0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IX
« Отговор #900 -: Август 22, 2014, 10:30:14 am »
Маузи, време е за нова лентичка.  :)

Мина ми през акъла, но умишлено не я смених ;) Просто в болницата като ги попитам кога ще дойде момента на бебето за нещо си и те ми казват "Като стигне 34гс" например :) Та така не губя идея в коя седмица е трябвало да бъда :oops:

Момичета, като сте отворили темата за кърменето, ако има по-подходяща тема да задам въпроса си кажете, ама дайте съвет...
Аз засега се цедя с ръчна помпа на Авент и се справям доста добре. Бях стигнала до около 150мл за 20мин да изцеждам  :lol: Тези дни обаче започна да ми надделява недоспиването и прочие и явно цедя по-неефективно, защото количеството не е намаляло, но вдигнах времето на до 40мин :? И нали после докато минем през замразяването, миенето, стерилизацията... и то станало пак време и взех да се поизтощавам  :(
Дадоха ми електрическа Медела Суинг, ама това нещо не знам има ли му нещо или какво, но изобщо не прави вакуум - не мога да се изцедя за двойно време... Навих се да си купя нова помпа, ама сега ме е страх да не би пак да взема някаква с малко вакуум или знам ли и аз. На всякъде в нета всички рекламират само Меделата, но след този неуспех с нея някак да отида в магазина и да купя същата?! Чудех се за Авент, че нали си купих и техните контейнери и прочие.... ама някой да даде акъл :ask:
« Последна редакция: Август 22, 2014, 10:41:39 am от Mousyt »
« Отговор #901 -: Август 22, 2014, 11:24:42 am »
Моусит,да на вземеш леко да се вманиачаваш с това цедене?
Аз ползвам ръчната Медела хармони и съм доволна.Повече от 140 до сега не съм изцеждала.При това не цедя на всеки три часа.Чат-пат и единия близнак успява да суче.Дргият не ще.Колкото-толкова.Така или иначе съм се примирила,че не мога да ги изхранвам само с кърма.
« Отговор #902 -: Август 22, 2014, 14:30:12 pm »
Дадоха ми електрическа Медела Суинг, ама това нещо не знам има ли му нещо или какво, но изобщо не прави вакуум - не мога да се изцедя за двойно време... Навих се да си купя нова помпа, ама сега ме е страх да не би пак да взема някаква с малко вакуум или знам ли и аз. На всякъде в нета всички рекламират само Меделата, но след този неуспех с нея някак да отида в магазина и да купя същата?! Чудех се за Авент, че нали си купих и техните контейнери и прочие.... ама някой да даде акъл :ask:
Нещо не е ОК помпата, която са ти дали. Медела Суинг дърпа супер силно. На последната скорост е дори доста болзнено.
Аз си мисля, че благодарение на нея все пак успях да дам на бебо някаква кърма, иначе и толкова нямаше да има за него.

PS. Сега се сетих, че веднъж и при мен не правеше много вакуум. Оказа се, че не съм напъхала добре прозрачния маркуч. Провери дали е влезнал добре откъм двата края (в електрическата част и в шишето). Наистина прави много силен вакуум тази помпа.
« Последна редакция: Август 22, 2014, 14:45:08 pm от 47 Smiles »
*
« Отговор #903 -: Август 22, 2014, 14:31:18 pm »
Mousyt, лично аз с ръчна помпа не се справих никак добре. Да не кажа направо трагедия бях.  :lol: На всичката кърма дето имах, с ръчната 40-50мл. изкарвах на цедене, пък ме заболяваше ръката, абе...крива работа. И 48 часа не изкарах с нея. Пратих Иван да ми купи електронна на "Авент". Не съм сигурна каква точно е разликата между електронна и електрическа помпа само, но мисля че е в това, че на електронната - ти си правиш сама темпото на засмукване. Тя имитира (доколкото е възможно) засукването на бебето, поне като честота. И можеш да си сменяш настройките по всяко време. С нея на едно цедене изкарвах средно 140-160мл., срещу 40мл. с ръчната. Правеше страхотен вакуум, виках й "доилният апарат".  :lol: Като удобство е несравнимо също така. Сядах на дивана, поставях я на гърдата си, включвах я и понеже съм тотален мързел, бутах под нея две възглавнички, та дори да не я държа с ръка и си цъквах телевизора. Аз си седя, тя си помпи и това е. По някое време я местех на другата гърда и това беше. Дали 10 мин. за двете гърди ми отнемаше, дали по-малко.

