0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните N88
« Отговор #940 -: Ноември 26, 2013, 15:29:36 pm »
За овулация се приема датата на пункцията при ин витро/икси. От там се връщат 14 дена назад и това се счита за датата на ПРМ.

*

Crystal

« Отговор #941 -: Ноември 26, 2013, 15:35:51 pm »
Дали ще се броят 40 седмици  от ПМР или 38 седмици от овулацията е все едно.
*

dess_dess

• 2328
  • станах двойна мама
« Отговор #942 -: Ноември 26, 2013, 15:38:43 pm »
Crystal4е   :bighug: :bighug: :bighug:

*
« Отговор #943 -: Ноември 26, 2013, 15:39:58 pm »
При мен винаги са броили 40. Не че има разлика.

*
« Отговор #944 -: Ноември 26, 2013, 16:38:51 pm »
Да се отчета от изследванията -всичко е ок, имам само лек албумин в урината,което не било притенително,Хемоглобина е 117  .

*
« Отговор #945 -: Ноември 26, 2013, 18:34:24 pm »
Беата,благодаря ,че попита  :D   Расте бебока ,ама с кърменето вече сме към своя край.Няма за жалост,вече тече все по малко.Аз ми чета ,особено през ноща тъй като яде през 2-3 часа и почти не съм спала не помня откога.Хубавото е ,че съм с 20 кг по-лека.Остават още 15 и съм копче  :lol:

*
« Отговор #946 -: Ноември 26, 2013, 19:15:49 pm »
moniks_s, много се радвам, че бебчето расте. Жалко за кърменето, но - слава Богу - има и друг начин. При това безсъние нищо чудно да смъкнеш и останалите 15 кг :). 35 кг не са ли множко за бременност? Не го приемай като критика :). Ще видим ние как ще се представим :). Оправи ли се кръвното?

amanda, чудесни новини!

На мен ми е ясно как се изчислява терминът, но все пак си е ориентировъчна дата. Да, това помага да се следи разтежа на бебето, но най-важно е то да е добре развито, когато тръгне да се ражда. Килограмите не са толкова определящи, колкото степента на развитие на органите - да може да диша само например. Затова не отдавам толкова голямо значение на термина. Разбира се, отклонения в сметките от две седмици си е доста :). "Моята" дата (която съм си харесала) е все пак с десетина дни разлика от термина ми :), т.е. 39 г.с.
*

Crystal

« Отговор #947 -: Ноември 26, 2013, 19:48:30 pm »
Beata, именно за да се знае колко зряло е бебето е важно терминът да е определен точно. 10 дни разлика е много, не можах да схвана как си си "харесала дата". В ЖК се определя термин още в началото на бременността и той трябва да е максимално точен, защото, здраве и живот, като отидеш да раждаш, първото нещо, което се гледа е терминът ти в обменната карта, издадена от ЖК. Десет дни разлика може да направят едно бебе доносено или недоносено, в края на бременността всеки ден е важен за развитието на дробчетата и ако недай си Боже, бебето тръгне да се ражда по-рано е важно да се знае ТОЧНО кога е термина, за да се прецени има ли нужда от кортикостероиди за дробчетата. От терминът зависи и от кога ще е болничният ти 45 дни преди раждането. Никой не ти казва, че на тази дата ще родиш, но без термин как ще кажеш точно в коя седмица си в момента? Надявам се да ми разбираш правилно, пиша го с добри чуства  :bighug:
*
« Отговор #948 -: Ноември 26, 2013, 19:55:37 pm »
Ааааа,не съм качила 35 кг, Беата.Аз забременях на 70,а сега съм 75.Бях си ги качила преди това ,а на мен са ми множко.Хубавото е,че и с двамата калпазани влизам лесно във форма след раждането.
Термина нали ти е определен в жк?

