Кристал, моето дете си заспиваше с шишето кЪт пич, та от един момент нататък - само му го подавах, не бях ангажирана и да го държа същото. Или се успокояваше със залъгалката, както други бебета (кърмени) с майчината гърда се успокояват, докато я ползват за същите цели, не за да ядат в момента. Да си призная - не е имало нужда да се успокоява от нещо в общи линии след коликите, нито ми е ревал за нещо, зъбите му не ги разбрах кога излязоха дори... Та такова си е детето. Както и твоята кака вероятно е по-болнавата просто защото е такава, а не защото не си я кърмила.
Има болнави кърмени деца и болнави хранени с АМ. Има рядко боледуващи кърмачета, както и рядко боледуващи деца хранени с АМ. По пътя на
логиката - значи не зависи от това дали е кърмено, или хранено с АМ това колко ще боледува. Вече коя от нас в какво
вярва е друг въпрос. Всеки има право да вярва в каквото пожелае, дори защото личният му опит подхранва вярата му в едно, или друго. Твоят те кара да вярваш, че кърменето помага детето да е здраво, моят - точно обратното.
За мен поне - спокойно, аз никога не съм се чувствала виновна, че не кърмя.
Откровено казано - радвам се, че не се наложи да кърмя почти, та на тази тема - изобщо не съм чувствителна.
Ако имам второ бебе някога - не бих го кърмила изобщо, ОСВЕН, ако не е наложително поради някаква сериозна медицинска причина, като например доказана АБКМ. Не бих, защото и фактите и личният ми опит НЕ показват, че в кърменето има нещо особено важно и безценно за детето (от моя гледна точка), та да си причиня подобно неприятно за мен изживяване, доброволно, за втори път. Тази си позиция съм споделяла и друг път, по други поводи, но тя си е лично моя и касае само мен, моето дете и евентуално следващо мое дете. И в никакъв случай не е позиция "агитираща" и "скланяща" някой друг да не кърми и пр. Но като си говорим по принцип за тези неща - ами най-малкото е лицемерно и непочтено от моя страна да пиша как "ама да, ама баш така е за кърменето както го казвате, безценно е за детето...", като всъщност - не съм видяла и едно легитимно доказателство за целта, мани аз в какво вярвам. Та и аз като теб - споделям моя си опит и мнение. Нито някой ще хукне да кърми, нито пък ще спре да го прави, взимайки моето, или твоето мнение по тези въпроси под внимание.
Както и по-горе писахме - основно до ген са нещата. Ама под "до ген са" - разбирай конкретна комбинация от гени, която може да е много различна при двете ти деца (и вероятно е), въпреки, че имат общи родители. На Дани баща му и братът на баща му - освен, че са визуално толкова различни, та не можеш да заподозреш дори роднинска връзка - страдат от съвсем различни заболявания, имат различни наклонности и увлечения, абееее като деня и нощта са. За всичко. Имат по-малко от година и половина разлика във възрастта, кърмени са до късно и двамата, гледани са при идентични условия като деца...обаче родителските гени са се комбинирали коренно различно при единия и другия. Което отнесено към "различията" при твоите деца (или нечии други) - ми е много по-вероятно и логично обяснения от това, кое си кърмила, кое не си.
Ще ти дам и друг пример за боледуване и честота на същото . Аз съм си с Дани на селската къща от месец почти. Отвсякъде е оградено с високи зидове, няма 100-тици хиляди хора обитаващи това село, контактите и на двама ни с хора изобщо са много по-редуцирани отколкото биха били в града. Оттам пък - в пъти пада шансът изобщо да срещнем някой болен от нещо и да се заразим. Съответно - и двамата сме си в цветущо здраве. Отделно нали по-чист въздух и пр. Ако още го кърмех - според теб щеше да е здрав, защото е кърмен, или защото е в нискорискова откъм заболявания среда. Пък аз не го кърмя нали и пак е здрав. Ако в момента го помъкна по морето, където шестват летните вируси и да го кърмех - шансът да ми се тръшне болен е в пъти по-висок и кърмен да е, отколкото некърмен, ама тук. МНОГО и различни са факторите, от които зависят тези неща и при децата и при хората изобщо. При това - тези са доказани, пък тая раУта с кърменето е предимно кой в какво вярвал. Аз съм рационалист просто, та мненията ми се формират от различни от вярата неща.
Нито се заяждам в момента, нито пък споря с теб - само излагам мнение и аргументите си за същото, пък всеки е свободен да ги отхвърли, да ги счете за маловажни, грешни, глупави...не ми е дерт.
Да са ти все така здрави и двечките, пък по каква точно причина са - майната му.
Пак само по лични наблюдения - и аз си мисля, че все повече жени
тръгват да кърмят, поне първите месеци полагат много усилия за целта. Колко от тях устискват обаче над месец-два да го правят...не мисля, че са много. По какви ли не причини. Но като намерения и желания, бременните с първо дете поне - в 90% са с намерение и настройка, че ще кърмят през последните години. Ама по-скоро от "мода" е така, сред тях малко са дълбоко и безкрайно убедените, че кърменето е жизненоважно и безценно, ами тръгват да го правят по-скоро "да са като другите", "ама ако стане лесно" и пр.. При първото неудобство по темата - спират и дават шишето (пак лично наблюдение). Аз имам крайна непоносимост към това да се чувствам ограничена, вкл. физически, та за мен лично - малкото време, в което кърмих си беше откровена каторга, която не ми понасяше на психиката и нервите + гърченето на бебето след всяко кърмене (заради рефлукса). И да не беше рефлукса - не мисля, че повече от месец бих издържала да кърмя аз лично, просто по-неприятно изживяване свързано с детето си нямам и до момента и това си е. Та втори път - не бих се занимала с това, напълно осъзнато. За друг тип жени - кърменето пък е невероятно удоволствие във всякакъв смисъл, ако децата им се отбият сами по някое време - тези майки страдат, липсва им като усещане. Не съм като тях, но пък напълно ги разбирам и считам и тяхното за нормално и моето...всеки си е "башка луд" дето вика баба ми.