Такава помпа, нова е скъпичка (240лв. дадох тогава), а после, ей така ползвана няма и две седмици я продадох за 60. Пълно е с тях в продавалника, на ей такива цени. Та те съветвам, ако взимаш - да си харесаш оттам. ВСИЧКИ части, които са имали досег с кърмата на предишната ползвателка са разглобяеми, подлежат на стерилизация т.е. не рискуваш да лепнеш нещо, защото веднъж вече е ползвана от друг. Не се мие само ел. частта, но тя няма никакъв досег с кърмата, та не те бърка. Работи и на ток и на батерии та можеш да си се цедиш и ако си някъде в движение, има и комплект за преформатиране в ръчна помпа, ако по някаква причина ти дотрябва да я ползваш така. Кърмата се събира в едно от малките шишета на Авент, от най-обикновените. Т.е. само едно ново шише ще си купиш за такава помпа втора ръка и това е. Аз сега - не бих се набутвала да си купя нова такава помпа, ама тогава - спешно ми трябваше, не бях и влизала в продавалника.... :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #904 -: Август 22, 2014, 15:47:52 pm »
hope-love, наистина не знам кое те навежда на мисълта, че се вманиачавам... Просто имам много кърма, а дори не правя никакви усилия за това - даденост си е! Цедя се на минимум 3 часа или когато смогна, ама към 4 час вече става наложително ;)

47 Smiles, проверихме я няколко пъти няколко човека :? Гледа я и сестра ми, която е ползвала два пъти помпа (само че на тях им дават от здравната каса безплатно медицински помпи докато кърмят....) и тя не намери проблем в сглобяването и каза, че според нея още от самата помпа не дърпа добре... Помпата не е нова, ползвана е от две момичета досега, но съм сменила всичко сменяемо и така...

Аз с ръчната се справям доста добре и не е проблем. Тя също ми е дадена от кумата ми, стерилизирала съм я и като цяло въобще не съм капризна :) Дори умишлено упорствах да купувам помпа поради тези съображения колко ще я ползвам. Обаче както се очертава ще се ползва поне още месец, а може и повече предвид шансовете бебето да засуче после и ми се струва че в един момент ще ми дойде свръх усилие, а и аз си падам да ми е удобно ;) И аз мислех за Авент, защото си купих контейнерчета дето се завиват директно на помпата, че да ми е по-удобно за носене в болницата - да не преливам само... и даже сега си я ползвам с такова контейнерче, защото оригиналното шишенце е 125мл и го препълвам понякога  :oops: Резервирана съм към тези втора ръка само не от гнусливост, а защото моят мъж се съмнява, че тази на медела не работи защото нещо с времето някакви уплътнения са и се прецакали и да не попадна на същата история...
Ще помисля още малко и ще видим ;)
*
« Отговор #905 -: Август 22, 2014, 15:59:14 pm »
Ами сигурно са разумни опасенията на мъжа ти, относно помпа втора ръка. Аз ти дадох този съвет, изхождайки от това колко време ползвах моята и за колко пари я дадох буквално чисто нова.  :lol: Но пък си права, че няма как да знаеш дали някой друг не предлага такава, изкъртена от ползване, от няколко човека, дълго време...., освен ако не е някой познат де.
Аз нали като не бих продала някой боклук, си мисля, че всички са като мен, ама да - има и много некоректни хора. Права си. Поне като вид и модел - смея да кажа, че работи супер и е удобна, като чета - сравними са и нещата при мен и теб, като количество кърма и пр., та считам, че такава ще ти е удобна. Което не значи, че няма и нещо още по-добро разбира се. Вече не съм в час много за помпите, ясно защо.  :lol:

*
« Отговор #906 -: Август 22, 2014, 16:05:12 pm »
А за гурлички в окото някаква препоръка? Днес сутринта лявото око беше затворено с гурлички, почистих с физиологичен разтвор, ама сега следобяд пак има, по-малко но си има? Не ми се звъни на личната за това дайте съвет моля.
« Отговор #907 -: Август 22, 2014, 16:09:46 pm »
Mousyt, щом имаш контейнерчета на Авент, тогава най-добре си вземи тяхната електрическа, за да не купуваш и тези на Медела.
А тази на Авент, двуфазна ли е като тази на Медела (първа фаза, стимулиране на потока кърма продължителност до 2 мин, втора фаза - самото цедене)?
Аз съм гнуслива и не бих ползвала втора употреба, нито бих дала моята да ползват.
Аз дадох на приятелка моята помпа, но й дадох само електрическата част, която не се допира до кърмата. Накарах я да си купи всички пластмасови джади, които се продават отделно. Спестих й едно 200-220 лв., защото пластмасата мисля струва към 80-90 лв.

