0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Боби, напълно съм съгласна с последния ти пост, по-добре не бих могла да кажа.
Да, за съжаление и аз съм чела, а и срещала достатъчно хора, които смятат, че някак им се полага неполагаемото само, защото видиш ли другите го получавали....

А за споделеното от теб за консумативите в ДГ просто нямам думи и за пореден път се поздравявам, колкото и нескромно да звучи за добрия си избор на ДГ и госпожи. При нас се носи по един пакет мокри кърпички, салфетки, руло тоалетна хартия и руло домакинска в началото на година и чак като свършат госпожите казват да занесем отново, което обикновено се случва чак към януари-февруари.

За кучешките изпражнения няма да коментирам изобщо, писала съм достатъчно какво е положението в нашия квартал и в парка. Идвало ми е да изхвърля обувки, честно, защото ми писна през вечер да стържа ла...а от тях :x
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Боби,в случая мога само да те поздравя.
Първо ,че много малко хора биха признали открито за подобна случка със свой близък.Второ -за реакцията ти спрямо свекърва ти.

А по повод на консумативите ,не знам дали разсъждавам наивно или след като знам,че аз не бих взела никога подобни неща,очаквам и другите да не го правят.Даже реагирах остро,когато един родител заяви-ами те си носят в къщи ,че е невъзможно- за мен звучи абсурдно човек да се излага за един сапун или салфетки. Да е за депутатско място ,министерски пост ,друга работа е  :). ....
А като знам у дома,Калоян как  харчи салфетки да се бърше , а в яслата мокрите кърпи по колко са нужни,викам си едва ли им остава :)


 А за нашенското мислене ,примери много:
Наскоро едни колеги, бяха по работа в Германия  и обясняват ,как си карат и другите коли масово  им бибиткат и те не можели да разберат защо .Защото си хвърляли фасове през прозореца!!! И започнали в колата да ги събират .Но в Бг сега -пак през прозореца,питам- Защо?-   ами всички така правели ,на никой няма да му направи впечатление...Та държавата започва от всеки от нас.

Сещам се друго-чопленето на семки по парковете  и плюенето на земята!!!!Мъжът ми направо побеснява! Правил е забележки и на близки приятели и на непознати . Толкова е грозно,особено в детска площадка- по земята люспи и фасове.Наскоро на пейка до детска площадка играем ,няколко майки чоплят и плюят на земята,с тях и госпожа от детската градина.Ами много лошо впечатление ми направи ,но замълчах.Мъжът ми или Боби сигурно нямаше да се стърпят.А после искаме да ни е чисто .

И много хора правят неща, цапайки или рушейки , без притеснение ,защото и другите правели така .
« Последна редакция: Октомври 09, 2014, 12:00:30 pm от nimika »


*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
И много хора правят неща, цапайки или рушейки , без притеснение ,защото и другите правели така .

точно затова работи теорията за счупените прозорци, линк към която дадох по-горе.

като е чисто, преметено и оправено - нямаш оправданието, че всички правят така.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Бездомните кучета са проблем на общината, това е ясно, т.е. самите животни не са виновни, че акат по улиците, те просто не трябва да са там. Няма как да ги накараме да спрат да акат.
Но какво правим с оплютите и охрачени тротоари, улици, градинки, не от кучета, от човешки същества? Това е нещото, което ме побърква. Като видя храчка на тротоара не ме е по-малко гнус от това да видя кучешко лайно. И всеки път си задавам въпроса как може да си вървиш по тротоара и вместо в кърпичка или пък в някоя кофа, ако е крайно наложително да се изплюеш точно в този момент, просто да храчиш по улиците? Отврат просто.
*
И много хора правят неща, цапайки или рушейки , без притеснение ,защото и другите правели така .

точно затова работи теорията за счупените прозорци, линк към която дадох по-горе.

като е чисто, преметено и оправено - нямаш оправданието, че всички правят така.

Именно. Опитвах се да кажа и напред, че за да се случват нещата както искаме - не става (очевидно) с прехвърляне на цялата тежест и отговорност по случването им на едната страна - в случая обществото, пък другата...е, нея да не я търсим, то можем и сами всичко. Рачо ме подсеща сега, че какъвто кмет имаме ние - такъв имат и те в Бургас. И при нас и при тях нещата се случват в пълно потвърждение на "теорията за счупените прозорци". Т.е. нещата се случват там, където държавата и институциите си влизат реално и съвестно в ролята и има взаимодействие между тях и гражданите.

