Извинявам се, поствала съм го без да искам преди да е довършено. Това е целият ми пост:
Здравейте,
Бих искала да Ви попитам за мнението Ви за лечение при носителството на горепосочената бактерия при сина ми, 8г. Изследването е направено след прекарана гнойна ангина. Лечение - 7 дни със Зинат, два дни по-късно детето вдигна температура, още 7 дни Дуомокс и след 5 дни направихме посявката (тогава пък се разболя от херпангина, която мина бързо почти без лекарства).
Микробиоложката първоначално каза, че резултатът е колеблив, изследва го с друг реактив и излезе положителен. AST - 200. Утре ще излезе резултата от втори гърлен секрет в друга лаборатория.
Последната му ангина преди това беше миналия октомври - 10 дни със Зинат, след това AST - отрицателно. Гърлен секрет не е правен.
Мнението на УНГ специалиста е, че при носителство, дори без да е болно, детето задължително трябва да премине курс с антибиотик. (3 антибиотика за месец - ужас!). Други лекари, в случаи с други бактерии, не са препоръчвали АБ, ако детето е здраво. Разбирам, че тази бактерия е много опасна и за други органи, но все пак бих искала да чуя и Вашето мнение.
П.с. Какво да направим за профилактиката? Да речем, че се изследваме цялото семейство. Сигурна съм обаче, че има носителство в класа му в училище. Цялата сага започна преди две години, след една-две скарлатини в ДГ и много болни от ангина деца, включително моето. Не мога да накарам всички да си изследват децата и да ги натъпчат с АБ както са здрави (както очевидно предполага някаква наредба).