0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Напоследък все по-често обсъждаме тази тема. И със съпруга ми, и с приятели.
Доста от приятелите ми на приказки искат да емигрират, включително и ние. На практика обаче всички все още са в България ( с изключение на 2-3 души).

Ще ми е интересно да прочета и вашето мнение.
Бихте ли емигрирали? И Защо?
Имате ли своите страхове от предприемане на тази стъпка?

п.п. ще се радвам и нашите съфорумки, които живеят в чужбина да споделят как са взели решението да напуснат България. Какво им е коствало и дали си е заслужавало.

« Последна редакция: Февруари 13, 2014, 10:38:26 am от Мецани »
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Бихте ли емигрирали и защо?
« Отговор #1 -: Февруари 11, 2014, 16:44:40 pm »
Аз съм емигрирала. Чрез децата си. За съжаление, те не искат да се върнат в България, защото:
- тук няма правила, а там, където има, се спазват избирателно. Удивително е как млади хора, които по подразбиране трябва да са бунтари и да са против правилата, се чувстват значително по-добре в държави с дългогодишни практики в спазването /не в писането/ на законите. Ние имаме добри закони, които се прилагат избирателно, а избирателното прилагане на закона е по-лошо и от липсата на закон.
- тук има връзки, шуро-баджанащина и ореинталски начини за развитие /подкупи/. Децата на родители без връзки се чувстват недобре тук и добре там, където развитието им зависи от собствените им качества.
- тук няма грижа за маргиналните групи хора - инвалиди, много бедни, психично болни ... децата ми не спадат в тези категории, но им прави силно впечатление как другите общества се грижат за тези хора. Което е мерило за зрелостта на едно общество.

Но Родината си е Родина. Ние сме тук не защото не искаме да сме другаде или не сме имали възможности да емигрираме, а защото искаме да направим България място, в което децата ни да поискат да се върнат.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #2 -: Февруари 11, 2014, 19:12:23 pm »
Добавих в първия си пост още въпроси и ще се радвам на включване от нашите съфорумки, които живеят в чужбина.

Мели, благодаря за отговора.
И аз като теб искам да живея в Родината си и искам тя да е мястото, където ще отрасне моето дете. Но според мен е започнал един процес в нашето общество, от който няма връщане. Мисля че самите българи след толкова много години на преход, разбраха, че просто няма смисъл. Или поне повечето от тях.

Признавам си страхувам се от това какво решение да вземем и дали то ще е правилното. В главата ми са хиляди въпроси...
Страхувам се да останем и пред нас да стои едно самотно съществуване с нищожни пенсии ( ако има кой да ни ги плаща след 30 г).
Страхувам се и да оставя всичко изградено до сега и да отида в една чужда държава, за да започна едно трудно начало.
Страхувам се, да оставя баба си съвсем сама в България. Една вметка - моята майка от 20 г е извън България, а родителите на съпруга ми са от 12 г  в Щатите.
Страхувам се дали ще се справим и дали трудностите няма да се отразят негативно на отношенията в нашето семейство.
От много неща се страхувам... Дали не мисля прекалено много?

Надявам се, че с началото на тази тема ще отговоря на част от въпросите си. А и се надявам да е полезна на всички.
« Последна редакция: Февруари 11, 2014, 19:17:27 pm от Мецани »
« Отговор #3 -: Февруари 11, 2014, 20:05:53 pm »
Аз съм твърдо за това да пробваме. Мъжът ми, обаче, е категорично против.
Не съм много сигурна в коя точно държава искам да живея. Може би не съм се замисляла по-сериозно, тъй като на този етап няма как да заминем.
Иначе страховете ми са свързани най-вече с работата в новата държава. Какво ще работим? Как точно ще се устроим?
Примери около мен с познати колкото щеш. Едни заминаха, постояха и се върнаха. Други останаха. Ясно е, че всичко е индивидуално, но няма как преди взимането на такова важно решение да не мислиш доста. Така че, Мецо, и аз като тебе - в главата ми е пълна каша.

А за идиотщините тук до утре мога да пиша. Примерно аз и още около 20 човека сме на временни договори, защото щатните бройки са заети и не може да се раздува бюджета. Същевременно до времето преди да изляза по майчинството назначиха поне 10-на нови колеги, ама естествено, че на постоянни договори  :lol:. Сега колегите ми казаха, че преди да си отиде поредния ИД е назначил още 10-на нови колеги, естествено и те на постоянни договори. Иначе щатни бройки няма...

Много ми е интересна темата.