Боби, мен мама ме е възпитала така и ми е задала такава ценностна система, че за мен е естествено, логично и съвсем по реда си - да спазвам правилата, да не мамя на едро и дребно и да не се водя в своето поведение от това "какво правели другите". Една кражба - не спира да бъде кражба, само защото е кокошкарска кражба и видиш ли всички така правели. (примера за свекърва ти и кърпичките). Нормално е по същия начин да си възпитавам и детето - предаваш му и го учиш на нещата, които за теб са "нормалното положение на нещата", независимо че другите около теб - правели нещо друго. От това обаче - НЕ СЛЕДВА кардинална промяна в общия пейзаж.
Т.е. ти си живей по всички правила, научи и детето си да го прави и то ще приема това за норма, а не другото, но за вас жизнената среда си остава същата такава гадна и сбъркана в крайна сметка. А аз и мисля всички ние тук - искаме тя да се промени към по-добро. И това е възможно да се случи единствено с усърдното участие на държавната администрация във всички аспекти на живота ни. Друг начин - няма, не е измислен просто.

Хората, които живеят по всички правила, защото такива са личните им разбирания, така са възпитани... живеят така, защото вярват, че ако всички го правят това - то всички ще живеем много по-добре (което е факт). Само, че тези хора, склонни да живеят така въпреки цялата абсурдност на обитаваната от тях среда са малцинство. Във всяко едно общество по света. По-голямата част от обществото - винаги се нуждае от допълнителна мотивация поне, или дори чиста принуда, за да започне да живее така, както за мен и теб е естествено и "по подразбиране". Едва тогава е постижимо това, което на всички ни се ще, опитваме да постигнем като "самостоятелни бойни единици" и то все не се получава. Ако хората бяха склонни по природа масово да се "самоосъзнават" и да не я карат по тъча за всичко, за което могат - то би било излишно да имаме изобщо държави в този им вид, институции, полиция, съд... Обаче ги имаме, защото те са инструментите, да се живее в едно хармонично общество, в което правилата за всичко са норма. Необходимото условие за случката обаче е, гореизброените да работят изобщо, или да не работят в "режим извращение". Само, че у нас - те си работят точно така. И оттам моите, твоите, на Джам, на Стефи лични усилия за каквото и да било - просто нямат никакво значение за промяна на общия ни фон на обитание.

Последното ми куче почина на 14 години, Дани беше на 3 месеца тогава. Наскоро майка ми си разчистваше гардероба и изхвърляше якета, които не е обличала от години. В джобовете на повечето от тях - все още си седяха торбичките, с които се прибираха изпражненията на кучето при разходка. Въпросното действие - в общия случай беше посрещано с хихикане, цъклене и недоумение от страна на случайните минувачи. Другите разхождащи кучета пък казваха, че сме луди. Това Боби са 14 години!!! И за тези 14 години - нищо не се промени в реакциите на околните и в техните навици по въпроса. Ще ми се да ти кажа, че добрият пример е заразен, че поне още няколко човека съм виждала да правят така, ама не съм. И това, че моето семейство 14 години събираше чинно л***а след своето куче - на мен не ми спести "радостта" моето дете да нагазва в тези на чуждите кучета по градинки и пясъчници. Поради което твърдо си оставам на мнението, че докато държавата не си дойде на мястото и не се захване чинно да си върши работата по всички фронтове - моето "добро възпитание и поведение" -  водят единствено до това да бъда чиста пред собствената си съвест и толкова. Никакъв ефект няма това спрямо околните, които все така си свинстват и безчинстват на воля.