« Отговор #949 -: Ноември 26, 2013, 23:13:59 pm »
Толкова много сте писали днес....и сняг ви вали вече...
Асенце,непременно да се свържеш с доктора!Може да смените лекарството или да ти увеличи дозата.
Моник,много бързо си се вталила,но наистина безсънните нощи си казват своето.За мен плюсовете на адаптираното мляко са : че става бързо,на детето му е по-лесно от биберона  пък и засища за  3 часа(моя приятелка кърми през 45 мин  8O).И аз се радвам,че имаш време да наглеждаш и нас!
Бубулина,прекрасно ми отговори!Въпреки,че сте се движили 2 седмици напред се води,че си родила в 38ма седмица.Точно това ме интересуваше!
Ще ви кажа защо отдавам такова значение на термина.Все пак се оказва,че има разлика в Бг и тук.Значи след като са ти определили термина в 12та седмица при всеки следващ ехограф задават същият термин и ехографа изчислява в какви проценти спрямо термина се развива бебето ти(от 5 до 95 процента).На мен например ми казаха,че вървим дребнички,защото съм на 30ият процент,а ако изчисляваме по датата  на цикъла съм на 50%,което се приема за идеално.Така разлика от само 5 дни направо ме стресира.От там има значение  и за  преносването,защото предизвикват раждане 14 дни след евентуален термин-никой не гледа остарели плаценти или как расте бебо.А,статистиката показва ,че всяко 5то раждане е предизвикано( шокирах се като го прочетох)
Беата,забавно е,че си си набелязала дата :)
И на мен ми изглежда интересно 11.12.13,но така ще съвпаднем с рожденният ден  на свеки :)
*
« Отговор #950 -: Ноември 27, 2013, 00:20:08 am »
Нели, не се шашкай толкова от предизвиканото раждане! На различните места чакат 10-14 дена след термин.
Размерите на бебето ти не представляват някакъв проблем, дори и да са под 50-ия перцентил. Дъщеря ми винаги беше около десетия, но тъй като растеше, не се наложи да я вадят по-рано (имах проблем с кръвоснабдяването на едната от двете артерии, които захранваха плацентата). В крайна сметка се роди 3 кг десет дена след термин (предизвикано, както и брат й). И сега е същият скакалец с теглото.  :lol:

Леко раждане на теб и останалите, за които е наближило! На останалите - лека бременност!
« Последна редакция: Ноември 27, 2013, 00:57:19 am от blue_sky »

« Отговор #951 -: Ноември 27, 2013, 08:00:33 am »
Добро утро момичета-какъв хубав сняг има навън!!! xmas-smiley-027
На мен темата с термина ми е доста интересна и неясна...Аз съм с поликистозни яйчници и нередовен цикъл-правихме една инсеминация,ама без резултат.Месеца преди да забременея с тестове  засякох овулация на 20 ти ден,а в месеца в който съм забременяла не засичах нищо,защото подготвяхме сватба и имах мноооого задачи,бях оставила всички изчисления,пресмятания и то взе ,че бебка се получи!!!  :D Когато установихме бременността докторката само я констатира,без да казва точицата коя седмица е,а при първия ми преглед при доктора ЖК той каза,че съм в 5 г.с.,но в крайна сметка по документи се води,че съм била 6 г.с.-пресметнато,ако съм с цикъл 28 дена с какъвто аз не съм...Сега по ЖК се водя с термин 3 март,а по думите на доктора в този първи преглед термина ми е 10-ти  март... Абе пълна бъркотия-само дай Боже всички да е наред и се надявам тези разлики да не се отразят на крайния резултат!!!  :wink:
Пожелавам ви един хубав ден!
*

cerise

• **
  • 76
  • The present has no ribbon.
« Отговор #952 -: Ноември 27, 2013, 10:17:05 am »
Добро утро и честит първи сняг!
Минавам да се похваля, че вече съм в болничен, и съм си на топло вкъщи :) Досега работих, но наистина става много трудно в последните месеци, дори да седиш на стол по цял ден ... не съм си и помисляла, че няма да мога да ходя на работа. Иначе с бебо сме добре, рита ме както за световно. С нетърпение очаквам следващата седмица, когато сме на преглед в София, още повече, че тогава смятам да понапазарувам вече  за бебето, защото все още нищо не сме купили :)
Относно термина, на мен ми го смятат от ПМЦ, но тъй като съм с инвитро на ЕЦ, смятам, че така е правилно. Секциото ми е определено 12 дни преди термина.
Желая ви един прекрасен зимен ден!
*
« Отговор #953 -: Ноември 27, 2013, 12:03:10 pm »
За да няма смут относно кой как гледа на определянето на термина, ще кажа, че термина ми го изчислиха съвсем точно и ясно в клиниката, където заченах - 11 март. Казах "на око", защото при мен куп неща се отклоняват от правилата :). Още тогава докторът каза, че при близнаците обикновено не се стига до него и най-вероятно раждането ще е някъде през февруари. И аз тогава си харесах датата 28 февруари :).
Иначе на ФМ винаги ме питат за ПРМ (или ПМЦ) и най-вероятно въвеждат тази дата. По нея и по размерите на бебетата определят развитието им. Може да съм прозвучала несериозно, но съвсем стриктно си следя бременността :).

moniks_s, извинявай :). Още по-добре тогава, лесно ще си влезеш във форма :).

neli_london, тук следят плацента, размери на бебетата и др. под., освен че се ръководят по термина за определяне на гестационната седмица. Но при теб нещата ми изглеждат съвсем добре. Важно е бебчето да се роди добре развито :). Дай Боже!