*
« Отговор #4 -: Февруари 11, 2014, 20:53:01 pm »
С готовност ще отговоря на конкретни въпроси според собствения си опит и наблюденията ми за познати и приятели, ако предпочитате и на лични. Но това ако се придържаме към логистиката и съображения за работа, образование, визи и статут.

Забелязала съм, че разговорите за емиграция и разсъжденията относно дали и защо се емигрира са емоционално натоварени и неизбежно се стига до конфликти.
*
« Отговор #5 -: Февруари 11, 2014, 20:55:34 pm »
И аз мнго го мисля това в последно време.Моя мъж беше против, но в последно време ина него му писва и започва да се замисля.Това което ме кара да мисля за едмиграция е точно дупката в която е изпаднало обществото ни.Простотията, гъзарията, доминантноста на прости яи силния ми идват в повече.Наглостта на хората с малко повече пари и власт, абе позната картинка какво да ви обяснявам.

Това което ме спира е семейството.Много силни връзки имаме, всеки ден се чуваме помежду си, а се виждаме също така много често, прекалено биха казали някои.

Новото начало и работата не ме плашат.Мога да работя всичко докато се устроим.Да в един момент ще поискам да се върна към това което сега правя и ще е много трудно.За страна също сме мислили, но до там.Реално всичко е в главите ни.И ние като вас на етап каша.

А страната ни е толкова красива, и може да се живее прекрасно, стига да се псазват правилата.Не е толкова сложно и аз обичам правилата.

Цигу, кое ти беше най-трудно?Как си намери работа?Трудно ли е да се докажеш като специалист и това че си емигрант спира ли те по някакъв начин?Какво виждаш като плюс и минус там?

« Отговор #6 -: Февруари 11, 2014, 21:52:08 pm »
шест години - толкова го убеждавах моя мъж. Сега сме почти на финалната права.
За два месеца минах два курса онлайн от тамошното правителство - езикови, трети по маркетинг започвам от март. Реално за всичките пари, които са ми взели в такси, сега имам персонални агенти, които наистина работят за мен, измислят ми варианти за работа, гледат СВ, насочват към квартали и детски градини. В момента си знам тамошните права, преди още да съм стъпила там по-дбре от тукашните. С всички адреси и телефони.
В същото време, утре за ЧРД ще платя 500лв. за задължения, които не дължа и имам съответните нормативни документи за това. обаче не мога да продам имота си иначе. Загуба на нерви, време, пари.

При нас много натежа факторът държава и какво се случва тук. Искам не да оцелявам, а да живея и да, искам да уча, идея нямате колко много искам да уча. Мечтая си и за нещо по-високо, но не знам дали ще успея. Разликата е, че там мога да си позволя да уча, тук не.

А за самотата - в течение на времето се запознах с толкова хора, заминаваме една група от 10-15 човека, които в последните 3 години споделяхме повече,отколкото със семейство и приятели.
[/url][/url]
« Отговор #7 -: Февруари 11, 2014, 22:06:28 pm »
Ами ето, значи не е невъзможно да го убедя моя мъж. Аз между другото от време на време си поддържам темата, за да не забрави.
Мен и друго ме притеснява. Годините. И моите, и неговите. Преди няколко години на един от курсовете по английски имаше един мъж на около 50 г., който се приготвяше за заминаване за Канада,  с жена си. Той ми е пример, че няма невъзможни неща. Но все пак...

Вени, вие за Канада ли заминавате? Бях се регистрирала преди години в един сайт http://www.migrationexpert.ca/immigration_canada/, постоянно ми изпращаха разни и-мейли, но така ги зарязах нещата. Ти чрез кой сайт подаде документи?

Цигу, интересно ми е, ако разбира се имаш информация, без да се задълбочаваш допълнително, следното. Аз съм технолог по образование, завършила съм Технология на месни и млечни продукти. Ще ми признаят ли дипломата в Америка поне частично? Или все едно нищо нямам?
*
« Отговор #8 -: Февруари 11, 2014, 22:07:17 pm »
Цигу, кое ти беше най-трудно?

Най-трудно беше да свикна с новата страна, новия град, различния език (който говорех и в Испания, и в Щатите) и различните привички в общуването и работата. С годините разбрах, че просто е нужно време, за да свикне човек и да се почуства "у дома". А това става, когато се установят отношения с лекар, фризьор, механик, съседи и колеги. И когато човек си има любими супермаркет за храна, парк и улици за разходка, ресторант за вечеря, и площадка за децата. Един ден човек просто се събужда и се чувства комфортно и добре там, където е. И прави планове за себе си и семейството си там, където е. А после идва и ден, когато ваканциите в Бълария не свършват със сълзи и мъка заради сбогуването и раздялата, а с радост от завръщането вкъщи.

