Това вероятно е :
* трета сливица??
* Астма/ Астматичен бронхит- затова от Пулмикорт се е повлияло. Или се провокира спазъм от вирусни заболявания. Или е стара, неизлекувана инфекция... .
* Стара, нелекувана инфекция? Клацид е вече слаб... .
Стафилокок-а сигурно е за лекуване.
Оценката е сферична. Но не е "ларинготрахеит", сигурно.
Аз бих:
* направил рентгенография на бял дроб!
* направил рентгенография за трета сливица- ако има значителна- тя вероятно е проблема.
* ако няма- бих започнал Фликсотайд. Ако до два дена ефекта е непълен- бих дал комбинация Зинат/Азитромицин >> преди или след рентгенография на бял дроб, в съчетание с Фликостайд. По принцип не Медрол Ви е проблема, а защо дете без проблеми изведнъж започва да кашля така... . Дилемата за Медрол би стояла ако при преглед се установява значителна обструкция невлияеща се от Фликсотайд/Пулмикорт... . Така да се каже- нужда от втора, по-висока стъпка, в лечението.
Но стафилокока е сигурно за лекуване... . Освен ако не е лаб грешка.
От:
* Изопринозин- полза никаква.
* Синекод не се дава тук, в този случай.
Докторе, прочетох отговора ви в движение в нощта, в която сте го писал на път за болницата и не можах да ви отговоря. Малката се влоши тогава, направи един епизод от нестихваща кашлица към 2 часа през нощта, правихме инхалация, след което я взехме при себе си, когато ми направи впечатление, че не диша нормално и като я попитах какво й става тя каза, че не може да си поеме въздух добре. Съответно веднага хукнахме към спешно отделение. На вратата повърна 2-3 пъти обилно, течност + секрет. Приеха ни в болницата, минахме отново през УНГ, който каза, че проблема е изцяло в ларинкса (израза беше "това дете има пожар на гласните връзки"), трета сливица отхвърли отново, с ушите всичко е ок. Направиха кръвни изследвания, които са с нормални показатели. Казаха, че няма нужда от рентген на бял дроб, защото гърдите й са абсолютно чисти. Лекуваха я отново с Пулмикорт инхалаторно сутрин и вечер х 1 мл. + 2 мл. физ. разтвор, сироп Демефан. Друго не назначиха. Снощи спа много нормално, днес вече е доста по-добре и ни пуснаха да си ходим, защото детско отделение беше пълно и докторката се опасяваше да не прихванем и нещо друго.
Назначиха ни домашно лечение:
Клацид 250 мг. - 2х3 мл. през 12 часа
Ериус - 5 мл. дневно еднократно
Биопарокс - 3-4 х 1 впръскване в гърлото
Капки Цилоксан - 3х1 капка в ноздра
Пулмикорт инхалации - 2х1 мл.
Днес, преди да ни пуснат пуснаха отново кръвна картина, взеха гърлен секрет отново и назначиха хормонално изследване, защото лекарката каза, че гърдичките са й подути под зърната.
На мен ми беше направило впечатление от около месец, че там има уплътняване и леко надигане, но реших, че е временно. Очевидно не е.
Супер притеснена съм.
Тази година правихме изследвания на детето при ендокринолог и всичко беше в норма с изключение на костната възраст, която при нея
изостава с 1 година.
Изобщо не съм си помисляла, че само няколко месеца след това лекарите ще имат съмнения за ранен пубертет, защото доколкото съм чела в този случай обикновено костната възраст избързва, а не изостава, както при нея, според изследванията, направени в началото на тази година.
Детето е слабо, висока е 112 см. и тежи 15 килограма и се чудя дали все пак би могло това надигане да е мастно, а не белег на развитие на млечните жлези.. Много се надявам да е нещо подобно!
Хормоналните изследвания ще станат готови в неделя и до тогава ще треперя. Тя е само на 5 годинки и 10 месеца.
Може ли да споделите с мен, дали евентуална хормонална терапия би навредила на развитието й?
*Ако има значение да кажа, че в началото на бремеността ми съм приемала Дуфастон за задържане мисля, около месец. Другото е, че детето имаше синехия преди 3-4 години и е разлепвана механично няколко пъти, но в момента няма сериозно срастване. Аз ли съм й навредила с нещо?