0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IX
« Отговор #800 -: Август 07, 2014, 15:26:24 pm »
Лили, какво толкова са изписали да даваш на бебето? На мен само вит. Д и евентуално ако има колики, но то тях ги даваш докато видиш, че с тях и без е все тая. Педиатъра щом се налага и аз не бих го търпяла. На тях не им дреме, че бебето плаче, може би защото в болниците примерно са много и няма как да се успокояват всички, но на мен сърцето ми се къса и ми се ревеше с него, та те разбирам. Може пък и да се научи да не реве като го оставяш, знам ли, сърце не ми е дало да пробвам  :?
Стоека, аз бих обливала с хладка водичка няколко пъти дневно. Разходка с количката по хладината, след 20ч тук външната температура пада до 22 градуса. А за яденето, все пак и ние не ядем много в топлото, днес дори детето е изяло повече от мен  :oops: а уж като искам нещо трябва да давам пример.
*
« Отговор #801 -: Август 07, 2014, 15:54:22 pm »
За витамин Д за кажа, каквото знам, без да съм лекар и без да претендирам за изчерпателност. Дава се против рахит. В Германия и Л-бург, където съм отглеждала децата си, го изписват на всички деца до 2-годишна възраст (без значение дали кърмено или на АМ).
Лили, и според мен, ако можете да минете без биберон, още по-добре. От вода няма нужда, защото е на кърма. Така само ще си напълни стомаха и няма да й остане място за мляко. А през нощта, като реве, явно че е гладна. Иска мляко, не иска вода. Не знам защо още ги разправят тези глупости на майките на новородени. Моята щерка също се буди понякога през нощта и тогава й давам да пие вода. Ама тя е почти на 2 г. и със сигурност не се буди от глад.

*
« Отговор #802 -: Август 07, 2014, 17:02:49 pm »
Да, да, Блу! Това е т. нар. профилактика против рахит. Сигурна съм, че ако не вземем капките,  това не значи че ще бъдем непременно рахитични. Би могло, има някакъв процент вероятност и т.н.т., но с две капки слънце и три резенчета разходки или подобни неща не би трябвало да има проблем. Във всеки случай ще се съобразя с преглед и състоянието на фонтанелата. Но реших да не давам само защото се прави на всички.

Иначе сме на реални седем дни и дотук вече имаме вит. К, две ваксини, антибиотик (отказан от мен) и сега вит. Д. Всичко това е с профилактична цел, без реално доказана нужда. Ами много ми се вижда, и тепърва ще има още куп 'профилактични' терапии.

Не знам защо още ги разправят тези глупости на майките на новородени.
И аз не знам, но ми прави впечатление, че колкото по-скъпоплатен и ерудиран е лекарят, толкова повече защитава 'старата школа' в педиатрията. Очаквах обратното, затова съм много озадачена.
Иначе за кърменето, водата, спането, къпането и изобщо основните неща аз имам изградени виждания и само Калина може да ме накара да отстъпя от тях и да ме научи на нещо. Сега от позицията на изминалото време от вчера си давам сметка, че методите и разбиранията на въпросния педиатър не ме дразнят или притесняват - чувала съм ги и преди неведнъж. Но просто изпаднах в шок когато скоро след пристигането му у дома бебето ми се оказа ревящо, с натикана с устата залъгалка, с шише с вода което едва отклоних и изобщо бяха му приложени БЕЗ ДА МЕ ПИТАТ И БЕЗ МОЕ СЪГЛАСИЕ сто неща, които не одобрявам. Бях и обидена няколко пъти, задето имам различно мнение, щото не разбирам и на жените трябвало да им забранят да четат в Инет. Този агресивен подход е нещото, което ме вбеси. Но, спирам по този въпрос, минало!

Стоека, аз в горещите нощи излизам пред блока с бебка за 10-15 минутки - навън е доста свежичко, не е като вътре. Иначе предполагам и денонощно спуснати завеси/капаци биха свършили работа. А понякога, в зависимост от дома неотварянето на прозорци държи по-хладно от отварянето. Банята също би трябвало много да помага.

Дара, много благодаря за миличките думи! Всъщност половинката е върло страхотен, и ако няма кой да му промива мозъка дори има силен бащински инстинкт. Той е поел част от задълженията относно бебка и се справя наистина добре. Засега има интерес поне.

