Че е абсурдно, абсурдно е, но голям процент (не се наемам да кажа колко точно) от моите познати забременели инвитро родиха със секцио като почти никоя от тях нямаше акушерски индикации
Личната ми история- д-р Сигридов беше категоричен, че не ми трябва секцио, но АГ при когото раждах до последно настояваше за секцио, защото съм инвитро и то Н на брой. Даже в един от споровете ни ми заяви, че ако каже на колегите си, че ще изражда инвитро бременна нормално щели да го обявят за луд и той не искал така да говорят за него. Спорехме всеки Божи път като се видехме, всеки път! Аз бях спокойна, защото Сигридов беше за моето решение да родя нормално, нооо срещите ни с другия лекар в 9 месец зачестиха и натиска нарасна и в един момент започнах да се съмнявам в правотата на решението си.
В крайна сметка родих за 30 минути, толкова леко, че може да се каже, че не знам какво е да те хванат родилни болки. Ако се бях подала на натиска щяха да ме срежат и да си имам чудна, ненужна коремна операция.
Искам да подчертая, че АГ-то беше загрижен за мен и не ставаше въпрос за пари, защото така и не ми взе пари,че го вдигнах по нощите да идва в отделението, просто беше убеден, че е прав, а аз не.
Душевното равновесие е много крехко при бременните и ако от АГ се окаже натиск по подходящ начин като нищо ще убедят, че секциото е единственото правилно родоразрешение. Подбудите не коментирам, може да е пестене на време, може да е по-скъпото раждане ....