В България конкретно и масовата бедност на населението - допълнително води до обостряне на всякакви кофти привички и практики, а не води до замисляне дали не е по-добре да спрем да шмекеруваме за всичко, за което можем. Знам за немалко случаи на жени, на които им се казва, че ще получат работата, но ако подпишат договор на мин. работна заплата, а останалото да е на ръка в пликче, а понякога направо им се предлага работа без никакъв договор. На тях може и да не им харесва такава оферта, ама другата опция им е да нямат никакви доходи. И приемат такава оферта притиснати от обстоятелствата. Не защото са мошенички по душа и много ги кефи да правят подобни неща. Когато такава жена се окаже бременна - следва нов проблем естествено. Не можеш да докажеш реален доход за година-две назад, не си се осигурявала на него, или още по-лошото - водила си се безработна и ти се полага социално майчинство максимум. Това води до втори етап на шмекеруване. Да започнеш да се самоосигуряваш на максимума, та белким малко вдигнеш парите за майчинство първата година и пр. от вида.
Хайде сега да си помислим, защо изобщо се стига до тази ситуация и то често. Защото тези жени масово имат склонност да мошеничестват, много ги кефи да не им се внасят пенсионни осигуровки на реален доход, а на минимален, или им харесва да не им тече изобщо трудов стаж и да не бъдат осигурявани? Ами не. Просто държавата - не осъществява ефективен контрол над работодателите по тези въпроси. Такава работничка знае, че и да се оплаче по съответните инстанции, ще последва една формална проверка на въпросната фирмичка, шефът ще даде рушветчета тук-там, че да се окаже бял и праведен и това е всичко. Тя остава без работа и доходи, фирмичката продължава да си бачка по същата схема и това е всичко. Бих казала дори, че в такива случаи самата държава склонява гражданите си към съучастие в нарушения и престъпления, защото за гражданите е въпрос на оцеляване в общия случай дали да участват, или да не участват. Нямат особен избор. Колкото и да си съвестен и морален, като те чака у дома едно гладно дете и неплатени сметки - навит си на всичко, че да изкараш някой лев. Това е положението.
И това е само един от многото примери, които мога да ти дам, как реално липсващата държава - води до силни изкривявания в поведението на подопечните й граждани. Не е оправдание за тях, а обяснение на мотивите им да вършат едно, или друго, напълно осъзнавайки, че то е нередно.

Ако аз знам, че държавата си е на мястото и някой ми предложи такъв договор за работа и се оплача където трябва - оттам следва да му спукат г**а от проверки, глоби и то така, че да не си помисли втори път да предлага такова нещо на служител - ми ще си подам жалбата естествено. И колегите на въпросния - също няма да смеят да правят такива неща, аз няма да съм принудена зорлен да участвам в такива схеми, само и само да не пукна от глад и студ. Само, че аз и всички останали сме наясно, че баш по обратния начин стоят нещата. И какво точно да направи "човека в огледалото" при това положение? Да седи без работа няколко години, докато случайно попадне на някой от малкото коректни работодатели ли? Ми супер идея, ако можеш да си го позволиш. Пък повечето от нас просто не могат. Свекърва ти според мен - не краде кърпички, защото по природа е склонна да краде. Мизерното живуркане, с мизерни доходи, години наред - води до това да мислиш постоянно какъв разход и за какво би могъл да си спестиш. Дори най-дребничкия - "все файда". Като живееш скотски живот - оскотяваш щеш не щеш и става неусетно за теб самия. Ако твоята свекърва имаше някакъв нормален доход, за разходите които й се налагат неизбежно, че да живее - просто няма да си помисли да "спести" левче от някакви си кърпички. Ще мине през някой магазин на връщане от работа и просто ще купи за внучките си пакет кърпички и някое дребно подаръче дори. Ще, ама ако заплатата й - не беше по-малко от сметката й за парно зимата. Само, че в нейното житие-битие, десетки години нещата стоят "скотски" и затова и тя започва да живее скотски, както и повечето около нея. Този живот Боби - не е ничий личен избор в общия случай у нас.

