Нямам намерение да влизам в спорове по въпроса Страх от нещо непознато (зъболекарски стол и кабинет) е преодолим, когато го опознаеш въпросното нещо. Да те повозят на стола, да ти подарят разни готини играчки и пр. и да не те юркат. Но веднъж стига да си го отнесеш и да те заболи хубавичко от някоя манипулация и после цял живот да береш страховете при всяко посещение, ако и да си наясно, че е неизбежно и няма как да не идеш. Та като може да е лесно - за мен няма причина да го правя трудно, зорлен да се търпи болка, като може да не се усеща нищо и така. Изобщо не намирам за нужно и логично да си убеждавам детето, че трябвало геройски да изтърпи някаква болка и то точно пък зъбна, дето зъб и ухо болят най-гадно, щото да бъдел "герой", "мъж", че и аз да късам кило нерви покрай цялата тази процедура всеки път. Хайде няма нужда. По света, като на деца правят зъби само след като са упоени с маска - не знам нещо да им е станало на тези деца, освен че като големи и вече съзнателни индивиди - нямат страх от посещения при стоматолог. И у нас отдавна има подобна възможност за зъболечение при деца, не е нещо екзотично, недостъпно и опасно. Е, сега ако родителите считат анестезията за нещо опасно и вредно по принцип - друго е положението. Аз специално - нямам подобни задръжки, нито сред познатите ми с малки деца, някой който води детето си при зъболекар ползващ упойка - има подобни казуси като споделените от вас по-горе. Имат другите родители. Но кой както му харесва, това са лични решения и избори .
Мислих си много, дали да се включа, но все пак ще има някакъв смисъл... .
Комунизмът в Бг имаше много зверски лица- едно от многото бе именно в зъболекарската помощ.
Моите спомени са ужасни:
* като дете в училище ме влачиха за крака по коридора, за да ме замънкат в зъболекарския кабинет за тези ужасни процедури. Вече бях изрядно изритал 2,3 зъболекарки с техните допотопни ремъчни машини, липса на каквато и да е била упойка и допотопни материали. Оставяйки на страна факта, че няма цивилизована страна в Западния свят, където ще правят процедури на дете, без да присъстват родителите му, цялата тази сцена е Кафка - преживяване. Сигурно на другарчетата щеше да им падне "строя" ако бяха внесли инжекционни упойки и качествени материали. Не. Просто страшно им бе кеф когато се ГАВРЕХА с народа си. Просто и ясно. Както това правят и сега. Нищо "добро" не са забравили... .
* не помня в зъболекарското дело да е имало качествено оборудване и упойки. НИКОГА. Аз даже не знаех че има упойки в зъболекарската практика, докато не почнах да следвам. Но така и не се научих да посещавам редовно зъболекар, дори и сега, когато имам чудесна зъболекарка моя позната, завършила в Рим, пак трудно ме кара да сядам на стола. За съжаление.
* когато минавахме войнишките мед комисии, садистите описваха в картона ми проблемните зъбни находки, но по комунистически маниер, забравиха да ми ги кажат. Та така няколко зъба си отидоха... иначе навреме щях да ги поправя. Добре че в казармата имахме свестен началник та ме пускаха отпуска да си поправя зъбките. Бог да го поживи!
* истината е обаче че, в Бг има много добри зъболекари. И сега, когато вече има всичко, се надявам децата да не познаят нашите мъки.
За НИКАКВИ болезнени зъбни ( и други) процедури) при деца, и РЕЧ не може да става без мерки за обезболяване.
Естествено, никакви оправдания не важат, освен алергия към локалната анестезия.
Така че Жбрул, добре написа.
Съгласен съм с всичко написано от теб.