Момичета, hope-love и lili2011, включвам се да разкажа за моята амниоцентеза, за да ви успокоя. Дори и да се наложи, не е чак до там страшно и непосилно изследване. При мен интегрираният риск за болест на Даун беше изчислен на 1:85, въпреки добрите кръвни показатели и Нухална транслуценция 1,8(<=3). Високият риск се беше формирал най-вече, заради възрастта ми, към онзи момент 42г. Направих амниоцентезата в Майчин Дом-София. След като ми излезе вторият БХС, на 14ет. ме насочиха за разговор с Доц.Кременски или неговата асистентка(кабинетът е пак там), тя ме записа за конкретна дата за амнио след седмица и защото исках процедурата да е с избор на лекар(бях си избрала доц. Виолета Димитрова), веднага отидох на 10 ет. да я попитам дали този ден е удобен за нея. На който е нужно, мога да дам по-подробна информация относно самата процедура. На кратко, беше направена с направление №7 от ЛЛ, заплатих само 75лв. избор на лекар (годината е 2011, сега вероятно е повече). Манипулацията беше извършена изключително вещо и експедитивно, след което бях настанена в стая в отделението. Бях доволна от отношението, не са ме карали да правя нищо допълнително. След 3ч. си тръгнах по мое настояване, защото се чувствах добре. По направление трябваше да остана 3 дни в болницата, затова сестрата ме предупреди, ако усетя и най- малко неразположение, да отида обратно при тях, а не в друга болница, защото се водя хоспитализирана там. Резултатът от амниото беше идеален.
Не мажех да си представя как при препоръка за амниоцентеза, ще остана спокойна в неведене за реалното състояние на бебето ми. Щом има риск, прецених, че е по- добре процедурата да се направи. Не е приятна, но е поносима, важното е да я направи добър специалист и преди всичко лекар, на който имате доверие, за да се чувствате спокойни.
Прегръщам ви и дано всичко е наред с бебчетата!