0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Crystal

Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IX
« Отговор #860 -: Август 19, 2014, 17:53:01 pm »
Ротавирусите са различни щамове, а ваксината покрива само няколко, които протичали най-тежко. Така че няма 100% защита, така е.
*
« Отговор #861 -: Август 19, 2014, 17:56:31 pm »
М-и, можеш да предложиш и адаптирано мляко AL110 на Нестле. Продава се по аптеките, но мисля, че съм го виждала и във веригите. То е диетично и точно за диарии. Това беше единствената храна, която можех да пробутам на моето дете. Въпросня ротавирус го лепна миналата година, когато беше почти на 2 г.
*
« Отговор #862 -: Август 19, 2014, 18:05:21 pm »
Нали няма никакъв допълнителен вкус тоя АЛ110? Ще пробвам и с него.
*
« Отговор #863 -: Август 19, 2014, 18:10:35 pm »
Не, прилича си на нормално адаптирано мляко. В този период давах Нестле Джуниър и след офанзивата с АЛ 110, не щя да пие нормалното мляко, но само за няколко дни. В инфекциозна болница дават като храна само АЛ110 и въпросната Хумана.
*
« Отговор #864 -: Август 19, 2014, 19:18:36 pm »
Кристал, никой не те убеждава в нищо, просто казваме че няма панацея, нито кърмата нито АМ. :)
А между другото защо се мъчиш, кърменето е удоволствие, когато се превърне в мъчение за някоя от страните не е ли по-добре да не се прави.
сега да уточня че и моите деца са изключително кърмени до нормална според мен възраст, за да не си помислиш, че пак говоря че е кърменето е безполезно, напротив, много е полезно, но пак повтарям не е нещо вълшебно, което предпазва детето от всичко :wink:
*

Crystal

« Отговор #865 -: Август 19, 2014, 19:37:56 pm »
Хич не се мъча, напротив. Панацея няма, аз това исках да кажа-против крайностите съм.Нито е панацея, но пък и безполезно не е. Храната, закаляването и т.н. за които ти говориш също не са панацея. Всичко до голяма степен е ген.
Аз мога да говоря за сравнение между двете ми деца-едната почти не е кърмена. Но предполагам никой не ми вярва, така че няма смисъл.
« Отговор #866 -: Август 19, 2014, 19:45:08 pm »
Всичко до голяма степен е ген.
Ето в това вярвам най-вече и аз.
"ЗА" здравословното хранене съм (даже много "за"), но съм видяла и достатъчно болни добре хранени деца.
*
« Отговор #867 -: Август 19, 2014, 21:16:30 pm »
Марго, аз Дани само с въпросното АМ - AL110 го оправях, като ми се подриска от нещо. Първият път педиатърката ми каза, че много бебета не го харесвали. У нас беше обратната история пък - и нормалното си АМ пиеше с кеф, ама за това "лечебното" - направо трептеше.  :lol:  До 24 часа след първия прием се забелязваше резултата и хранех с него, докато няколко дни има само нормални изхождания. Безотказно действаше. Нямам идея при по-големи дечица дали е толкова бърз ефекта, защото Дани рано спря да пие всякакво мляко пък (веднага след първото разболяване), но все ще има ефект. Дано на вкус му допадне повече от Хуманата. Въпросните електролити, които си взела и миришат на банан ги има и във версия без да са омирисани. Знам, защото пък Дани налита на банановите и изрично искам от тях, когато се наложи да купувам. Разтварям по едно пакетче в шишето му за вода и си ги кърка така, както си пие вода и без него. Няколкото опита да дам Смекта, Хидрасек и пр. - завършиха с отказ да пие, при положение, че той пък пие всякакви лекарства, с мерак, вкл. и Хексалгин  8O като се е налагало няколко пъти и даже не се оплака, че е горчив. Удари отгоре една вода и продължи да си играе на играта. Обаче тия Смекти и пр. - не. За гадене и повръщане - давам "Натриев цитрат" аз, също бързо действа. Освен да ти пожелая успех и да не опирате до болница все пак. Дано скоро се оправи малкия!