Ти идваш от държава, където е друг стандартът на живот и сигурно ти звучи пресилено това, което ти казвам за тук. Сега си в София, където доходите и стандарт на живот са най-високи сравнено с почти всяко друго населено място в държавата. Аз живея в община, която по икономическо развитие (според статистиката) взе да изпреварва и София. Обаче пък - ходя тук-таме по разните ни изостанали региони, ама яко изостанали и буквално съм потресена от това, което виждам там. Трудно ми е да нарека "живот" битието на хората там, то не е и съществуване даже, ами някаква потресаваща вегетация. Горни Лом е поредният ужасяващ пример какви са ефектите от тази вегетация апропо. Когато си поставен в такива условия десетки години - не ти е до правила, ценности, морал, редно, нередно. Всичко се свежда до едното оцеляване за теб.
И да, работа на държавата е да променя условията за работа и живот на гражданите си към по-добро, но тя не го прави както виждаш. Подчертавам - условията да променя, не да ни храни в човчиците със златна лъжичка. Скоро във ФБ, по друг въпрос коментирахме нещо и дадох следния пример. Повечето българи, които емигрират в някоя "по-бяла" от нашата държава - там се справят добре. Работят, спазват правила, плащат данъци, живеят нормално и спокойно. Те същите, в своята си държава, след 1000 опита и челни стойки, да заживеят така както им се случва в държавата-гостоприемник - все не успяват. А това са все пак едни и същи хора, със същите качества и липси каквито имат и живеейки тук. Ама тук - не им се получава, пък "там" им се получава. Ми не е като да няма значение как се държи държавата (в административен смисъл) за това как се държат и живеят гражданите й. Ако взимаш да кажем 2000$ заплата и от тях не ти отиват 90% за храна и битови сметки - ми нЕма да ти хрумне да краднеш пакет кърпички за долар от работното си място. Тук като работиш за 500лв., пък сметката ти за парно само е 600 - ха познай какво почваш да мислиш непрекъснато. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Ети, по принцип си права и съм съгласна, хората масово не си правят сметката, че "голямата далавера" дет са я направили, реално е жълти стотинки и не си заслужава.
 Моята майка работи в едно мизерно държавно предприятие, за същата мизерна заплата, осигуряват я на 6ч., реално не и стигат и 8ч. за работата. И на фона на това тя си купува химикали и хартия за писане, щото нямали да и пратят  8O Та това е друга крайност, която сигурна съм по белия свят я няма  :lol:
*
м-и, има я, но тези от вас които ме знаят къде работя, едва ли ще ми повярвате, че за всяка среща или събитие, които са на изключително високо ниво - чуждестранни делегации, посланици, министри и т.н. аз и колегите ми купуваме химикали и всякакви други консумативи необходими за доброто протичане на срещата. Като казвам купуваме имам предвид и физически и финансово, защото в нашата институция няма средства за такива неща....
*
Марго, нали знаеш, че в НПК има текст, по който могат да те съдят за "скланяне към проституция". Самата проституираща жена - е наясно, че това не е "чудна професия" откъдето и д го погледнеш. Да кажем, че в много от случаите - е нейно решението дали ще склони, или няма да склони да проституира. Но все пак се приема, че когато има някой, който я е склонил, навил, създал добри условия тя да стане проститутка, той е по-виновен от самата проститутка за нейното занимание.
Е, държавата у нас е в ролята на "сводника", който скланя много от нас да "проституират" просто. Затова не приемам, че самите "проституиращи" граждани са единствено виновни, че "работят" това.

Аз не казвам, че е ОК и "така трябва" да се живее за всичко, което момичетата по-горе посочиха като примери. Но аз отдавна за себе си съм приключила с етапа: "Ама аз не разбирам защо тези хора така правят и защо не виждат нещата както ги виждам аз?!!" Приключила съм, защото това е безплодно чудене, а и реално - не е важно да ги разбирам ЗАЩО го правят. На мен ми е важно КАК същите тези хора могат да бъдат склонени/принудени да правят разни неща. Това, което знам и което съм виждала лично по "белия свят", това което момичетата живеещи в този "бял свят" разказват, информация по тези въпроси като споделената от Джам - отдавна ме е убедило, че начинът за справяне е "държава, която е на мястото си и изпълнява функциите си по длъжностна характеристика". Както и жизнен стандарт на населението на ниво, което да не води до оскотяване на въпросното население. Няма да "открием топлата вода" в края на краищата и аз не виждам кое пък му е тооолкова сложното за проумяване. Честно.