Хубав ден!
*

Crystal

« Отговор #954 -: Ноември 27, 2013, 12:40:16 pm »
Успокоих се вече  :D А за харесването на дати-и аз си бях избрала дата за секцио, но в деня, в който го направих, бебка се роди - 2 седмици по-рано от насрочената дата  :D Но изборът на дата става доста по-късно. Така че ние предполагаме, Господ разполага.
« Отговор #955 -: Ноември 27, 2013, 13:23:28 pm »
blue sky,благодаря!И на мен ми казаха,че щом е в  диапазона от 5 до 95% всичко е наред.Просто както се движехме седмица напред после изостанахме,а доплера показа ,че и трите артерии на пъпната връв са съвсем нормални.Нямам нищо против да е "скакалец" като майка си.Не се притеснявам от самото раждане,просто потърсих информация за предизвиканото такова и се оказа,че съм била заблудена. Мислех си ,че  слагат  системи,а то се оказа с хапче или някакъв гел.
cerise,много е хубаво,когато започне болничният.Винаги има нужда от почивка,дори и да се чувстваш добре и енергична.Пък и времето ще отмине толкова бързо покрай пазаруването и еуфорията около бебешките нещица.
съни ейнджъл,щом си с по-късна овулация,значи докторът правилно ти е определил термина със седмица по-късно.Последно  ,обаче си остава  мнението на бебчето,кога ще реши да излезне :)

Сега малко ще оспамя,но представете си вчера мъжът ми ме пита били ли сме избрали имена.И аз супер учудена му отговорих "ами,да!Нали аз ги избрах,а ти ги одобри".А той "я ми ги припомни,че съм ги забравил".Мъжка му работа!
В този ред на мисли съм в голямо недоумение за презимето.Мъжът ми се казва Христо ,но явно презимето може да е христев/христева или христов/христова.Това сама ли си го определям?В английският акт за раждане ще си го запиша както си искам,но после в българският дали няма да ми направят някакъв проблем ако има някакви правила за това?
*
« Отговор #956 -: Ноември 27, 2013, 13:27:49 pm »
Второто име ти го определяш как ще се изпише.При нас мъжът ми е Мерал, Мералова никак не ми звучи добре и просто няма да слагам окончание -ова отзад, а ще запазим неговото име.

Ние име не сме измислили.Моя мъж казва има време и до там.И аз не бързам, няма да остане без име детето :)

*
« Отговор #957 -: Ноември 27, 2013, 14:09:38 pm »
Нели, и трите екстри съм ги изпитала. Гелчето най-бързо подейства.

*
« Отговор #958 -: Ноември 27, 2013, 14:39:02 pm »
neli_london, в твоя случай правилното е Христов/Христова. Христев/Христева би било, ако мъжът ти се казваше Христьо или Христе. Не съм филолог, но мисля, че не греша. Иначе при по-особените имена, може и да не се слага -ов/-ова (както magi_st ти е писала).
*

Starshine

• 494
  • "When nothing is sure, everything is possible."
« Отговор #959 -: Ноември 27, 2013, 15:16:27 pm »
Привет, коремчета! Как сте днес?
Виждам, че сте подхванали интересна тема - за определянето на термина. На мен лекарката ми го определи още в началото като констатира бременността. След това като отидох да се запиша на ЖК - сестрите го записаха в картона спрямо ПМЦ, който е с огромна разлика от определения от лекарката (около 4 седмици) и се наложи тя да допълни в картона. Стори ми се глупаво сестри да определят термин само по една дата, но явно не ги интересува моето мнение :x
Терминът според лекарката е 28-ми февруари. Като според зададените параметри на УЗ явно варира. Защото спрямо размерът на главичката показва 20-ти февруари, а спрямо бедрената кост - 5-ти март. Но знаейки датата на зачеване - според лекарката си остава 28-ми февруари. Аз не се и насилвам да се тормозя за термин - когато каже лекарката - влизам в болницата и чакаме :lol: Поне за сега е такъв плана - понеже не съм от София, а за сега плановете са да раждам при следящата ме лекарка. :D
Иначе съм добре, бебко рита здраво. Грея от щастие като ме рита така. Тази събота ще ходим да гледаме бебешки креватчета, да видим какво ще изберем.. И след това ще поръчаме и количката.. и за накрая ще останат по-дребните неща.
Момичета, я ми кажете помпа за кърма ще купувате ли предварително, или ще изчакате след раждането? :ask:

Quiet people have the loudest minds.