Как си намери работа?
Работа си намерих по време, когато не бях натрупала голям опит и можех да съм по-гъвкава и по-малко взискателна. Работих в преводаческа агенция 6 години, а в това време учих - денем, нощем... Това беше големият зор, а от приятели с деца зная, че с малчугани е още по-трудно. След това беше лесно и можех да избирам какво и къде да работя, за да съм удовлетворена. Но правя уговорката, че в Щатите работа има винаги всякаква, стига човек да има малко здрав разум. И възможностите за учене и доучване са безброй - откъм график, натоварване, ниво на специализация, и цени.

Трудно ли е да се докажеш като специалист и това че си емигрант спира ли те по някакъв начин?
Това на мен никога не ми е било проблем. По едно време в Испания гледах деца и роднини на семейството идваха бедни и боси, но надменни, и дори не ме поздравяваха. Но глупави и комплексирани хора има по цял свят. И в България все ще се намери някой да навири нос заради нещо. В Щатите съм работила в малки и големи компании, и никога не съм имала проблем с акцента и произхода си. Ако изобщо има значение, винаги е лесен и удобен повод да се завърже първоначален разговор. Американците са практични, гъвкави, любопитни и непредубедени хора и да се работи с тях е лесно.

Какво виждаш като плюс и минус там?
Аз не бих направила различен избор, дори да можех да върна времето. Но това е животът, който познавам и съм създала, и разбирам защо не мога да си представя нещо по-различно. Ужасява ме мисълта да се разхождам или да търся адрес в София - там винаги се чувствам малка и изгубена. Виж в Мадрид и Ню Йорк се оправям сокойно.

С интернет днес връзката със семейството е много по-лесна и редовна. Напоследък водя дневник със снимки на iPad-а и през няколко дни пращам pdf-и на фамилията, за да вижда Марко и да научава какви ги върши. Гостуват ни тук, ние си ходим редовно.

Плюсовете добре са ги изтъкнали почти всички в предходните коментари.

Още нещо ще добавя и съм писала за това и преди време в други теми. Кандидат-емигрантът някак си представя живота в чужбина като голяма саможертва, стискане на зъби и низ от лишения и компромиси. Това не е вярно. Аз в този разговор съм емигрант, но сред колеги, приятели и съседи съм си просто една от тях - още една жена в къща на същата улица, колежка в групата, и верен другар в радости и трудности. Има период на адаптация и той е труден, но полека-лека животът си върви и е щастлив и пълноценен.

Тук в района поддържаме връзка с около 20-ина български семейства. Детето ми си играе с българчета поне веднъж седмично и имам много съседи българи в радиус от 20 километра. В региона има още поне хиляда българи, някои от тях познавам периферно, други изобщо не съм виждала. Миналата година на близка приятелка поставиха диагноза рак на гърдата. Премина през операция, химиотерапия, нова операция и кошмарно възстановяване. Вече осем месеца около 30 души българи (предимно) и американци поддържаме стройна схема на готвене, пазаруване и превозване на децата й по тренировки. След химиотерапията отпразнувахме грандиозно - опекохоме цяло прасенце и поляхме събитието.

С това искам да кажа, че има България и изън България - имаме си българско село и български магазин. И доколкото поддържам силни връзки с българи на живо и с вас виртуално, не се чувствам като дърво без корен. А и вече не правя разлика между тези отношения и приятелствата с американци и хора от цял свят. Добри хора има навсякъде.
*
« Отговор #9 -: Февруари 11, 2014, 22:57:30 pm »
Цигу, интересно ми е, ако разбира се имаш информация, без да се задълбочаваш допълнително, следното. Аз съм технолог по образование, завършила съм Технология на месни и млечни продукти. Ще ми признаят ли дипломата в Америка поне частично? Или все едно нищо нямам?

Ще ти я признаят, както си го представяш, и това изисква само превод. Обаче само образованието не е достатъчно, за да започнеш работа. Ще питат какво, къде и как си работила. И ако е близко до това, което се прави тук, и кандидатстваш за работа според опита и знанията си, ще те вземат ведната.

Имам позната, която беше учила екология в Лесотехническия. И с тази диплома вече 10 години работи като environmental inspector в администрацията на щата Ню Джързи (еквивалента на държавна работа тук).

