Да, може чрез хидротубация да се установи запушване на тръбите.
Но не е 100% надежден метод за диагностика. Затова, когато се установи проблем, се назначава допълнително лапароскопия - чрез нея се добива пълна картина. Цветната снимка е по-надеждна от хидротубацията, но и там стават грешки.
Лично аз, в такива случаи съветвам потребителите да си слушат лекарите, а не да си назначават сами изследвания заради споделени мнения във форум. Можеш да споделиш с лекаря си какво те безпокои.
В твоя случай това, което ме безпокои, че директно те изпращат на ин витро, само след хидротубация. Личното ми и непрофесионално мнение, базирано само на опит е, че след като има проблем с тръбите, той може да не е съвсем прост. Много е вероятно проблемната тръба не просто да е запушена, а да има хидросалпинкс, което пък е пречка за ин витро процедура.
За съжаление, за да се ползват ин витро процедурите по ФАР, е достатъчно да се напише, че имаш тубарен фактор на базата на тази хидротубация и директно да се наредиш на опашката за ин витро. Не казвам, че твоят случай е точно такъв, но напоследък се наблюдава неглижиране на диагностиката.