Здравейте, момичета! Нямам много време да пиша, но ви чета редовно! Добре дошли на новите попълнения, лека и прекрасна бременност и успех на всички, на които им предстои раждане! Относно нещата за купуване - бодита трябват много, ако бебето повръща често или ако някой път памперса пропусне, се случва и по 3-4 да отидат на ден. Като за начало, размер 56 върши идеална работа. Отначало може малко да са големи, но бързо се наваксва. Помпата за кърма - ръчна е напълно достатъчна. Електрическите са ужасно скъпи и не са добра инвестиция, ако нямате много кърма, което си е божа работа. Освен това, помпа втора ръка, освен ако не знаете от кого я вземате, не е добре да се ползва. В болницата на мен изрично ми казаха, че не се ползва втора ръка, но моята беше от моя приятелка, стерлизирана добре, та не послушах съвета. Но за помпа от продавалника-аз лично съм против. Освен това, ако нямате много кърма, помпата не е нужна в болницата. Там и няма къде да се стерлизира помпата! Аз лично стерлизирах моята след всяко ползване, и в тази връзка, стерлизатор е много добра идея за покупка. Моят е за микровълнова на Авент, струват 50 лв., но е добра инвестиция. Поне при секциото, първите дни тече само коластра, и то много малко, мен ми тръгна кърмата на 3 ден, и то по малко, без напрежение в гърдите, както го описват други. Ако има такова напрежение, тогава трябва да се цедите. Но има акушерки, които ви наблюдават и ако е необходимо, ще ви кажат да си купите помпа, и тогава близките ви могат да ви купят помпа и да я донесат по всяко време. По принцип, бебето е най-добрата помпа, и ако суче правилно и го слагате често на гърдите, лактацията се регулира сама и помпа няма да ви трябва. Но всичко си е индивидуално. Аз кърмех само 40 дни, като кърмех на гърда само 14 дена, после се цедях. Кърмата ми сама спря, въпреки че положих максимални усилия - пиех чайове за кърмачки, ядях ядки и тиква, цедях се постоянно, за да стимулирам лактацията, но като не може-не може. Така че не се настройвайте предварително - не всичко зависи само от вас и от желанието ви да кърмите.
Дес, аз ползвах ръчна помпа на Авент с шише, изцеждам се в него и прехвърлям кърмата в друго шише. Иначе може да се постави биберон на шишето от помпата, но аз не го правех. И нещо друго-уредът за топлене на шишета си струва, особено ако замразявате кърма по някаква причина, като мен. Шишето с нея не може да се топли в микровълнова, а на водна баня да се топли, става бавно, тогава уредът е незаменим. Него може да си го купите от продавалника, както е моят- на Бертони, за 15 лева. Сега го ползвам само за шишета с вода, те могат да се топлят на микровълновата, но с уреда се затоплят равномерно и затова аз не бих го пропуснала като покупка, още повече на тази цена.