Не успях да си вляза в профила и да пиша тук, а ми се налага.
Д-р Бърди, дедето ми е на около 6 години, момиченце.
От около 3 месеца си подкашля къде по-малко, къде повече, но почти постоянно. Водена е на няколко УНГ специалисти - всички отхвърлят третата сливица, проблем с ушичките няма, кашлицата рядко е свързана с хрема. Преди около месец един ларингит бързо прерастна в бронхит и се наложи приема на Клацид. От антибиотика нещата се нормализираха, но за кратко. Веднага след тръгването й на градина отново започна да кашля (през деня), но в един момент кашлицата се обостри и започна да кашля и нощно време. Кашлицата е суха, лаеща и кънтяща на кухо. Заведох я отново на УНГ - според него детето няма проблем в носа, трета сливица, уши, гърло, но й взе секрет, който дадох за изследване (от носоглъдката). Препрати ни на алерголог и диагнозата, която ни поставиха там е ларинготрахеит. Изписаха ни инхалации с Пулмикорт - сутрин и вечер по 1 ампула (2 мл, 0,25 мг.), неразредена, Синекод и Медрол по схема - първа вечер към 12 часа 3 таблетки, на следващия ден - 2т. сутрин, 2т. вечер, на по-следващия ден сутрин и вечер по 1 и т.н. докато стигнем до 0-0.
Прибрахме се и направихме инхалация с Пулмикорт вечерта и кашлицата секна от раз. Подкашляше, но много рядко. Съответно реших да избегна Медрола, Синекод давах само няколко пъти и то съвсем избирателно, когато подкашляше. Въпреки, че кашлицата вече не беше толкова страшна си продължих изписаните 5 дни с инхалации с Пулмикорт. На третия ден по обяд започна да вдига температура и така до вечерта беше с 39,8 градуса. Редувах Панадол с Нурофен, призори дадох Хексалгин, защото дълго време не можа да свали висока температура и в събота, рано сутринта я заведох в един спешен кабинет. Назначиха ПКК и урина и излязоха само повишени гранулоцити. Докторите казаха, че е най-добре да изчакаме да излезе резултата от изследването на секрета взет от носоглъдката. Този резултат стана известен в неделя и съответно беше изолирано сигнификантно количество Staphylococcus aureus, със следната антибиограма:
S - PENICILLIN
S - OXACILLINE
S - GENTAMICIN
S - TETRACYCLIN
S - ERYTHROMICIN
S - CLINDAMYCINE
S - VANCOMICINE
S - CIPROFLOXACIN
В понеделник отидохме на контролен преглед при алерголога, назначил лечението и той каза, че ако детето не вдигне повече температура над 38 градуса няма смисъл да се дава антибиотик (изписа иначе Цефзал и каза само ако вдигне над тази температура да го дам), спря ни инхалациите с Пулмикорт, изписа прахчета АЦЦ, инхалации с физ. разтвор и Изопринозин.
Детето не вдигна повече температура, съответно аз не купих и не започнах никакъв антибиотик. По неговите думи, нужда няма ако няма температура и детето може само да е превъзмогнало стафилокока с високата температура. На следващия ден, тъй като спрахме инхалациите с Пулмикорт, детето отново започна да кашля и сега нещата са страшни.. Кашля почти нон стоп, възобновихме инхалаторния Пулмикор в същите дози два пъти дневно - сутрин и вечер, но в момента не се повлиява от него. Днес я посетихме и тя каза категорично, че трябва да дам Медрола..
Моля ви, от сърце, споделете вашето мнение по въпроса дали да започвам Медрола.
Според мен ние нищо не лекуваме по този начин, а само подтискаме. Не мога да разбера освен това, защото в началото Пулмикорта спря кашлицата веднага, а сега не само, че не може да я спре, а имам чувството, че кашля все повече и все повече..
В момента правим инхалации с Пулмикорт, между тях с физ. разтвор, Зиртек 2х5 капки, Септилин сироп - 3х1 ч.л.
Трябва ли според вас да атакуваме стафилокока с антибиотик и според вас тази кашлица има ли нещо общо с него? Какво да предприемем?