Mousyt, дано си кърмиш бебето и да ти е приятно като си дойде у дома.
Аз, с ясната уговорка, че си е до човек, "лайфстайл" и пр. - бях по-затруднена отвсякъде, докато кърмех. Ясно, че аз кърмех само в началото, а тогава е и най-тегавото, дори да няма болки, кървящи зърна и пр., понеже то суче 40 мин. пък заспива, пък дъвче тази гърда без да суче....лудите ме хващаха. Уж се насуче - оп наакан (моят беше от кърмачетата дето след всяко хранене дрискат
), таман го оправиш, уж да заспи (то пък и повръща, сумти, гъне се) и след всичко това...нямаше и час - хайде пак 30-40 мин. висене на гърда. И това 24 часа в денонощието. Както и Авалон казва - околните взеха да ме питат, защо не спра да кърмя, смятай как съм била освирепяла и колко ми е личало. Иначе, извън кърменето - ВСИЧКО ми беше радост и удоволствие с бебето. Но на първата седмица се чувствах много болен мозък, че просто като дойде ред да го кърмя - рязко ми се променяха емоциите спрямо детето ми.
Започнах да го приема като източникът на несгодите ми в тези момент, несъзнателно разбира се... Сега ми е лесно да си анализирам емоциите тогава и на какво се дължаха, тогава - не можех. Повтарях си, че това трябва да ми харесва, че е приятно, че....ама не го чувствах така.
Като минах на харанене с АМ - чувствах се и много по-щастливо и по-спокойно, беше ми и в пъти по-удобно на мен лично. Отделно, че малкия като мина на АМ - яде, не се гърчи и след три часа иска пак. Сам. Като часовник беше, аз режим не съм му правила, той сам си го направи. Бях се наслушала за "хамалогията" с шишета, каква мъка било, па занимавка. Дръжки.
20 бр. шишета ползвах, дозирам в тях АМ на екс, мятам в хладилника, бутилирана бебешка вода. Като ще яде - вадя готово шише, дозирано, сипвам водата, 50 сек. в микровълновата и го храня. В пъти по-лесно и по-бързо отколкото да се паркирам някъде, че да кърмя. Като започна сам да държи шишето - само го давах и си ходех и си вършех каквото искам, не да съм като спънат кон, че той щял да суче. Всичките шишета мръсните - в съдомиялната, стерилизирам ги на 2 пъти (по 10 на сесия), пълня ги отново и пак в хладилника. Това ми беше "хамалогията" като време, усилия и каквото се сетиш. Само да му сгъна изпраните дрехи и завивки ми отнемаше повече време и усилия от това
При излизане с детето, на целия багаж който неизбежно се помъква, ама баш налЕ 1-2 шишета с дозирано АМ и бутилка вода са това, което ще ми натежи и е усложнение. Като поотрасна и спрях да се чалдисвам на тема вода на ХИП (по 4лв. за 1,5 литра), пък подгрята, пък чудеса - бутилка розов "Девин", купена от първата лафка, или кафене и му разбивах АМ перфектно.
Даже в горещо време го предпочиташе така. Така, или иначе се размитах с мини-охладителна чанта, в нея стоеше АМ, ако е топло времето, както и слънцезащитната ни козметика, моята вода и пр.
Споделям го това чисто информативно, а не като агитация да не се кърми! (да не ме захапе някой сега).
Просто, като си организираш храненето с АМ с малко мисъл, та да ти е удобно, много по-малко те ангажира същото, отколкото ако кърмиш. Чисто физически. Не задруго, ами все пак кърменето изисква твоето тяло да е на разположение на детето за целта, да спреш някъде, да седнеш, да го накърмиш. Не е като да му дадеш шишето и да продължиш да буташ количката, или да си шеташ, или каквото там... Та ако на някоя кърмачка се наложи такова хранене, или на някоя майка не й се получи все пак кърменето - наистина, да не се филмира предварително, то каква хамалогия и цапотия е с АМ. Няма страшно. Бях си разхвърлила по една кутия запечатано АМ по колите, в майкини, свекървата, ей така за всеки случай. Никога не опрях до тях де, ама нали съм идиотка - всички рискове бяха покрити.
То ще речеш, че ходех някъде, където да няма АМ да се продава на всеки ъгъл, ама...
Ще си позволя да посоча и едно предимство на некърменето, но то е за самите родители все пак и е за времето, когато детенце поотрасне. Някои кърмачета - отказват прием на каквото и да било от шише, дори на изцедена кърма, после пък на вода. Абе не щЪт шише, искат гърда. И като са на 4-5-6 и нагоре месеца и родителите имат възможност да ги оставят на някого за часове, или ден-два и да си обърнат внимание насаме - не стааа раУтата. Или и за кеф да не е , по работа - няма оставяне това коалче сучещото. Ако е захранено дете - ОК, няма да му стане нищо, че пропуснало кърмене-две, ама тогава пък има рев и писък, щото то заспива само на гърда, или само на гърда се успокоява...абе все за нещо трябва тази гърда. Ама тя не се откача, та където гърдата - там и мама трябва да е. Една приятелка - жива я ожалих ви казвам с ей тоя филм, почти две години. Какво ли не пробва - ей докато не го отби това дете - нямаше мърдане без него за повече от два часа. Като приключи, каза, че НИКОГА повече не би кърмила, ама не вярвам наистина да го направи де. Дано има и второ дете. Ама за второто - гаранция ще тика и залъгалката и ще го учи на смесено хранене, че беше за антидепресанти по едно време на този "режим".