Stoeka, една мама оправи подобен проблем със сребърна вода. Иначе може да се капе и кърма, но не си спомням дали ти имаш или не.
*
« Отговор #908 -: Август 22, 2014, 16:12:52 pm »
аз не бих капала нито кърма, нито сребърна вода в око на толкова малко бебе. звънни на личната лекарка, по всяка вероятност има някакво замърсяване и тя ще ти каже какви капки да слагаш ако е необходимо.
*
« Отговор #909 -: Август 22, 2014, 16:36:57 pm »
Съгласна със Стеф, звъни на личната и не капи нищо в окото на детето малко е.

*
« Отговор #910 -: Август 22, 2014, 16:40:19 pm »
Смайли, аз също съм от гнусливите, но за мен - щом въпросните части подлежат на миене, или изваряване дори, при температура над 100 градуса, че и на стерилизация - ми от какво да ме е гнус точно?  :lol: Все едно да ми е гнусно при нужда да си храня бебето с кърмата от банката за кърма, понеже то не пие моята собствена, ами тази излязла от гърдоте на друга жена. Или да ме е гнус, че при моето секцио са ползвани инструменти, които са ползвани и при други хора, не само при мен, но са почистени и стерилизирани.
Има валидни аргументи за "гнусливост", но има и такива, които са в нашите глави и възприятия само. Което не значи, че не бива да им угодим, а само, че реално - няма реален смисъл.

Колко фази и какви имаше моята помпа - нямам хабер да ти кажа. Слагах гърдата, задавах режим на помпене с една ръчка, който помпата запаметяваше и го поддържаше автоматично после и това е. Дали е стимулирала, какво и как - не знам. То какво да ми стимулира на мен точно де - аз си се разтичах направо, ей така както седя. :lol:

Стоека, очен лекар край тебе няма ли?

*
« Отговор #911 -: Август 22, 2014, 16:57:49 pm »
И аз мисля, че двуфазността не ми е основен критерии. Сега като започна да цедя едната и слагам контейнерче под другата и докато се изцедя събирам около 30мл самоизтекли си  :lol: Та не съм сигурна дали бих се възползвала от стимулирането ефектно - ако е както на меделата да се използва само докато текне кърмата, при мен (засега) това е излишно - тя си потича сама...
Ще се пробвам утре да се организирам през деня до някой магазин и да поразпитам ;) Някакви предложения за магазин в София дето да са по-наясно и да обясняват добре по въпроса :ask: Докато търсех накрайниците а меделата и навсякъде много се бутаха да ми помогнат, ама реално никой не можеше да обясни хубаво за различните предимства на помпите :(
« Отговор #912 -: Август 22, 2014, 18:02:59 pm »
Нямам идея за такъв магазин.
Мога да ти дам код за отстъпка от 10% за един он-лайн магазин, в който има и двете помпи. Само ми пиши на лични.

PS. Била съм на презентация на Медела. Двуфазността се води основно предимство. Казват, че кърменето се увеличава до 30% (като продължителност във времето).
Ако ти си имаш кърма и без това и това предимство не ти е важно, тогава е все едно коя помпа ще вземеш, според мен.
« Последна редакция: Август 22, 2014, 18:22:28 pm от 47 Smiles »
« Отговор #913 -: Август 22, 2014, 22:24:07 pm »
Привет от мен отново!
Mousyt, Имам две приятелки, които имаха подобен проблем с ''недърпащи'' помпи. При тях се оказа, че обратния клапан не са сложили хубаво, или не са сложили изобщо. Това е гумената джаджа, която ''затваря'' да не влиза въздух откъм контейнера за кърма, за да може изобщо да ''дръпне'' отгоре. Малей, как го обясних, извинявай...  :oops:
И аз имах ръчна Авент - на нея изглеждаше като бяла запушалка за  бутилка, която като натиснеш дръжката и затваряше клапана.
http://3.bp.blogspot.com/-NDsPqpg-w_c/UW63nKt5sEI/AAAAAAAACvE/KssTSdEyuVA/s1600/DSC07703+edited+watermark.jpg - на тази снимка клапанът е между самия корпус на помпата и капачката.
Ако имаш време и желание, прегледай Медела-та. Щом ти е дадена, можеш да питаш и предишния ''ползвател''  - едната от приятелките ми беше решила, че е някаква запушалка, резервен чарк, и си го беше прибрала клапана прилежно в шкафчето...  :lol:
Напълно е възможно и при теб проблемът да се разреши без да купуваш нова помпа.
Успех, при всички положения!  :bighug:
“A ship is safe in harbor, but that's not what ships are for.”

