Кафенце, наясно си че те харесвам и уважавам не просто като потребител и мисля за първи път имам резерви към твоя позиция за нещо. И те не са толкова към самата ти позиция и професионално мнение, аз вече казах че ако наистина се налага намеса - дала си абсолютно правилния съвет.
Възраженията ми са в следната посока. Детските заведения са противоестествени места за отглеждане на деца - няма какво да се правим на "умрелите лисици" по темата. Да, такъв е животът днес, да - налага се, да - не можем да ги отглеждаме като малки в истински нормална среда - у дома, на свободен режим, да си контактуват с роднинските и приятелските деца от махалата, както е било преди 100-ина години (и още 1900 преди това). Защото развитието на света ни и налагането на начин на живот, който не кореспондира с естественото развитие на човешките същества - не е проблем на същите тези същества и не те са увредени и нуждаещи се от консултации и помощ, понеже не се вписвали в "изискванията на образователната система на държавата Х". Много по-сериозен проблем т.е. набор от проблеми би следвало да има едно дете и не само в ДГ, а и у дома, системно при това, че да се вкарват родителите му в такива филми.
Да, лично аз считам голяма част от хората работещи в детски заведения за крайно негодни за работата, която вършат и те не се ползват с моето доверие, но не защото са лоши професионалисти, а защото са грешно обучени такива. Като те научат нещо грешно - ти си го "прилагай правилно" до гроб, ама резултатът пак ще е калпав. В ДГ работят все още моите собствени учителки, а младите им колежки - са получили същото обучение, като динозаврите в бранша и вършат същите простотии като едно време. Е, сега поне не смеят да удрят, щото по соц-а и това си позволяваха. ЕСТЕСТВЕНО, че това което пиша тук на теб - не бих си позволила, не само да го кажа, ами бегло да го покажа пред сина си като мое мнение.
ПЪЛНО МАЛОУМИЕ е да се казва, че дете имало евентуален проблем (тотално невидим за родителите му), защото не се вписвало поведението му в изискванията на някакво измислено звено тип: "паркинг за деца", каквото в природата НЕ съществува. От биологична гледна точка - детето си се развива съвсем ОК, ама щото на тия в ДГ не им пасвало на схемата и таблицата - не било ОК. ДГ съществуват другарки (ако цитирам Джам), за да моЕ ние с вас да бачкаме от тъмно до тъмно и до гроб, а не да отглеждаме читаво деца. Понеже, ако вършим второто - нЕма кой да бачка. А държавата иска да й се раждат още бачкатори, отглеждани като бройлерите в птицефермите, за което ДГ са чудесно местенце. Калъпче, принуда, набиване на правила и тяхната неизбежност, смазване на всякаква индивидуалност. Искрено се чудя на родители считащи, че то в ДГ детето им се учело на няк'ви супер важни неща, ставало способно и независимо... Та детските заведения - не са мерило за нищо. Мерило е поведението в семейството, поведението в среда с деца, на място различно от ДГ (т.е. среда в която нищо не е принудително и под час)
Та
Кафенце, моето конкретно възражение е ДГ и поведението на детето там, да бъде приемано като някакъв главен фактор за оценка на развитието на същото това дете. В твоите компетенции персонално - аз съмнения нямам, чела съм те достатъчно, за да ги нямам. Но в тези на сумати "педагози" - имам и още как и то съвсем основателно. Назад са, яко са "соц", мързи ги, не са мотивирани поради мизерните си доходи. В никакъв случай не са по-големи авторитети и по-наясно от един
заинтересован и грамотен родител (а точно в нашия форум не мисля, че има някой който да е в друга категория) как и що за дадено дете. Институционализирането на грижата за децата ни - стана толкова нормално, та чак се приема, че някви си хора в някакво държавно учреждение 100% знаят по-добре от родителите нещо, понеже "били имали опит". С какво имат опит? Със "стадно отглеждане на деца под режим". Моите уважения, ама деца читаво не се гледат в ДГ, че това да ни е нормата, че на база тази "норма" да правим оценки за нещо.
Детските заведения са просто необходимо зло в наше време и е разумно да се приемат като такова и нищо повече.