Въшлясвала съм като дете, но вече съм забравила подробности.
Помня, обаче, на дърти години как въшлясах на работа
/голям персонал - кой ги донесе, така и не се разбра/. Като виден хипохондрик, обрах де що имаше в аптеката - мазило за изтребване на дребната гад, мазило за отлепването й от косъма и спрей за отблъскване. Много бързо се разделих с пришълците, но и с половината си скалп
Относно боледуването на децата, да се изкажа аз, нищо, че данните ми са от миналия век.
Брат ми е по-голям, златното яйце в семейството, треперено му е косъмче да не падне от къдриците му, навличан, претоплян и прочее лудости от загрижени баби и неопитна млада майка. Резултат - гнойни ангини, гърч от висока температура, нон стоп по болници, отстранени сливици, хроничен фарингит и т.н.
При моето раждане, майка ми е дала червени картони на всички баби и ме е гледала, без много да ми се претриса - някои майки днес биха били възмутени, но резултатът е здрав имунитет, прием на антибиотици - почти нулев. Моята дъщеря съм я гледала по нейния метод - да чукна на дърво, също не сме имали кой знае какви проблеми.
Не казвам, че това гарантира здраво дете - в някои случаи си зависи от детето, но и до ден ден смятам, че на едно дете не трябва да се трепери чак толкова. Да го отглеждаш в почти стерилна среда
за мен не е правилно.
Да не говорим, че изпадам в ужас, като видя бебе с чорапи в жегите.