивка бе внушителна и красива, здрав фаянс с позлатени краища, но файда малка. Освен това чучурчетата бяха много ниски - абсурд даже чаша вода да налееш.
Когато забременях решихме да сменим най-сетне тази реликва от миналото, и наемодателят ни само където не ни изнесе лекция как едва ли не сме били склонни да пренебрегнем такъв символ на традицията и естетиката, за сметка на прагматизма 8O Беше много разочарован от нашето неуважение към местните традиции едва ли не :)

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
на любителите на темата за англичаните горещо препоръчвам книгите на Джордж Майкс (George Mikes) - "Как да бъдеш чужденец" (How to be an Alien) и Как да бъдеш упадъчен" (How to be decadent)

Има ги и на български. Класика в жанра.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

jam

• *
  • 14924
какви професии се търсят навън?
http://www.monitor.bg/article?id=420608
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
По повод липсата на смесители - аз досега съм попадала само на едно-две места със смесител (от къщите, в които сме живяли и които сме ходили на гости). Но честно да си призная свикнах и в момента дори когато има смесител се мия със студената вода и ми е много приятно. А топлата наистина не може да се ползва по никакъв начин.

26.09.2019
*

jam

• *
  • 14924
По повод липсата на смесители - аз досега съм попадала само на едно-две места със смесител (от къщите, в които сме живяли и които сме ходили на гости). Но честно да си призная свикнах и в момента дори когато има смесител се мия със студената вода и ми е много приятно. А топлата наистина не може да се ползва по никакъв начин.

о, има начин, ама той на нас ни е неприемлив :)

идеята на тия кранове е да запушиш мивката, да пуснеш двата крана и водата да се смеси в коритото на мивката. после се миеш, загребвайки от тая вода с шепи. съответно, ако е вана, се плацикаш и къпеш в тая вода безотточна.

нецивилизованите и прости българи от векове се мият на течаща вода, но имперските поданици едва наскоро разбраха какви са нейните предимства...

*
Мен това винаги ме е учудвали и възмущавало  :lol:Голям са майтап с тия кранове,но съвсем сериозно си ги ползват още. То хубаво да си пазиш традициите,ама тяхното вече си е имперски инатлък,май... :lol: То по -добре с каните и в легените да си наливат :wink:
Освен липсата на смесители, другото което ме беше изумило е начинът, по който мият съдовете.
Слагат леген с вода в мивката с някакъв препарат. Пускат съдовете вътре. С гъба събарят мръсното. Изваждат съдовете и ги слагат да се оцеждат, демек готови са за следващо ползване  osi_12
Аз като махнах легена и като почнах да ги изплаквам на течаща вода, те пък мен гледаха като полезно изкопаемо  :lol:
*
И в Германия така се мият. Дори не ги плакнат. Майка ми се чудеше дали не се натравяли от верото. В Испания в два легена се мият и изплакват поне. :-) немците са спестовни. Колко много вода ще се изхаби, ако ги миеш под течаща вода.:-)

*
Еми, защо ги мият въобще...? :lol: :lol: Хем вода ще пестят, хем няма да тровят природата с разни препарати  :wink:
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Слава богу, не са ми се падали такива приятели немци - или мият както трябва чиниите, или ги слагат в миялна :D
Иначе да, тук се търсят много лекари, даже последно беше, че се търсят педиатри повече, от всеки друг тип лекари.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Момичета,
най-после имам и аз достъп до компа и се включвам, като емигрант от 12 год :)

Поизчетох темата, ще взема отошение по някой въпроси :).

Джаме,  беше задала въпрос как и какво може да се работи в Де с английски... Вие не сте ли сем. програмисти? Ако е така, предполагам знаеш,  спокойно можете да си търсите и работа  онлайн, с английски,. В тая област е напълно възможно само  с англ., немския се учи в движение.
Ако искаш, ще ти изпратя няколко линка  джоб роботи за Германия, както и на всеки който се интерисува, разбира се.
Детето ще свикне и аклиматизира много бързо, бъди сигурна, В класа на Дара дойде в началото някакво чужденче, което според нея изобщо не можело  да говори немски. Ходи разбира се на немски курс, сега Дара казва, че говори добре :D, децата учат много лесно.

Някой, мисля, сикссенс, беше изразила мнение, че в чужбина ще бъде оценена по достойнство и ще може да се издига в служеното си положение. Това за германия НЕ важи. Или аз поне не познавам от обкръжението си /което е доста голямо и преди всичко високо квалифицирани ИТ специалисти/, някой като служител да се е издигнал в йерархията. Като едноличен - да, там се печелят луди пари, но ако чакаш шеф да те оцени, забрави.
Нещо не си падат немците по издигане на чужденци по високите етажи :D

Аз съм доволна от това, че емигрирахме през 2001, най-вече заради децата ми. Тук живота е в пъти по-спокоен и уреден от този в Бг /гледам нещата там не вървят към добро/

Здравното осигуряване в Де е доста по-добро от това в БГ. Ние в момента се осигуряваме семейно, т. е. само мъжа ми работи и неговата здравна осигуровка покрива посещението на лекари, лечението и лекарствата за всички ни.
А моето в момента изобщо не е евтино и касата ми покрива неща, за които в БГ изобщо не може и да се помисли. Да не се случва на никого е най-добре разбира се, но неведоми са пътищата Божий.. :)

Разбира се, зависи от положението и стандарта на живот на всеки,... емиграцията има и своите отрицателни неща, така че добре трябва да се обмисли...

Ако някой, от нещо конкретно се интерисува, насреща съм.
Поздрави
« Последна редакция: Март 12, 2014, 23:32:33 pm от albenanedelcheva »