Живеем живот и имаме "държавност" като страните от 3-я свят, пък се чудим що населението не живеело и не се държало като това в някоя прелестна държава от ЕС. Еми просто е - едното е предпоставка за другото, пък двете са взаимносвързани и взаимновлияещи се. Нищо на този свят не е "само по себе си" и "извън всичко останало", че и тези неща да бъдат. Държавата постоянно се е***а с мен по какви ли не начини. Всяко спазване на правилата на мен ми коства време, нерви и разход, вместо да ми прави живота по-лесен. Постоянно виждам, че хората наоколо, дето не спазват правилата - живеят по-лесно и удобно от мен. Да, в същата кочина за която лично допринасят, ама аз като не допринасям лично - и аз живея в нея и да не искам... Ми естествено, че това ми действа демотивиращо и на моменти ме кара да се чувствам глупава дори. Виждам идеално, че моят живот по правила, норми и пр. - не променя другите към по-добро, не подобрява моята жизнена среда и с милиметър, а често - ми носи още и още затруднения + онези дето си ги имаме всички, все тая дали спазваме правила и норми, или не. В нормалните държави - е баш обратното положението по тези въпроси. Ми естествено, че трайната тенденция ще е каквато я виждаме - все по-малко хора склонни да живеят по правила, след като спазвайки ги са просто още по прее***и и друго не следва за тях. Ма не братче, не било до държавата, до нас си било...ми не е вярно това.  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Аз всъщност не казвам, че държавата не трябва да прави нищо - напротив съгласна съм, че трябва Ама как да направи, като държавата са всичките тези, дето не виждат проблем в тези неща.  Не смятам, че хора, които не виждат проблем в това, биха изпълнявали законите срещу него. Освен това държавата няма ресурси да ходи да дебне кой къса цветята в парка, понеже си има по-важни работи да върши с ограничения си бюджет. Та затова мисля, че и гражданите също трябва да са доста вокални и да изобличават подобно поведение.Днес видях една възрастна жена, добре облечена и изглеждаща, разхождаща кученце в парка пред прословутия паметник на българо-съветската дружба, която влезна сред цветята откъсна си най-хубавата роза и си я прибра в торбичката. Аз я забелязах, че е там, но помислих, че нещо кученцето ( по-скоро не обърнах внимание), но детето я видя и започна да ме дърпа и да вика" виж мамо, тази жена къса цветята, колко невъзпитано", понеже знае, че аз и забранявам да къса така цветя. Честно казано, може би щях да си замълча, ама детето като ми го каза това и аз не издържах и и подвикнах "Госпожа, тези цветя не са посадени тук вия да ги късате, те са за всички и вие ги крадете". Тя се обърна, направи се, че не ме е  чула и се изниза като мижитурка.

П.П. А децата пък са толкова честни, че като видят нещо нередно и започват да сочат с пръсти и да викат по съответното деяние, което върши също добра работа, а аз само потвърждавам. Обаче вчера умрях от срам с Андреа, която в един китайски ресторант се дърпаше с всички сили към изхода и крещеше "мирише гадно" :-)


  
*
Аз не казвам, че гражданите също не трябва да правят нищо ;) Но аз и другите граждани сме "равни" във всякакъв смисъл. Т.е. аз теб, ако нямаш вътрешно усещане за редно и нередно и не ти пука какво нередно вършиш, или дори не го намираш за нередно въпросното - ми не мога да те "респектирам". И да те склоня някак да спреш да правиш така. Ма щяла съм да ти направя забележка? Ми нали си направила забележка на бабката с розата и к'во? Слага си я в чантичката, игнорира те и не й дреме. Ти не можеш да я глобиш за тази й постъпка, че така да я вразумиш - нямаш подобни правомощия. Такива правомощия имат само полицаите. ОК, ама ако намериш наблизо такъв - ще те изгледа като психично болна и бабата отдавна ще е заминала, докато ти обЕсниш на драгия полицай какъв ти е проблема, какво искаш и очакваш от него, та той да ти обясни как това не може да стане и да не се занимаваш с глупости.
Да не говоря, че в куп ситуации подобни, ако решиш да направиш забележка на някого за подобна проява - ти вероятно ще си жертва на физическа саморазправа от страна на този, на когото правиш забележка. Ей така пред очите на децата ти и останалите минувачи - ще ти набие шамарите. И ще си тръгне необезпокоявано. А ти дори няма да можеш да го идентифицираш, че да подаваш жалба, че да го осъдиш и пр.

Ами да, като е така - аз отдавна вече не съм мотивирана да правя забележки на ей такива граждани. Нито им дреме, че им ги правя, нито си променят поведението, нито моята забележка мотивира някой друг да се включи и да направи като мен. Да, не считам за разумно да си рискувам здравето и да ям бой от някой бабаит, в опит същия да го досрамее, че си изсипал пепелника от колата на улицата и да вземе да изпитва неудобство от случката и да не прави така повече. Практиката сочи, че от подобни "намеси" - има някой бит съвестен гражданин, или поне напсуван, а свинстването продължава на общо основание. Толкова. И ще се убедиш, че съм права, просто остани тук още няколко месеца.  :?

