Момичета,
най-после имам и аз достъп до компа и се включвам, като емигрант от 12 год
Поизчетох темата, ще взема отошение по някой въпроси
.
Джаме, беше задала въпрос как и какво може да се работи в Де с английски... Вие не сте ли сем. програмисти? Ако е така, предполагам знаеш, спокойно можете да си търсите и работа онлайн, с английски,. В тая област е напълно възможно само с англ., немския се учи в движение.
Ако искаш, ще ти изпратя няколко линка джоб роботи за Германия, както и на всеки който се интерисува, разбира се.
Детето ще свикне и аклиматизира много бързо, бъди сигурна, В класа на Дара дойде в началото някакво чужденче, което според нея изобщо не можело да говори немски. Ходи разбира се на немски курс, сега Дара казва, че говори добре
, децата учат много лесно.
Някой, мисля,
сикссенс, беше изразила мнение, че в чужбина ще бъде оценена по достойнство и ще може да се издига в служеното си положение. Това за германия НЕ важи. Или аз поне не познавам от обкръжението си /което е доста голямо и преди всичко високо квалифицирани ИТ специалисти/, някой като служител да се е издигнал в йерархията. Като едноличен - да, там се печелят луди пари, но ако чакаш шеф да те оцени, забрави.
Нещо не си падат немците по издигане на чужденци по високите етажи
Аз съм доволна от това, че емигрирахме през 2001, най-вече заради децата ми. Тук живота е в пъти по-спокоен и уреден от този в Бг /гледам нещата там не вървят към добро/
Здравното осигуряване в Де е доста по-добро от това в БГ. Ние в момента се осигуряваме семейно, т. е. само мъжа ми работи и неговата здравна осигуровка покрива посещението на лекари, лечението и лекарствата за всички ни.
А моето в момента изобщо не е евтино и касата ми покрива неща, за които в БГ изобщо не може и да се помисли. Да не се случва на никого е най-добре разбира се, но неведоми са пътищата Божий..
Разбира се, зависи от положението и стандарта на живот на всеки,... емиграцията има и своите отрицателни неща, така че добре трябва да се обмисли...
Ако някой, от нещо конкретно се интерисува, насреща съм.
Поздрави