Имам обаче друга позната, която направи магистратура по маркетинг и 10 години търси работа като директор, защото й е под нивото да работи друго. И вече 10 години е безработна, въпреки американската си диплома, защото няма един ден опит. А можеше да започне по-ниско и вече да е директор с опит.  :lol:

Едно семейство на около 30-33 току що дойде в района. Жената си намери страхотна работа за 2 месеца като съветник-консултант в банка (мой опит да преведа позицията на каквото зная, че се нарича в България) - образованието и опита й са от България. Знае английски, но не е учила в езикова гимназия. Основно е работила в сферата на частно пенсионно осигуряване. Явно успя много добре да напасне знанията си и опита си от работа с клиенти към работата, която си избра и взе.

Тук се прави разлика между работа (job) и професия (profession). Професиите предполагат работа с хора и риск за живота и здравето им, и са стриктно регулирани: лекари, аптекари, инженери, архитекти, адвокати, учители. Там се иска приравняване на образованието и покриване на критерии, придобиване и поддържане на разрешение за практикуване на професията в конкретния щат с изпит(и).
*
« Отговор #10 -: Февруари 11, 2014, 23:13:08 pm »
Цигу, благодаря!
Имах нужда да чуя точно това  :)

Вени, звучиш толкова надъхано  :) Вярвам, че ще се справите чудесно.
« Отговор #11 -: Февруари 11, 2014, 23:13:50 pm »
Цигу, благодаря ти!
И тука има такива дето чакат да са директори. И така цял живот. През това време нищо друго не правят, освен да чакат. Имам и аз такива познати.

Аз не мога да кажа, че сега живеем зле. Напротив. Но си мисля за бъдещето. Какво правим с 200 лв. пенсия, примерно? Ако въобще има и толкова.

« Отговор #12 -: Февруари 11, 2014, 23:20:02 pm »
Вени, вие за Канада ли заминавате? Бях се регистрирала преди години в един сайт http://www.migrationexpert.ca/immigration_canada/, постоянно ми изпращаха разни и-мейли, но така ги зарязах нещата. Ти чрез кой сайт подаде документи?

Чрез никой :) два месеца здраво четене в бгканада, четене в официалните сайтове, на места си помагах с гугъл транслейтор, още четох, събрахме документи, преведохме и пратихме. Между временно мъжо започна от 0 да учи френски, аз горе-долу едно ниво по-високо. Докато Ники спеше или после играеше в кошарата завършихме със самоучители нървите нива, които дават приблизително А2. после вече уроци и чакане. Процедурите са мнооооого дълги и бавни, ние сме подали първия пакет документи юни 2011.
[/url][/url]
« Отговор #13 -: Февруари 11, 2014, 23:38:31 pm »
Вени, а има ли ограничение до 40 г. във възрастта? Имам чувството, че бях чела някъде преди години.
*
« Отговор #14 -: Февруари 11, 2014, 23:41:21 pm »
Врабчо, миналата година състудент на мъжа ми емигрира в Канада. Човекът е над 50 години, инженер, от френскоговоряща страна в Африка. Жена му е без професия. Имат и три деца, последното е родено там.

« Отговор #15 -: Февруари 11, 2014, 23:43:06 pm »
Врабчо, миналата година състудент на мъжа ми емигрира в Канада. Човекът е над 50 години, инженер, от френскоговоряща страна в Африка. Жена му е без професия. Имат и три деца, последното е родено там.
Благодаря, Деси! Не знам какво съм чела. Да не е за определени райони, които да речем са най-желани за емигриране? Или съм си в тотална грешка.
« Отговор #16 -: Февруари 11, 2014, 23:45:36 pm »
тц, възрастта дава точки, но те могат да се наваксат от езици, професия, деца, професионален опит.
[/url][/url]
« Отговор #17 -: Февруари 11, 2014, 23:48:19 pm »
тц, възрастта дава точки, но те могат да се наваксат от езици, професия, деца, професионален опит.
Благодаря, Вени!
Явно нещо в Шок съм чела  :lol:
*
« Отговор #18 -: Февруари 11, 2014, 23:52:30 pm »
Между другото, лотарията за Зелена карта в Щатите ще се проведе само още една или две години.

След това имигранти ще се допускат по правила, подобни на тези в Австралия и Канада. Тоест според нуждите от хора с образование и опит в конкретни сфери. Не зная повече, а и не мисля, че още е ясно точно кога и как ще направят промяната.

*
« Отговор #19 -: Февруари 11, 2014, 23:58:11 pm »
Мисля, че всички кандидатстват за Квебек, но могат да се установят, където решат. Той отиде в Торонто.