― William G.T. Shedd
*
« Отговор #914 -: Август 22, 2014, 22:50:32 pm »
...в епикризите от МД пише, че имаме право на два контролни прегледа. Как да си ги направя?
Забравих да пиша: за контролен преглед всеки работен ден до 12 се отива в МД, минава се през регистратура на втория етаж (ниското тяло) и оттам насочват към кабинет. Не е необходимо предварително записване.

« Отговор #915 -: Септември 06, 2014, 09:49:49 am »
Здравейте !
Имам следното питане, но първо малко предистория.
Откриха на бебка Протеус в изпражненията. Лекувахме с АБ, но все още има макар и доста намалели. Сега пием втори АБ. Поради наличието му, тя имаше страшни кризи на рев, които всички смятаха, че са само  от колики. Последният доктор - проф.Недкова от Плевен, прецени, че детето има алергия към белтъка и преминахме на Аптамил АDC. Пропуснах да кажа, че бебетата са само на АМ. Сега не знам дали от Аптамила, или от приема на АБ, но от няколко дни прави впечатление, че опитва да се изака, но не може. Правя клизма, акото е съвсем рядко, т.е. странно ми е защо сама не може да го изкара при все, че се напъва сериозно. Преди това проблем със самостоятелното и изхождане не сме имали, а е било и с доста сериозна гъстота. Преди да почнем Аптамил-а, диария не сме имали. Био гайа и Био Бейби комфорт също даваме.
Въпросът ми е някой има ли на идея къде да търся проблема, сблъсквал ли се е с нещо подобно и какво е разбрал ?
Ако са ви откривали Протеус в акото как сте се преборвали с него ?
По какъв начин се диагностицира алергия към белтъка, може ли с някакво конкретно изследване ?/обриви не сме имали, просто невероятни кризи-писъци на рев/

П.С. Децата са ми близнаци, но другото се храни с НАН 1 и няма такива проблеми.
*
« Отговор #916 -: Септември 06, 2014, 09:57:31 am »
С изследвания се диагностицира АБКМ, не може така на око да "прецени", може да има съмнения, но те трябва да се докажат според мен преди да се смени храната на бебето. АБ предимно правят разстройство, а и ти казваш, че  не е запек, това защо не се изхожда не знам, може би с масаж на коремчето, свиване на крачета да помогнете.
*
« Отговор #917 -: Септември 06, 2014, 15:37:39 pm »
Към лекото масажче и каране на колело бих добавила като много добра и следната поза: бебчи с гръбче опряно в корема ти, и с ръце държиш под коленцата, все едно слагаш беб да пишка. Може да поседите в тази поза малко.
*
« Отговор #918 -: Октомври 07, 2014, 14:19:21 pm »
Здравейте момичета!

Ние с Матейчо си растем и дебелеем, но мама вече е сама с него вкъщи и не ми остава време за нищооо  8O Добре, че съкровището е много кротичко, че не знам иначе :)
Имам един въпрос - кога се мери температурата на бебето? докато спи, след ядене, сутрин, обед,... Мисълта ми е, че докато го храня понякога много се напъва милото заради коликите и коремчето и понеже е и гушнат в мен и имам усещането че му е много топло челцето. Мерих му температурата тогава беше 37. Сега заспа и половин час някъде по-късно измерих 36,5. Та се притеснявам да не се вкарам в приключение и да я меря а той например от напъването да я е вдигнал  :ask:
След два дена ще го водя на детска консултация и ще питам педиатърката, ама понеже нали сега оставам сама вкъщи и започвам да параноясвам и да не звъня само за това  :lol: :oops:
А вие мерите ли всеки ден профилактично температурата или само при притеснение?
« Отговор #919 -: Октомври 07, 2014, 14:23:17 pm »
Mousyt, браво на Матей  :P Послушно бебче.

Аз досега никога не съм мерила температурата на Дани. Целувам челото и ако не е топло не намирам смисъл да я меря.
За малки бебета нормалната температура е до 37.3 градуса, а с някои видове термометри и до 38 градуса.
По добре не се вкарвай във филми с толкова често мерене.
Целувки на бебчо  :P