Та въпросът ми беше към майките с две кърмени деца ( или поне бебето да е кърмено). Най-общо казано-боледуват ли, колко често,тежко ли, нещо давате ли превантивно? На мен ми казаха да давам на каката имунобор кидс 3 месеца и после 3 месеца биозин кидс, на бебето също мога да давам биозин кидс профилактично.
Криста, изписахме две страници да се обясняваме. Искаш статистика, ето ти статистика:
- майка съм на две кърмени деца, голямото 10м., малкото 1.2г., разликата между децата ми е 2.4г., голямата я спрях от градина месец преди да родя и 2 след това, основно заради това, че бебето имаше вроден проблем и предстояха десетки консултации и изследвания, а логистиката по водене и взимане на каката от градина щеше да ми е по-трудна.
- след това голямата не е спирала да ходи на градина, сега е почти на 7г., пила е 2 пъти АБ през живота си на 1.1г. и 2г., от тогава до сега е вдигала точно 2-3 пъти Т, кашлица, хрема и всичко отшумява за 2-3 дни. Пак казвам не е спирала да годи на ДГ, сега ще е първи клас.
- малката беше на 2.2 г. като я пуснах на ДГ, пила е веднъж до сега АБ миналата пролет заради гнойна ангина, не е кашляла през живота си, имала леки хреми 2-3 пъти и последните 13м. не беше боледувала въобще, като юни месец изкара някакъв много лек вирус за ден и половина.
Но,
много важно, моите деца освен шоколад от който хапват 2 пъти седмични примерно по 2-3 блокчета друго сладко не ядат. Плодове се ядат по 2-3-4 пъти на ден, други боклуци от рода на чипс, зрънчо и тем подобни да са яли 10 за всичките години. Всяка свободна минута сме на вън, зимата вечер след работа ходим да се пързаляме със шейни в парка, лятото се стои до 9-10 часа на вън. Никога, ама никога не съм си навличала децата, макар и момичета чорапогащник под панталон не слагам, той се обува само с рокли и поли, когато е много студено зимата децата са с 3/4 чорапи и скиорски панталон/гащеризон. никога не съм им давала синтетични витамини, веднъж преди 6г. бях купила за голямата един саностол, тогава това се предлагаше, дадох 2 пъти и другото замина в коша. Децата когато не са на градина ядат домашно приготвена храна и домашен хляб, задължително се закусва в къщи. Това е най-важното хранене от деня, за това искам да знам какво и колко са изяли, а не да разчитам, че ще закусват в ДГ.
При всяка възможност водим децата на планина или море, събота и неделя на Витоша или някъде другаде из околността на пикник........
Не знам какво повече искаш да чуеш, това което изписах го казах в предишен пост с едно изречение, ето сега и подробно
С притеснения не става, става с мислене и труд, кърменето само по себе си изобщо не е гаранция, че детето няма да боледува, ама изобщо, тази мантра за мен е голяма измислица...
а джам бързите пръсти ме изпреварила