Пъпчето ни беше седем дни с клампа - кога ще стане ясно дали имаме херния?
*
« Отговор #803 -: Август 07, 2014, 17:14:07 pm »
Пъпчето ни беше седем дни с клампа - кога ще стане ясно дали имаме херния?

На всички бебета слагат щипки пъпчето пада за различно време, не знам кое го определя, от пъпна херния пък защо се притесняваш?! Чувала съм, че е по-често срещана при момчетата.
*
« Отговор #804 -: Август 07, 2014, 17:20:08 pm »
Ами на Квартира сме и нямаме такива екстри като климатик, има външни ролетни щори, но
не се разхлажда. И така...
« Отговор #805 -: Август 07, 2014, 17:27:15 pm »
Лили, и аз не го знам това за пъпната херния?
Кога ще ни разкажеш как мина раждането и колко голяма се роди Калина  :D

Аз не знам да се хваля ли .... или да не ме чуят лошите ....  :balk_87: ама коликите ни много намаляха  :balk_48:

Стоека, като една хазяйка да кажа  :P Можете да си поискате да ви сложат. Нашите наематели ни помолиха и ние се съгласихме. Те организираха всичко. Ние го приспаднахме от наемите.
*

Crystal

« Отговор #806 -: Август 07, 2014, 18:48:32 pm »
Лили, малки бебета като твоето не е хубаво да се излагат на пряка слънчева светлина. Не знам защо си се запънала така за този витамин Д, не е ясно в кърмата ти колко има и достатъчно ли е, според мен давай до първата консултация и след това съответният лекар да прецени. Не смятам, че ще навреди, а рахита хич не е приятно заболяване.
*
« Отговор #807 -: Август 07, 2014, 19:26:44 pm »
Нашето пъпче падна на 20 тия ден. Извиках личната лекарка която е и педиатър, тя ми показа как да завивам пъпчето Аз и преди това уж го правих, но тя така майсторски го завъртя  :P Моята пъпна връв беше доста дебела и по бавно падна. Не ми казаха да е проблем.
Иначе много обича да се къпе, дори да реве, че е гладна в коритото млъква.
Забравих ние биберон залъгалка не търпим.
« Последна редакция: Август 07, 2014, 19:36:04 pm от stoeka71 »
*
« Отговор #808 -: Август 08, 2014, 00:24:51 am »
Вит. К по една капка се дават и тук в родилния дом. Ваксините се почват от двумесечна възраст. Не знам защо пл-късно отколкото в Бг. А този аб за какво ще да му е на бебето?

*
« Отговор #809 -: Август 08, 2014, 00:52:05 am »
Ваксините се почват от двумесечна възраст. Не знам защо по-късно отколкото в Бг.
Всички новородени се имунизират с ваксини срещу туберкулоза /БЦЖ / и хепатит Б до изписването им от родилния дом.
Следващите ваксини са от двумесечна възраст.

*
« Отговор #810 -: Август 08, 2014, 09:21:36 am »
Мерси, Ники. Тук не слагат БЦЖ. Хепатитите са в комбинирана ваксина по-нататък.

*
« Отговор #811 -: Август 08, 2014, 09:36:04 am »
Ваксините се почват от двумесечна възраст. Не знам защо по-късно отколкото в Бг.
Всички новородени се имунизират с ваксини срещу туберкулоза /БЦЖ / и хепатит Б до изписването им от родилния дом.
Следващите ваксини са от двумесечна възраст.
За хепатит Б първия прием е в родилното. Втория прием (на хептитната) е месец по късно при навършването на един месец. При навършвне на два месеца петвалентната диф тет кок, полиомиелит хемофилус инфлуенце + пнемококова ваксина.
В този ред ние слагахме ваксините.
За АБ май често се презастраховат от вътреболничните инфекции,  някои - те си ги знаят, но това е друга тема. Ние също отнесохме един ( без дори да бъда осведомена - пак друга тема), под предлога че АЗ съм имала инфекция, макар че деня преди постъпването си направих изследвания и бяха чисти ..., да не говорим, че не раждах със секцио.  Пост фактум обяснението беше че така било даже и по международната практика нещо като стандарт ....
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
« Отговор #812 -: Август 08, 2014, 10:23:09 am »
Оооо, да, изпуснала съм втори прием на хепатит Б. Отнесох се, защото си мислех за ваксините поставени в родилния дом.

*
« Отговор #813 -: Август 08, 2014, 11:17:01 am »
Пост фактум обяснението беше че така било даже и по международната практика нещо като стандарт ....

Да, бе, да.  :x

*
« Отговор #814 -: Август 08, 2014, 11:55:19 am »
Пост фактум обяснението беше че така било даже и по международната практика нещо като стандарт ....

Да, бе, да.  :x

Е, ако такъв е "стандарта", значи Дани го е прескочил  :lol: За пъпчетата, явно съм била огромна късметлийка, понеже на моичкия ми донесоха падналия му пъп още на третия ден в болницата и не съм се занимавала с всички тези сложни (за мен) процедури, които споделяте. Явно при повечето бебета не пада толкова бързо...
Лили, вит. Д се дава допълнително и масово неслучайно. Никой не може да те принуди да даваш и ти, но последствията от един рахит са трудно отстраними първо, второ - състоянието е често болезнено за бебето, пък докато разбереш, че реве заради това - могат да минат месеци. Сериозно ли искаш да поемаш такъв риск? Изобщо не е показано дете под една година да го излагаш директно на слънце, защото то не синтезира още меланин. Та с никакви разходчици, слънчице, или кърмене не можеш да осигуриш на дъщеря си нужния й вит. Д т.е. да накараш тялото й да си го синтезира само в достатъчни количества. Ако си мислиш, че "едно време" децата не са имали рахит и без да пият допълнително вит. Д - в грешка си, имали са и то масово, именно заради това сега практиката е да се дава. Не отхвърляй априори всичко, което ти се струва "излишна съвременна медицина", "фармацефтична мафия" и пр. За много неща може и да е така, за други просто не е. Преценяй внимателно кое - да, кое - не. За АБ - напълно съгласна с теб, че не следва да го даваш на новородено, без ясна и точно причина ЗАЩО. Няма профилактично даване на АБ, освен понякога на родилки след секцио, ама и там е по определени показания все пак и при висок риск от инфекция някаква.

Специално за вит. Д обаче, аз не давах Вигантол. Имах съмнения, че е ОК самият препарат, преди аз да родя беше станал голям проблем с него, изтеглиха количества, имаше съмнения, че нещо в самата му опаковка е токсично и незнам още какво си... После уж се решиха нещата, ама не съм следила, защото вече не ме касаеше. За Дани (и за Габи на Сикс), поръчах от Германия (с помощта на Ганка) вит.Д в таблетна форма. Разтваряхме го в медицинско шишенце (има такива специално за даване на лекарства на бебета) и ако помня някъде докъм годинката го давах. После лекарката ми каза, че вече няма нужда. Опитай да не отхвърляш всички съвети на този лекар, само защото отношението му е било обидно и дразнещо. Не всичко, което ти е казал е излишно и неуместно. При кърмено бебе - няма защо да даваш водичка разбира се и като не търси залъгалка - няма защо да й я тъпчеш в устата. Много ясно. Но по чисто медицински теми - наистина само четенето в нет-а - обикновено не стига, а може и да те подведе по редица въпроси, ако ти самата не си специалист в дадената област.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

« Отговор #815 -: Август 08, 2014, 14:03:39 pm »
Да си призная, това с витамин Д-то ме обърква и мен.
Нашата лекарка всеки път като пипа фонтанелата ни пита дали го изкарваме достатъчно често на разходка (т.е. все едно не го изкарваме много много).
Та и аз се чудех как така хем трябва да го изкарваме, за да си набавя витамин Д, хем не бива да го излагаме на пряка слънчева светлина.
Т.е. все едно си го набавя и без да е директно на слънце, достатъчно е през сенника на количката?

PS. Да допълня за биберона. Ние сме с него още от родилното. Няма как да гледам как бебо се скъсва да плаче от колики и аз да не пробвам всички начини за успокоение. Биберонът е един от тях. Стотици пъти е спирал да плаче като му го дам. И много се дразня на хората като го видят и попитат: О, ама вие с биберон ли сте? Все едно съм най-голямата престъпничка дето съм му го дала. Взаимовръзката с кривите зъби въобще не е доказана. По-скоро всичко си е до ген. Това, разбира се, е моето мнение  :D
« Последна редакция: Август 08, 2014, 14:14:24 pm от 47 Smiles »
*
« Отговор #816 -: Август 08, 2014, 16:23:52 pm »
Не се връзвайте на хорските приказки! Ако е без биберон, ще е "защо е още с памперс" или "ама не сте ли му забелили вече пишлето" или "защо още е в количка" или "как не му давате водичка/сокче" и прочие. Пускайте си ги покрай ушите!
При мен големият си смука пръста до 4-годишна възраст, та затова настоявах щерката да е с биберон. Тя пък е като пристрастена и спи с точно три броя - един в устата и по един във всяка ръка.  :lol: Ама биберона мога да го хвърля някой ден, а пръста не мога да го отрежа.