Какво да направи държавата ли? Ами ето това прави там откъдето ти идваш, прясно е видеото, не го търся преведено, понеже нЕмаш нужда от превод. ;) http://www.youtube.com/watch?v=XsW-QCxXkQA Няма хънта-мънта, дай 20 лв. да се почерпим с колегата (както би станало у нас). Целият екшън става заради един непоставен предпазен колан все пак, не да кажеш че гонят наркотрафиканти дето са стреляли по тях. Имаше многократно изречено полицейско разпореждане от страна на полицаите да се излезе от колата нали? Тези двамката се направиха на играчи, па се обясняваха, па звънят на 911 и к'во стана? Палката в джама, за ушите и навън. И като им се случи пак да ги спрат тези,  за каквото и да било - аз се обзалагам, че ще са с ръцете на волана и чинно ще си излязат от колата, ако това им каже полицая. Много по-ефективно те приучават така да караш с колан и да имаш респект от полицията, отколкото приятелите ти да ти вадят статистики в полза на ползването на предпазен колан, а пък ти накрая "както си прецениш". Може да е брутално като гледка, да изглежда пресилена реакция, но така се показва присъствието на държава и наличието на ред и правила в нея. Не да си правим един на друг забележки по градинките. Това е само допълваща мярка, ама базовото е другоооо.

Не следва аз да правя забележка кой си хвърлил фаса, кой чупил люлки, кой се търкаля пиян в парка. Аз трябва да имам възможност да сезирам за подобно нещо овластените служби/лица да вземат мерки и те да ги вземат. Незабавно и адекватно. И ако това се случваше - да. Тогава докато си отворя устата да направя забележка - нарушителят ще се сепне, понеже ще е наясно каква е следващата ми стъпка и колко ще са неприятни последствията за него. Не можеш "да прескочиш етап" с едното голо желание това да стане, без да са налични условията да стане.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
 Ако е твоето дете, което полицията е застреляла, понеже нещо объркал, няма да си на същото мнение. Там полицията може да те убие и до сега аз не знам за наказан полицай. Въобще не ми ги защитавай тези убийци. Точно такива са. Такива същите изроди изкарват 6 годишно дете от колата с вдигнати ръце и насочени към него оръжия и пак такива същите убиват и то редовно, невъоръжени граждани понеже имали съмненията или пък идват в училище и слагат белезници на 10 годишни деца. Моля ти се, не знаеш за какво говориш, като казваш как така трябвало. Аз от това мислене бягам и не го искам в живота си и за момент повече.


  
*
Освен това държавата няма ресурси да ходи да дебне кой къса цветята в парка, понеже си има по-важни работи да върши с ограничения си бюджет.
Пред общината в Банско има страхотни градинки с цветя и тревичка. Има табела - Цветята са под видеонаблюдение. Познай дали има едно откъснато цвете???
Във всяка градинка има забити табели забраняващи - ползването на градинката за нужник, газенето и още нещо си. Ще снимам утре и ще кача снимките. Местните майки плюеха тези табели като ги сложиха, но има смисъл от тях. Няма боклуци, няма лайна.
В Банско съм виждала не повече от 3-4 бездомни кучета. Едното си е на нашия хотел и не е бездомно според мен, има си име - Памучка и си го храним. То и не мърда никъде, мързел страшен  :wink:
Та не е невъзможно!
Да, Банско е малък град, но трябва да се започне от някъде...

*
Аааа а тук всякакви други убийци убиват нас и децата ни, както им щукне - полицията замита след тях, а съдът двойно по-старателно. И от тях няма наказани. ;) Мислиш ли, че ми пука дали някой под пагон ще ми убие детето по погрешка, или ще е без пагон. На теб пука ли ти?
Полицаите при вас - може и твърде често да се хващат за пищова без реална нужда - така съм чела, вкл. и ваши мнения (на живели и живеещи там) и вероятно е така. Обаче по-голямата част от дейността им е все пак в полза на обществото, разчитате на тях за какво ли не и го получавате. Пък у нас не е така.

Моля ти се, не знаеш за какво говориш, като казваш как така трябвало. Аз от това мислене бягам и не го искам в живота си и за момент повече.
Ето тук вече започваме да се разбираме май.  :D  Аз не знам за какво говоря, защото не съм живяла в онова общество и не му познавам кривиците в детайли. Обаче ти ги знаеш. За България - мислиш си, че знаеш за какво говориш, ама всъщност - все още си доста далеч от реалността да ти кажа. С особено неудоволствие и "липса на задоволство в гласа" ти го казвам. Когато вземеш да вдигаш нерви по 30 пъти на ден, осъзнавайки своето тотално безсилие да направиш каквото и да било по-добро в средата си на обитание по метода "аз така правя и това стига и другите ще почнат" - ще започне да ти се изяснява и защо хората тук са перманентно нервни, не се усмихват и други такива "дреболии.
Също така си помисли добре, защо хората тук взеха вместо за свобода - да мечтаят за ей такава полиция като вашата. При това масово. Мне - не е защото са за психиатър и не си дават сметка това на клипчето - какво е аджеба. И аз си давам сметка представи си. Просто в обществата в които има върл дефицит на справедливост и нормалност - хората стават склонни да пожертват доброволно част от правата и свободите си, за да има малко от малко някакъв ред Боби. Понеже да живееш в перманентен хаос и абсурд е адски изтощително и неприятно. Лично аз се чувствам тотално гроги по тези причини. Нямам никакви други особени проблеми. Пък повечето хора имат И други проблеми - смятай как се чувстват живеейки тук.

И пак ти повтарям - не е виновно обществото за споменатите липси, то отразява същите и деградира все повече, колкото по-дълго тези липси ги има и стават все по-тежки. Освен ако не считаш, че трябва да въведем правилата на "дивия Запад" у нас - наместо полиция, съд и държава като цяло - аз не виждам освен държавата (като институции) кой да нормализира средата ни на живот. Няма как да се държиш нормално и да живееш нормално в ненормална среда и същата - не я задаваш ти персонално и еднолично каква да бъде. ;) Ако беше така - държавите като организация на обществата - щяха да са отживелица преди стотици години.

П.П. Ако изключим, че вашите полицаи като цяло са убийци...в конкретното клипче, ако возещите се бяха изпълнили полицейското разпореждане - пак ли така щеше да стане? Английският ми не е като твоя, ама дотолкова - и чувам и разбирам все пак. Многократно им се каза да излязат от колата и те не та не. Предвид каква е престъпността при вас, колко луди и психопати си щъкат свободно и , че всеки може да е въоръжен - самото упорито запъване да слязат от колата - вече буди съмнение и поставя на щрек. Ми като нищо не криеш и не си направил особено, зер си бил без колан - слез, дай си документите, да ти пишат глобата (или както е при вас) и чао. Не са им бронирани стъклата на тези граждани, ако полицаите просто искат да ги застрелят - могат и през стъклата.

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Нимика, ще те разочаровам. И в Германия си хвърлят фасовете от прозореца на колата, и невинаги си чистят след кучетата, и дъвките си плюят на улицата. Но много се чисти (или не чак толкова, зависи от града).
Днес ми разказваха за един белгиец, който бил по работа в София и му се видяла много чиста. Ами, то на фона на Брюксел и аз смятам, че София е доста по-чист град. Без майтап.

За чопленето на семки съм правила забележки и аз. Последния път бях в Южния парк. Няколко кокони, наконтени, млади, люпят семки, та пушек се вдига. И плюят на земята. А паркът е чист, пейките са прясно боядисани, имаше много насадени цветя. Ей така. Да ти е хубаво на душата! Само семкоплюещите не ми се връзваха в пейзажа. Направих им забележка, кофата беше на метър от тях. Сконфузиха се и спряха, но като се обърнах и си тръгнах, продължиха с пълна сила.  :x

*
Семкоплюещите са ми любими.В Градската градина на Плевен си плюят в чашка или пликче, но на места където не се чисти редовно или около блоковете е ужасно.И аз съм правила забележка, гледат ме като полезно изкопаемо.

*
Снощи на друго място, но по същите въпроси една приятелка ми каза; "Ами вече нямаме ценностна система (като общество, като цяло), затова е така". Под "така" - разбирайте всеки даден от вас пример и още 1 000 000 от вида.
Замислих се над думите й и се опитах да си направя един бърз самоанализ по въпроса. Предвид, че съм вече човек на години и вярвам, че все пак - имам "стабилен център" и някаква утвърдена и работеща "морална скала" и пр., или така си мисля поне... И като се "зарових в себе си" - установих, че....не е баш така. Не съм дете - да, но въпреки това - все по-често и аз се обърквам "къде е горе и къде долу" метафорично казано и все по-често нямам категоричен отговор (за себе си) относно куп ситуации, явления и случки дали това е приемливо, или не е, дали всъщност е проблем, или не е. Примери много. Е, не толкова очевидни като храчене по улиците и плюене на семки по градинките.

