0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти! - 2
« Отговор #140 -: Юли 01, 2017, 22:56:48 pm »
Е то като прилича на тухла и няма да му ръснете малко захар отгоре, козунак ли е  :lol:
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти! - 2
« Отговор #141 -: Юли 02, 2017, 07:22:35 am »
Е то като прилича на тухла и няма да му ръснете малко захар отгоре, козунак ли е  :lol:

А, баш.....  :lol:
     
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти! - 2
« Отговор #142 -: Юли 05, 2017, 16:11:40 pm »
Е, то за кво освен за печене и месене да я ползвате  :lol: аз опитах и мармалад ама няма да повторя  :lol: :lol: :lol:

М-и, аз четох някъде, че захарта и високата температура
при правенето на сладко в пекарната съсипват уплътнението около държача на бъркалката!

За протокола , аз съм сменяла казанче преди две години, сега пак е за смяна,
но ще кара докато издържи и ще си купя нова, иначе и по три пъти на ден е творила тесто
и е пътувала в най-разни дестинации да меси  :lol:
Козунак правя целогодишно / когато сме на село, там обожават/
в една тава, стара колкото света. Вадя след омесването и втасването,
правя два правоъгълника пълня с локум на кубчета.
Навивам на руло, режа на кръгове и в тавата , като питка офювчета.
Слагам във фурната за 50 минути на 50 градуса после мажа с жълтък,
поръсвам със захар , ядки бучкам  /ако имам/ и пека на 180 градуса около 40 минути!

Марси, написала съм малко ръководство за работа с пекарна
и няколко универсални рецепти, ще ти го изпратя да си го изпринтиш.
Раздавам го на познати и приятели, който ми искат рецепти.
Аз дори си ламинирах едно копие в два двустранни листа, за да ми е по лесно  :P

Едни Питки Добринки имам да описвам от тазгодишното пътуване за ДРЗ в Бургас,
/Стеф, през ден ги правя  :lol: / и снимки съм направила, само да ми остане малко време :photo: /
« Последна редакция: Юли 05, 2017, 16:16:43 pm от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти! - 2
« Отговор #143 -: Юли 05, 2017, 18:05:01 pm »
Pepssi,
Ето по тази рецепта правя аз и много я харесвам. Като е още топло мирише страхотно на кроасани с масло (защото просто има много масло в рецептата).

http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=50871.msg1086291#msg1086291
Направих го и много хубав стана, даже стои и долу-горе като на конци, ноооо.........захарчицата ми дойде малко. Може би ако сложа повече ще стане перфектен. Колко трябва да сложа обаче незнам, нещо да не разваля пропорциите?
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти! - 2
« Отговор #144 -: Юли 05, 2017, 23:55:51 pm »
За нормално сладък козунак 300гр на килограм брашно е ок. Ако и така не ти е сладко, препоръчвам от плънка или поръсване да го докараш, защото захарта утежнява и забавя втасването и може много да чакаш или да излезе стиклен в твоя случай, защото машината си има зададено време и не наблюдаваш ти.


Мише, питките изглеждат страхотно! Прати ми линк като пуснеш рецепта моля те :*
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти! - 2
« Отговор #145 -: Юли 06, 2017, 09:07:47 am »
Питките не само изглеждат страхотно, а са и мноооого вкусни! :D
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти! - 2
« Отговор #146 -: Юли 07, 2017, 00:48:16 am »
Питките не само изглеждат страхотно, а са и мноооого вкусни! :D
Не дразни, докато чакаме рецептата  :lol:
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти! - 2
« Отговор #147 -: Юли 07, 2017, 09:08:05 am »
Жестоки са :lol:
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти! - 2
« Отговор #148 -: Юли 17, 2017, 09:34:06 am »
Начи....ииии , написах цялата рецепта и нета спря и това беше ... изтри я.
Планината си има всички екстри, но и бъгове интернетни.
Нищо сега ще я напиша пак , че снимки направих подробни  :P
Извинявам се още веднъж за забавянето!

       *** Добринки *** :photo:- кашкавалко сиренки

Стъпка 1 - Замесвам в пекарната тесто за питки...

*Тесто за питки

/Последователността при продуктите е
важна когато се меси в машина за хляб/

* 3-4 яйца / един жълтък оставям за намазване/
* 1 жълтък се оставя за намазване
* 250 мл. прясно мляко
/може смес прясно с кисело, може също и само с кисело/
* 125 мл. олио
* 1 ч.л. захар
* 2 ч.л. сол
* 760 гр. брашно/ пресято/
* 10.5 гр. суха мая / 1 и 1/2 пакетче мая д.р Йоткер/

Продуктите в тази последователност се слагат
в машината за хляб на програма месене с втасване 1час и 30 минути.
След като процеса свърши се моделира така както желаете.
Много по-добре работя с тестото, дори и козуначено,
ако отлежи в хладилник, това изобщо не влошава втасването.