*
« Отговор #817 -: Август 08, 2014, 17:11:37 pm »
Нашата ЛЛ е и педиатър имам и доверие,но за всеки случай съм се уговорила и с друг педиатър за съвети, та ЛЛ препоръча когато Виктория беше на 5м. вече да не даваме витамин Д тъй като ще си събираме от слънцето вече и фонтанелаката била добре,а другата педиатърка ми каза ,че е хубаво да си го продължа даже и до 1г.и нямало нищо лошо от дългия прием ,според нея не се е затворила фонтанелаката много хубаво ,аз реших да й го давам.
Лили и според мен няма да навредиш с малко витам Д,ти си преценяваш.
За антибиотика подобно  като при Авалон се случи и при мен.2 дни преди да ни изпишат ми съобщават ,че ни назначават АБ защото може би съм й предала някакава инфекция тъй като кръвните изследвания показали завишени Левкоцити.Аз родих секцио как ще съм и предала инфекция вие ми кажете osi_15.Аз имах лека инфекция 10-15 дни преди секциото но след лечение и после изследвания всичко си беше ОК.Родих в Тина Киркова и на мен ми направи впечатление ,че на много голяма част от новородените са на АБ.Та добре ,че една друга педиатърка там която ми пое детето точно на раждането се падна на смяна та като погледна и се учуди защо са й назначили АБ каза,че ще говори с педиатъра който го е назанчил,както и да е в крайна сметка спряха ни го и ни изписаха защото всичко си беше ОК.

Момичета и аз имам един въпрос-на Виктория белега който е на рамото не й е излъл и ЛЛ каза,че ако не се появи ще й прави проба Мнату.Може ли малко да ми поясните,при вас как е било ,че не я разпитах че много плачеше малката тогава,Прави се реимунизация ако го няма ,но кога  :ask:

*
« Отговор #818 -: Август 08, 2014, 18:48:30 pm »
Аманда, нашият педиатър също така каза. На моят син обаче му се появи нещо между белег-топче и синьо петно и точно тогава го провери и каза, че е ок, сега вече няма и не знам. Д-р Бърди казваше, че щом е слагана не е нужно манту, не знам.
За биберона аз разсъждавах като Блу просто около 2г, го поотхапа, аз дооткъснах и после върнах "чукачнето" така да се каже, той ми каза, че бибата не е хубава и приключихме.  Смайл, няма кво да чувстваш вина, то ставаше въпрос мисля за ревящо за мляко бебе да му се тика биберон.
*
« Отговор #819 -: Август 08, 2014, 19:37:20 pm »
Витамин Д както казах ще дам, но по показания - ще отидем скоро да се запишем при педиатър. Радвам се все пак, че писаха мами които не са го слагали.
 Антибиотик в болницата ми беше 'предложен' за мен и за бебка, но подписах че отказвам. Имам отлични ежеседмични кръвни изследвания преди постъпването в болницата, включително црп-та и всякакви подобни и обяснението, че имам повишени левкоцити не ме убеди особено. Скоро пак мисля да пусна, за да видя най-общо дали не съм си донесла нещо вкъщи. За съжаление вътреболничните инфекции са доста често срещани.
Всъщност не става дума за вит. Д конкретно, просто се опитвам да преценя и съотнеса масовите практики към нашия конкретен случай и да взема решение. Важи и за ваксините, и за водата, и за биберона. Всичко бих правила, но не защото всички го правят или разни такива, а защото конкретно нашата двойка мама и бебе намира смисъл в това. А на пряка слънчева светлина че няма да я излагам умишлено е ясно, но честно казано вече ни се случва да ни 'близне' слънцето за секунди, макар че и покривам главата.
За пъпчето и хернията - не разбрах правилно, затова няма да пиша, че ще стане развален телефон. Иначе ни падна на седмия ден като не сме го третирали никак и не сме го пазили сух. След падането педиатъра настоя да купим пудра и го напудри.
Аvallon, при навършването на два месеца петвалентната ваксина в момента я заменят с шествалентна и това леко ме притеснява. Мразя да съм опитно зайче в подобни случаи и ще се радвам ако някой може да напише нещо успокоително за новата (поне за БГ) ваксина.