Мисля си, че когато едно общество е стигнало дотук - тотално да изгуби посока, морални устои, ориентация в пространството за каквото и да било...то единственият изход е тези неща да се "задават", изграждат и установяват като норми отново. Ще взема примера на Ники с цветчетата в общинската градинка и монтираните там камери. Когато масово гражданите са стигнали дотам, че не виждат особен проблем да оскубят китките от една градинка, то няма база да очакваме, че ще се самоосъзнаят внезапно по въпроса и ще спрат да правят така. Те отдавна са свикнали всичко около тях да е грозно, разбито и безстопанствено също така, та това им е повече "нормата", отколкото другото положение на нещата. Поради което - се налага отново да бъдат приучени към правилата и да оценят красивото и неговата важност за всички. Което (според мен) става с комбиниран подход....така да се изразя. Правим красиви градинки и за част от гражданите това е напълно достатъчно като действие, за да ги пазят - не да ги скубят. За друга част от гражданите - това не стига и за тях именно се монтират И камерите. Като краен резултат обаче - просто спираме да скубем градинките, кой по съвест, кой по принуда, ама спираме. Когато достатъчно дълго време не ги скубем и това е нормата - вече никой не мисли защо е така, а то просто е така и се приема за нормално автоматично. Особено от подрастващото поколение.

За да се случват така нещата обаче - трябва и държавата да си влезе във функциите, да "зададе тон" така да се каже. Не да очаква малцинството граждани, които все още не са "тотално изгубени в прехода" - да изнесат на гърба си тези нейни функции и роли. Не, че те не искат, но просто не им е по силите. Виждате го. И хем го виждаме всички, хем за ВСИЧКО което не върви добре у нас слушам и чета как: "Ма те гражданите са виновни да е така". Да, те гражданите скубят цветята разбира се, лично. Не ходи да ги скубе кмета им , или шефа на отдел "Озеленяване" - много ясно. Но недопускането гражданите да скубят цветята е работа на овластените да не допускат такива неща. Дисциплинирането на гражданите - не е работа на "равните на тях", няма и как да се случи реално. Трябва да има взаимодействие държава - общество, че да се случват ОК нещата малко по малко. Не може да оставиш сами на себе си едни бедни, объркани и тотално изгубили посока хора и постоянно да им се трие сол, че били такива и онакива и сами са си виновни. Ми да, такива и онакива са - факт, ама защо станаха такива да му се не знае? Ей така "от въздуха" ли? Една държава е като едно предприятие в крайна сметка. За да работи добре - трябва всеки да си е на мястото и да си изпълнява задачите чинно. Аз не знам за просперираща фирма, в която началниците са на Малдивите все, пък работниците движат бизнеса на самотек успешно, получават заплати чат-пат и нямат читави условия на труд и средства за производство дори. Работниците ли са калпавите в такъв случай, или ръководството на фирмата? Е - същото е и с държавата и гражданите й. Не откривам топлата вода. Нито пък самобичуването "колко сме лоши" - ще ни извади от положението, в което сме.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
https://www.facebook.com/video.php?v=292825947571351&set=vb.220885611432052&type=2&theater  Може и да съм наивна, но ако в парламента влизаха хора като това момче...хайде не всички, ама поне половината да бяха - можеше и да отлепим от дъното някак.
« Последна редакция: Октомври 15, 2014, 09:37:50 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Обаче по-голямата част от дейността им е все пак в полза на обществото, разчитате на тях за какво ли не и го получавате.
Честно казано не знам къде ги четеш тези работи, понеже аз не знам каква е толкова полезната им дейност, освен да глобяват за превишена скорост.  Аз от полиция съм имала нужда три пъти , при което и при трите не свършиха нищо.  Ако не се обадя да кажа, че има някой убит, въобще не мога да разчитам на тях. Те идват по-скоро след факта, а не преди. Целта им е да наказват, не да предотвратяват. Цялата американска система се гради на наказание и да си платиш за стореното, а не на предотвратяване и рехабилитация. Око за око, зъб за зъб. Затова например семействата на жертвите присъстват на екзекуциите. На мен лично това не ми допада и не смятам, че е продуктивно за намаляване на престъпността.


  
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2014-10-17&article=509268

може ли някой да ме светне откъде произлиза инвеститорският капитал на щерката на Софиянски?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!