Lioni_R, ние (със съпруга ми) за съжаление имаме доооста богат опит със запека. Нашето момче от раждането си (кърмих го само няколко дни и по мед. причини се наложи да престана) до към 3г. възраст беше с проблемно изхождане. В началото мисля беше от адапт. мляко. Правехме клизми на всеки 3,4,5 дни. Аз лично се притеснявах да му давам постоянно Дуфалак в кърмаческата възраст. После като поотрасна вече започна да разбира и като има по-твърди изпражнения се стискаше за да не го заболи и така на практика си направи съвсем хроничен запека. Но на тази възраст просто нямаше как да му се обясни. Гастроентерологът ни беше казал освен Дуфалак (по схема) да даваме преди всяко ядене или плодово пюре или пресен плод, също като стане от сън плодов нектар (сок с поне 50% плодово съдържание), да не даваме ябълков сок (ябълката като плод не е проблем), но сокът запичал. Слава Богу с времето го израстна този проблем, но пак си има склонност да се запича. Прави ми впечатление напоследък (това което и Боби пише), че откакто подквасвам истинско, сурово краве мляко (от млекомат, или ако имате друг сигурен източник) перисталктиката както на детето, така и моята (аз също имам склонност към запек) се повлиява много добре. Дори когато съм го тъпчела горкото дете до припадък с какви ли не плодове по всяко време на деня, не е бил толкова редовен, както сега от киселото мляко. Иначе и сега като видя зОра давам Дуфалак, правя масаж (по часовниковата страна и крачетата въртим на колело). После като каже, че му се ходи и нещо се застои в тоалетната - четем книжки, гледаме илюстрациия (за да не мисли за евентуална болка и да спре да се стиска) и в повечето случаи се получават нещата. В мнооого краен случай - преди слагахме глицеринови свещички, но вече май е голям и не му действат, та ползваме детски Бизалакс, но това е 1,2 пъти годишно. На Бизалакса допреди няколко години пишеше, че е за деца над 6г., а сега като купихме пише, че е за деца над 2г. - много ми стана странно. Много е тежка понякога борбата със запека, но дано при вас да се оправи бързо положението! Весели празници на всички!