И за Ротарикс и за всякакви други антивирусни ваксини - няма 100% гаранция, както е писала Кристал - те покриват няколко от най-разпространените щамове и това е. Друго просто не е възможно. Същото е и със сезонните противогрипни. То и да си го преболедува човек даден вирус - не гради траен имунитет срещу него, та след месец - два може да го налегне пак абсолютно същия дето вече е карал, ако е особено голям карък.  :lol:

Кристал , за кърмата - ти си написала предимствата очевидни за теб - визирам имуностимулиращите й функции и никой не ти е казал, че пишеш неверни неща. Това си видяла при твоите деца, отдаваш устойчивостта на болести на кърменето. Аз също споделих своите наблюдения на база своя си личен опит, а именно, че моето изключително НЕкърмено дете - се разболя за сефте относително късно. Както и, че с очите си все пак видях редица изключително кърмени бебета да боледуват, да пият АБ и да стигат до болница, месеци преди моето дете да се разболее изобщо. Е, ми не мога при това положение да приема, че за тези неща кърменето има такова значение, каквото му се приписва. Като едновременно с това - никъде не съм казала да не се кърми, че няма нужда, смисъл, полезност и от вида. Нека не търсим под вола теле. ;) Относно приема на храна от болно бебе/дете. Ами както кърмачето възприема гърдата и кърмата, така храненото с АМ бебе възприема шишето. Та, ако болното дете е склонно да приеме изобщо гърда, то приема и шише (когато е на АМ), когато им е много зле - не искат ни гърда, ни шише. Тогава всички опираме да болници и системи за съжаление и на никого не го пожелавам. Разбери, че като метод на хранене (чисто технологично), като реакция и навици на бебето - не се случват нещата по-различно, отколкото при кърменото бебе. Казвам го, защото съм правила и двете. Просто при АМ - "гърдата" е портативна  :lol:, а съдържанието й трябва да се приготви от мама. За бебето обаче - това няма никакво значение. Яде си, гушкаш го и това е.

За генът - и аз така мисля, ама обикновено ме емват с парцалките като го кажа, та избягвам вече.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Crystal

« Отговор #868 -: Август 19, 2014, 21:47:43 pm »
Jbrul, както вече казах, голямата ми дъщеря не е кърмена и поназнайвам малко от хранене с АМ. Позволи ми да твърдя че има разлика. На шише никога не е заспивала каката, то и смешно звучи. Ако малката  нещо е кисела, от зъби или ако щеш падне и се удари, сукането веднага я успокоява. Сега сигурно някой ще се обиди, че като не кърми му вменявам вина, както винаги е ставало като повдигна този въпрос. Нищо такова не искам да правя, просто споделям моите наблюдения. Мисля, че все по-малко хора кърмят именно заради тези твърдения между майките-то все тая ще кърмиш ли. Имах останали подплънки за кърмачки, зор видях на кого да ги подаря-то кърмачки не останаха.

А боледуването на малката от тук нататък ще е функция от боледуванията на голямата-тя ще мъкне вируси от ДГ и ще я заразява. Но ти казвам, че с първото им съвместно боледуване, каката беше по-зле, оздравя по-бавно, започна по-рано антибиотик и го пи по-дълго. Кашляше много по-лошо, защото кашлицата беше слезла към трахеята. А при малката проблемът беше само в гърлото, надолу нищо.  Въпросът е усложнения да няма и да се разминаваме по-леко, до гърлото ако се ограничават нещата ще е добре. Ако случайно някой го интересува и е склонен да ми повярва, бих споделила след година как сме изкарали зимата.
« Отговор #869 -: Август 19, 2014, 22:25:22 pm »
Ако малката  нещо е кисела, от зъби или ако щеш падне и се удари, сукането веднага я успокоява.
Моето бебе така и никога не успя да засуче. Биберонът играе тази роля с успокояването при нас.

Мисля, че все по-малко хора кърмят
А аз мисля, че все повече.
*
« Отговор #870 -: Август 19, 2014, 22:37:48 pm »
Кристал, не искам да се заяждам, но моето некърмено дете (по обясними причини) си заспиваше най-редовно с шишето адаптирано мляко - спи и "цока" и накрая му падне шишето от ръчичките. Това ми беше и едно от спасенията, ако нещо се изнерви преди заспиване или се събуди през нощта. За капак е роден недоносен от непроследена бременност и усложнения след раждането. Да е жив и здрав за 2 г. е вдигал температура само от никнене на зъби, а антибиотик не съм давала изобщо. Въпросния ротавирус го лепна на бургаския плаж, но там и най-каления имунитет е сериозно застрашен. Та и за мен всичко си е до ген и дете.
« Отговор #871 -: Август 19, 2014, 22:47:22 pm »
И моето некърмено по стечение нс обстоятелствата, осиновено дете,е по-здраво от камиче,пу-пу да не са му уроки.Че ние добре го гледаме,спор няма :),ама явно трябва да сме благодарни и за гените,които носи.Сега ще видим двамцата малките как ще са,ама все си юисля,че ще са по-кекави от него,като знам наща им :)А и аз като дете доста често боледувах,макар и не тежко.
*
« Отговор #872 -: Август 19, 2014, 23:13:25 pm »
Кристал, моето дете си заспиваше с шишето кЪт пич, та от един момент нататък - само му го подавах, не бях ангажирана и да го държа същото. Или се успокояваше със залъгалката, както други бебета (кърмени) с майчината гърда се успокояват, докато я ползват за същите цели, не за да ядат в момента. Да си призная - не е имало нужда да се успокоява от нещо в общи линии след коликите, нито ми е ревал за нещо, зъбите му не ги разбрах кога излязоха дори... Та такова си е детето. Както и твоята кака вероятно е по-болнавата просто защото е такава, а не защото не си я кърмила.

Има болнави кърмени деца и болнави хранени с АМ. Има рядко боледуващи кърмачета, както и рядко боледуващи деца хранени с АМ. По пътя на логиката - значи не зависи от това дали е кърмено, или хранено с АМ това колко ще боледува. Вече коя от нас в какво вярва е друг въпрос. Всеки има право да вярва в каквото пожелае, дори защото личният му опит подхранва вярата му в едно, или друго. Твоят те кара да вярваш, че кърменето помага детето да е здраво, моят - точно обратното.

За мен поне - спокойно, аз никога не съм се чувствала виновна, че не кърмя.  :lol: Откровено казано - радвам се, че не се наложи да кърмя почти, та на тази тема - изобщо не съм чувствителна. ;) Ако имам второ бебе някога - не бих го кърмила изобщо, ОСВЕН, ако не е наложително поради някаква сериозна медицинска причина, като например доказана АБКМ. Не бих, защото и фактите и личният ми опит НЕ показват, че в кърменето има нещо особено важно и безценно за детето (от моя гледна точка), та да си причиня подобно неприятно за мен изживяване, доброволно, за втори път. Тази си позиция съм споделяла и друг път, по други поводи, но тя си е лично моя и касае само мен, моето дете и евентуално следващо мое дете. И в никакъв случай не е позиция "агитираща" и "скланяща" някой друг да не кърми и пр. Но като си говорим по принцип за тези неща - ами най-малкото е лицемерно и непочтено от моя страна да пиша как "ама да, ама баш така е за кърменето както го казвате, безценно е за детето...", като всъщност - не съм видяла и едно легитимно доказателство за целта, мани аз в какво вярвам. Та и аз като теб - споделям моя си опит и мнение. Нито някой ще хукне да кърми, нито пък ще спре да го прави, взимайки моето, или твоето мнение по тези въпроси под внимание. ;)

Както и по-горе писахме - основно до ген са нещата. Ама под "до ген са" - разбирай конкретна комбинация от гени, която може да е много различна при двете ти деца (и вероятно е), въпреки, че имат общи родители. На Дани баща му и братът на баща му - освен, че са визуално толкова различни, та не можеш да заподозреш дори роднинска връзка - страдат от съвсем различни заболявания, имат различни наклонности и увлечения, абееее като деня и нощта са. За всичко. Имат по-малко от година и половина разлика във възрастта, кърмени са до късно и двамата, гледани са при идентични условия като деца...обаче родителските гени са се комбинирали коренно различно при единия и другия. Което отнесено към "различията" при твоите деца (или нечии други) - ми е много по-вероятно и логично обяснения от това, кое си кърмила, кое не си.

Ще ти дам и друг пример за боледуване и честота на същото . Аз съм си с Дани на селската къща от месец почти. Отвсякъде е оградено с високи зидове, няма 100-тици хиляди хора обитаващи това село, контактите и на двама ни с хора изобщо са много по-редуцирани отколкото биха били в града. Оттам пък - в пъти пада шансът изобщо да срещнем някой болен от нещо и да се заразим. Съответно - и двамата сме си в цветущо здраве. Отделно нали по-чист въздух и пр. Ако още го кърмех - според теб щеше да е здрав, защото е кърмен, или защото е в нискорискова откъм заболявания среда. Пък аз не го кърмя нали и пак е здрав. Ако в момента го помъкна по морето, където шестват летните вируси и да го кърмех - шансът да ми се тръшне болен е в пъти по-висок и кърмен да е, отколкото некърмен, ама тук. МНОГО и различни са факторите, от които зависят тези неща и при децата и при хората изобщо. При това - тези са доказани, пък тая раУта с кърменето е предимно кой в какво вярвал. Аз съм рационалист просто, та мненията ми се формират от различни от вярата неща.

Нито се заяждам в момента, нито пък споря с теб - само излагам мнение и аргументите си за същото, пък всеки е свободен да ги отхвърли, да ги счете за маловажни, грешни, глупави...не ми е дерт.  :D Да са ти все така здрави и двечките, пък по каква точно причина са - майната му.

Пак само по лични наблюдения - и аз си мисля, че все повече жени тръгват да кърмят, поне първите месеци полагат много усилия за целта. Колко от тях устискват обаче над месец-два да го правят...не мисля, че са много. По какви ли не причини. Но като намерения и желания, бременните с първо дете поне - в 90% са с намерение и настройка, че ще кърмят през последните години. Ама по-скоро от "мода" е така, сред тях малко са дълбоко и безкрайно убедените, че кърменето е жизненоважно и безценно, ами тръгват да го правят по-скоро "да са като другите", "ама ако стане лесно" и пр.. При първото неудобство по темата - спират и дават шишето (пак лично наблюдение). Аз имам крайна непоносимост към това да се чувствам ограничена, вкл. физически, та за мен лично - малкото време, в което кърмих си беше откровена каторга, която не ми понасяше на психиката и нервите + гърченето на бебето след всяко кърмене (заради рефлукса). И да не беше рефлукса - не мисля, че повече от месец бих издържала да кърмя аз лично, просто по-неприятно изживяване свързано с детето си нямам и до момента и това си е. Та втори път - не бих се занимала с това, напълно осъзнато. За друг тип жени - кърменето пък е невероятно удоволствие във всякакъв смисъл, ако децата им се отбият сами по някое време - тези майки страдат, липсва им като усещане. Не съм като тях, но пък напълно ги разбирам и считам и тяхното за нормално и моето...всеки си е "башка луд" дето вика баба ми.  :lol:

