Здравейте, д-р Бърди!
И аз като много други се боря с Атопичния дерматит на детето ми. Вече незнам с какво да го мажа и как да постъпя.
Сина ми е на 8 месеца и половина , преди 2 месеца и половина окончателно ни поставиха тази диагноза.
Ще се върна назад във времето, защото имаме доста кожни проблеми и незнам дали текущото състояние не е свързано с някой медикамент. Посещавахме един и същ дерматолог още от началото. Първото петънце се появи на 4м – беше малко колкото 2стотинки на едната бузка. Доколко има общо незнам, но това беше седмица след втория прием на двойната ваксина Пентаксим +Синфлорикс. Първо го лекувахме като гъбична инфекция (с Fudicin H) и като не стана мазахме с Елоком посменно с Dexem. Предписаха ни и капки Фенистил.
2 месеца по-късно отново едната бузка се зачервяваи в комбинация с това лепнахме молуски. Но докато стигнем до дерматолога те се бяха разпространили много – имаше по целия гръб и малко по корема и гърдите. Абсурд беше да позволя кюретаж дори и да беше само 1 пъпка. Чрез криотерапия ги ликвидирахме, но и ги мазахме с Fucidin . В същото време с Елоком пак мажем на бузката. Последва хранителна алергия /от сироп Биозин Кидс – пълна моя глупост да го купя и дам/. Спрях му “твърдите храни” за седмица и се изичсти всичко. С Елоком обаче мазахме много дълго време - 4 дни по два пъти,4 дни по един , 4 дни през ден и 1 път след 2 дни – общо около 3 седмици някъде. Пиехме и Фенистил от края на януари до средата на Март - аз реших да го спра, защото не помагаше изобщо за сърбежа.
Нямаше и седмица след последното мазане и гръбчето му пламна – може би го претоплих без да искам като бяхме на разходка. Незнам къде прочетох и да го намажа с крем против подсичане на Abc derm.Май с това оплесках тотално нещата.По принцип доста гол го разхождам и в нас стои на 20-21 градуса по едно боди ,панталони и чорапи. Гърба му беше целия на ситни пъпки и големи червени петна , които все още има / вече цял месец/. Връщайки се към захранването беше ял следните храни /тиква, картоф, пащърнак и елда/ , които беше ял и преди . Гърба и областа околко деколтето му пламнаха в петна. Отивайки при дерматолога тя ни изписа Локоид. Ама това значи да мажа цялото дете, а няма и седмица от предния КС. Запънах се като магаре и отказах да мажа детето с кортикостероид. Продължих да си му давам твърда храна каквато е ял и внимателно да вкарвам нова. Петната си се увеличиха. Почнаха и по ръцете. След като се върнаха и тези на бузките и челото вече приготвих /сама, едва ли ще ми дадат рецепта/ Локоид +А-дерма Exomega Балсам+ Fucidin в съотношение 1:2:2. Поне измина месец след Елокома. Проблема по лицето е ,че го сърби силно и се чеше и след което се разранява. 7 дни по-късно с мазане 4 дни по 2 пъти и 3 дни само вечер петната там ги няма, забелязвам още леко по челото надигната кожа. Детето се драскало, може би още има лек сърбеж. Тялото обаче продължава да е в петна – много голяма зона според мен за КС крем. Тук вече незнам какво да предприема – смених праха за пране с Персил Сензитив (перях със Сано Максима), но не виждам подобрение. Купила съм и Роса бебе, но не смея още да пробвам. Спрях Елдата - никакъв ефект.
Освен всичко това имаше и доста крусти, които се изчистиха, но сега пак гледам са се появили – петно около монета от 1 лев.
Нощем немога да кажа ,че спи спокойно съвсем – буди се 2-3 пъти на нощ, но с бибата заспива обратно. Ляга в 21 става в 8. Денем си спи нормално. Не е нервно дете – напротив много е кротък. Зъби нямаме още, 4 са на път обаче – подути са горни и долни резци. Къпя го през ден с А-дерма Екзомега шампоан и го мажа с А-дерма Екзомега балсам – от два месеца насам - във вода около 35-36 градуса. Храня го с адаптирано мляко HIPP Combiotic и твърди храни на HIPP и Gerber / плодове,зеленчуци, месо - пиле,заек,пуйка/, до 3-я месец имаше и едно хранене с кърма /имах малко за съжаление/. Бих готвила аз, но нямам вяра на продуктите на пазара и незнам с какво ги третират. Захраних го на 5,5 месеца. Зимата се топлим с климатик , но съм проветрявала на всеки час-два за по 5 минути минимум. Имаме и куче. Детето няма хрема , само 1 път на ден се налага да махам твърди бели секрети от нослето. Пуснах изследване за секрети от нос и гърло - отрицателни. Обличам го само в дрехи 100% памук /ако може да се вярва на етикета/. Като бебе връщаше понякога мляко , но съвсем малко след хранене докато се уригва. Видимо му е било в повече, не беше пресечно. Роден е 3,930, в момента е 9,250 – добре наддава на ръст и тегло.
Прилагам ви и снимки от текущото състояние. Има петна по гушката, гръбчето, ръцете и сгъвките на колената.По гърба и корема има и ситни червени пъпки. По краката кожата на места се усеща суха и същите се зачервяват след баня. Като цяло след баня изглежда ужасно зачервен.
Много Ви моля за съвет как да продължа да се боря с тази упорита болест!