Останалите стъпки и изпичане  :P

*Разделям тестото на две и правя правоъгълник намазвам го с масло,
поръсвам със сирене/ може извара, топено сирене, каквото ви се намира/
и на кубчета кашкавал и навивам на руло :photo:, режа на кръгчета :photo: и редя
в правоъгълната намазнена тава на фурната върху хартия за печене
на обратно с разстояние между тях :photo: .
/Това е принципа на питка с охлювчета, която се подрежда в кръгла тава плътно едно до друго./
Така правя и с другата половина тесто.
Големината на сиренките ги определяте вие, ако искате да са по-големи,
разточвате по-дебела кора, ако искате повече бройки и по-малки 
съответно разточвате тънко и режете по-малки кръгчета.
Първата снимка е на големи сиренки, а етапите е на по-малки.
След като ги подредите в тавата, ги слагате във фурната на 50градуса за 30-40 минути
да втасат още веднъж и да изпълнят тавата и след това мажете с жълтък :photo: ,
може да се поръси и със сусам и печете около 30 минути на 180 градуса!
След като ги извадя от фурната намазвам сиренките с масло ,
на вилица бодвам едно парче и така мажа  :P

Да Ви е сладко :photo: ,
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти! - 2
« Отговор #149 -: Юли 17, 2017, 10:42:40 am »
Мише  :heartbeat: :heartbeat: :heartbeat:, същата рецепта използвам и аз за питка със сиренце :)
Само, че аз замених маята с половин кубче прясна  :wink: става по-пухкава  :wink:
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти! - 2
« Отговор #150 -: Юли 17, 2017, 11:04:16 am »
Пете  :biglove:, ще опитам и така, все се каня да си купя прясна и да пробвам.
Ще намеря повод тези дни и ще направя с половин кубче жива мая!
Моля те, напиши ми , като за блондинки, къде я слагаш, никога не съм работила с жива мая!

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти! - 2
« Отговор #151 -: Юли 17, 2017, 11:16:00 am »
Мише, аз затоплям леко млякото /слагам прясно и кисело, ако имам или само едно от тях - както и ти/, слагам в него захарта и 60 гр. брашно и маята - разбърквам. Оставям така, докато поставя в казанчето останалите продукти в същата последователност: 2 яйца+жълтък/оставям белтъка за намазване/, 2 ч.л. сол, 125 мл. олио и останалото кол-во брашно /700 гр./. После изливам отгоре получената смес с маята  и включвам да бърка машинката :wink:
За хляба също използвам жива мая половин кубче, но я натрошавам върху брашното :)
Аз купувам мая от Кауфланд - една кафява "Виво", режа на две и във фризера. Като се усетя,
 че ми трябва хляб за другия ден - вадя половин кубче и го оставям да нощува в хладилника.  :balk_103:
« Последна редакция: Юли 17, 2017, 11:18:21 am от petqst »
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти! - 2
« Отговор #152 -: Юли 17, 2017, 11:24:17 am »
Не се сдържах и без да се меся много, но понеже ми замириса  :wink:....
  Тези питки (и не само те) могат да се разнообразяват с плънка от леко пръжнат бекон или сланинка, по-миризливи кашкавал, сирене, сушени домати, маслини - всичките в различни комбинации според вкуса или по отделно. Подправения зехтин от сушените домати също го ползвам.
Тестена фантазия.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти! - 2
« Отговор #153 -: Юли 17, 2017, 11:43:45 am »
Мише, аз всичко правя с жива мая.По-пухкаво и леко става.Не свикнах с тази прахообразната.Различното е само, че слагам маята при млякото/водата и я разтварям леко.

Значи за бой сте всичките, само преглъщам тука!

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти! - 2
« Отговор #154 -: Юли 17, 2017, 13:43:25 pm »
Не се сдържах и без да се меся много, но понеже ми замириса  :wink:....
  Тези питки (и не само те) могат да се разнообразяват с плънка от леко пръжнат бекон или сланинка, по-миризливи кашкавал, сирене, сушени домати, маслини - всичките в различни комбинации според вкуса или по отделно. Подправения зехтин от сушените домати също го ползвам.
Тестена фантазия.

Авалон, как няма да се месиш, то е даже задължително  :hug2:

Пете :flower: Маги :flower:  много благодаря за обясненията,
ще пиша като пробвам !

Пете, не ми се смей, кажи с какво мериш 60 грама, нещо познато,
чашка за кафе или друго. Тук нямам везна и затова питам така лаишки  :oops:


« Последна редакция: Юли 17, 2017, 13:47:06 pm от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти! - 2
« Отговор #155 -: Юли 17, 2017, 13:54:35 pm »
Тия милинки-добринки на кого са кръстени  :lol: :lol: :lol:

Аз имам суха мая от Добри - много е готина. Потекоха ми лигите, Мишанто!
Тъкмо свалих 3-4 кила и ме подвеждаш! Ще се меси!
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти! - 2
« Отговор #156 -: Юли 17, 2017, 14:04:55 pm »
===
Пете, не ми се смей, кажи с какво мериш 60 грама, нещо познато,
чашка за кафе или друго. Тук нямам везна и затова питам така лаишки  :oops:[/color]

Мише, специално измерих :) 60 гр. са пълни 5 с.л. с връх или в малката чашка за кафе на Зачатие - до средата на дръжката :)

Не се сдържах и без да се меся много, но понеже ми замириса  :wink:....
  ...
Тестена фантазия.


Точно фантазия :)
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти! - 2
« Отговор #157 -: Юли 17, 2017, 14:23:37 pm »
Тия милинки-добринки на кого са кръстени  :lol: :lol: :lol:

Аз имам суха мая от Добри - много е готина. Потекоха ми лигите, Мишанто!
Тъкмо свалих 3-4 кила и ме подвеждаш! Ще се меси!

Ти ли, ти ли .....  :lol: Баш на Добри са кръстени...
"- Мишанте вика, нещо за из път ще има ли?"
И те така ги измислих  :P опаковах и раздавах на спътниците за ДРЗ - Бургас !
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти! - 2
« Отговор #158 -: Юли 17, 2017, 15:40:46 pm »
А за съквартирантитИ - нищо не остана  :lol:
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти! - 2
« Отговор #159 -: Юли 17, 2017, 16:01:39 pm »
Ами то колко е една тава с "Добринки"?  :lol: