Да, да, Блу! Това е т. нар. профилактика против рахит. Сигурна съм, че ако не вземем капките, това не значи че ще бъдем непременно рахитични. Би могло, има някакъв процент вероятност и т.н.т., но с две капки слънце и три резенчета разходки или подобни неща не би трябвало да има проблем. Във всеки случай ще се съобразя с преглед и състоянието на фонтанелата. Но реших да не давам само защото се прави на всички.
Иначе сме на реални седем дни и дотук вече имаме вит. К, две ваксини, антибиотик (отказан от мен) и сега вит. Д. Всичко това е с профилактична цел, без реално доказана нужда. Ами много ми се вижда, и тепърва ще има още куп 'профилактични' терапии.
Не знам защо още ги разправят тези глупости на майките на новородени.
И аз не знам, но ми прави впечатление, че колкото по-скъпоплатен и ерудиран е лекарят, толкова повече защитава 'старата школа' в педиатрията. Очаквах обратното, затова съм много озадачена.
Иначе за кърменето, водата, спането, къпането и изобщо основните неща аз имам изградени виждания и само Калина може да ме накара да отстъпя от тях и да ме научи на нещо. Сега от позицията на изминалото време от вчера си давам сметка, че методите и разбиранията на въпросния педиатър не ме дразнят или притесняват - чувала съм ги и преди неведнъж. Но просто изпаднах в шок когато скоро след пристигането му у дома бебето ми се оказа ревящо, с натикана с устата залъгалка, с шише с вода което едва отклоних и изобщо бяха му приложени БЕЗ ДА МЕ ПИТАТ И БЕЗ МОЕ СЪГЛАСИЕ сто неща, които не одобрявам. Бях и обидена няколко пъти, задето имам различно мнение, щото не разбирам и на жените трябвало да им забранят да четат в Инет. Този агресивен подход е нещото, което ме вбеси. Но, спирам по този въпрос, минало!
Стоека, аз в горещите нощи излизам пред блока с бебка за 10-15 минутки - навън е доста свежичко, не е като вътре. Иначе предполагам и денонощно спуснати завеси/капаци биха свършили работа. А понякога, в зависимост от дома неотварянето на прозорци държи по-хладно от отварянето. Банята също би трябвало много да помага.
Дара, много благодаря за миличките думи! Всъщност половинката е върло страхотен, и ако няма кой да му промива мозъка дори има силен бащински инстинкт. Той е поел част от задълженията относно бебка и се справя наистина добре. Засега има интерес поне.
Пъпчето ни беше седем дни с клампа - кога ще стане ясно дали имаме херния?