*
« Отговор #873 -: Август 19, 2014, 23:48:56 pm »
Ети, електролитите на Хумана май са само "вмирисани" моите с копър  :lol: а лечебното мляко е с банан. Ще им пиша протестно писмо да сложат малко ягодов вкус, не мой то само банани и копър  :lol: Хидратин алфа също се опитвам да давам, той без вкус, но го усеща, хем правя разтвор на разтвора. Връща ми водата и казва, че е мръсна, да я сменя  :lol: За това АМ не съм знаела, на Нестле обикновените ги харесваше, та сигурно и това щ :lol:е хареса. За сега Рекомфорта може би сработи, защото след като го дадох няма изхождания. Дай Боже това да е!
*
« Отговор #874 -: Август 19, 2014, 23:56:18 pm »
Марго, ха дано тоя Рекомфорт и това мляко на Нестле в добавка - "затегнат положението" окончателно. Другото, което те съветвам е, ако е навит да яде изобщо - давай мИсо. "Сухи" филета - пилешко, телешко, на фурна, с мааалко сол и мааалко зехтинче овкусени само, че все пак да стават за ядене - с гарнитура картофи, ориз (не пържени естествено). Никакви зеленчуци, плодове и супи, като тръгнеш да захранваш след тази история сегашната, поне докато 3-4 дни не ти изкарва само твърди "барабонки". Може бисквитка обикновена, солетка, сухарче и те така...
Ми казаха ми, че и невмирисани електролити имало бе, освен да не са били на Хумана баш, ами друга марка. Ама не съм задълбавала, щото у нас Хуманата с банан се харчи доволно. Порови в нет-а по въпроса (че моя сега много утрепан, за да търся ефективно).

*
« Отговор #875 -: Август 20, 2014, 00:05:04 am »
Мисля, че всичко приключи, той от 4 дни е така, апетита се върна вчера, но не посмях да давам още месо, че в неделя сутрин връща. Тази вечер му пекнах едни пилешки кюфтета на грила, ориз  и картофи не ще да види, яде ги с кисело мляко. Супа давах вчера от моркови. Електролити ще търся пак ако се обезводни-от вчера сутрин мирише добре дъхът му (аз така преценям обезводняването). Общо взето ме е страх да давам мазни неща, яйца и домати-за последните две реве от как е почнал вируса. Бисквити хапна, но сухари и солети просто не са му по вкуса, набляга на мекото на хляба  :lol:
Млякото ще го купя утре, че тази вечер нямаше кой да иде.
« Отговор #876 -: Август 20, 2014, 08:56:54 am »
М-и, дано наистина всичко е приключило.

Аз да попитам - днес ще бият ваксина на Дани и за пръв път купих тези Kool Patch. Къде се поставят - на самото място, където е боцнатото ли? Че на упътването има само инструкции за температура, зъбобол и др. подобни.
*
« Отговор #877 -: Август 20, 2014, 09:23:32 am »
Близко до мястото, не на самото.Те са с един гел.Аз ги поставях така че върху тях да има дрешка някаква, че моята девойка си ги маха сама много лесно.

« Отговор #878 -: Август 20, 2014, 09:26:45 am »
Близко до мястото, не на самото.Те са с един гел.Аз ги поставях така че върху тях да има дрешка някаква, че моята девойка си ги маха сама много лесно.
ОК, много мерси  :P
*
« Отговор #879 -: Август 20, 2014, 23:01:45 pm »
Вече няколко пъти ми се случи да повръща като фонтан, днес като я храних, друг път като са минали два часа от храненето. Едната педиатърка казва, че нищо и няма, да я храня по-често и по-малко. Другата, че било рефлукс и да  я храня вертикално изправена  8O и да спи под ъгъл (главата и раменете по-нависоко), ама да е твърда подложка, не кърпа или тънка възглавница. Вашите бебета как спят със или без подложка?
Може ли само от няколко повръщания, затова че мята глава назад и се извива докато я храня, да се постави диагноза рефлукс и ако не, какви изследвания да направя. Детето си надава, спокойно е и не знам какво да мисля с тези повръщания.