Здравейте отново Докторе,
За съжаление, пак имам нужда от съвет. Миналата година по ваша препоръка сложих Ваксигрип и миналата зима я минахме без усложнения. Тази година чакам да има 4-5 "здрави дни", за да сложим пак. Но вече втори месец не ми се отдава тази възможност.
Историята от миналата година се повторя - дъщеря ми (вече на 6 години) тръгна на детска градина в края на август и на третият ден беше с "чудесен" остър ларингит. Личният лекар изписа синекод и Зиртек, но кашлица не отшумяваше.
Между временно преместих детето в училище, за да смени средата, с надеждата да боледува по-малко.
След триседмично кашляне без значително повлияване от лекарствата, най-накрая я заведох на алерголог в МЦ Детско Здраве. Д-р Бъчварова препоръча едноседмично лечение с Пулмикорт преди да направим теста с надраскване. Детето още с първите инхалации се повлия мн. добре от Пулмикорта. След седмица направихме тестът за инхалаторни алергиени, но нищо не излезе от там освен слаба алргия към кучета и котки.
Четири пет дни след теста детето отново почна да кашля, като няколко дни след това направи спазъм на ларинкса - много трудно си поемаше въздух и гласът й изчезна почти напълно и кашляше много. След около 15 минути при прегледа в спешният кабинет на детска белодробна болница дишането беше чисто, но глас още нямаше и кашлицата все още не беше спряла (въпреки студеният нощен въздух). Сложиха й урбазон и назначиха пулмикорт без разреждане 2х2мл за три дни, както и Демефан 3х4 мл.
След това личният лекар каза да продължим с пулмикорта, но по 1мл. с физиологичен разтвор за още седмица до отшумяване на симптомите и след това да отидем за противогрипната ваксина.
Кашлицата спря постепенно, но още докато бяхме на пулмикорт дъщеря ми пак започна да кашля, пак ларингит и трахеит, надолу гърдите чисти. Няма температура, съвсем лека хрема. Та каза да продължаме с пулмикорта, като дори изказа мнение, че при необходимост може и цяла зима да е на пулмикорт.
Моля дайте мнение адекватно ли е изписаното лечение и ако не, за какво да настоявам и как да предпазя детето от нов спазъм и безконечни кашлици.
п.с. Благодаря и за мнението за храните и рефлуксът. Дъщеря ми сякаш още не го е израстнала напълно рефлуксът и понякога като кашля казва, че я боли коремът. Единственото хранене, което не мога да контролирам е обядът в училище. Надали там готвят със зехтин. Но отделно готвят за подготвителните класове, така че се надявам да е събразено с хранителните им потребности и да е здравословно.