0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IX
« Отговор #840 -: Август 18, 2014, 22:56:00 pm »
Аз съм я давала само в болницата когато получи разстройство от антибиотика и малко след това. Ей така си седи в хладилника.

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IX
« Отговор #841 -: Август 18, 2014, 23:32:15 pm »
Давайте я спокойно тази "Биогайя", при някои деца - имало видим ефект, от споделеното от майките им. При други - нямало. Важното е, че препаратът е от онзи тип дето "ако не помага - не вреди". Та може да имате полза само, ако нямате - не вредите. Аз няколко пъти го купувах това, когато Дани беше бебе, не помня по какви поводи, ама така си отвисяваше в хладилника забравено и наистина нямам хабер дали му е помагало, или не е, то за 3-4 приема - не може да се види ефект. Това е пробиотик все пак и за да се види действието му - иска си и по-дълъг прием. "Натрупване", както и с ред други препарати, доказано ефективни. Дори когато е сериозно състоянието на пациента - приемът на АБ е на 8 часа поне първите 3 денонощия, за да има "насищане" с него. За "по-халтавите" медикаменти - това правило важи по 100, че да видите евентуално файда т.е. спазвайте стритно предписанията за прием като количество и интервали, иначе хвърляте едни пари в кофата и толкова.

Имам личен опит с друг вид пробиотици ( и за мен и за малкия) и за тях съм категорична, че файда си има. Но при продължителен прием, по схема. Не един-два и аре: "ма то не действало". То и АБ не действа от раз, пък за тия...какво да говорим. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IX
« Отговор #842 -: Август 19, 2014, 00:30:26 am »
Смайли, 'Биогая'-та се предписва много често за колики и доколкото уж са само пробиотици не знам дали би трябвало да влияе негативно на акането. Вие не сте ли само на кърма (сори, не помня)? От една страна кърмените бебета мисля е нормално да не се изхождат всеки ден. От друга страна ако само се кърмите как се предполага, че ще хванете чревния вирус?
А ти забелязваш ли някакви други притеснителни неща около неежедневното акане - запек или друго?
Вниманието ми в момента е насочено към кърменето и темата с акането ми е някак неудобно интересна  :D.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IX
« Отговор #843 -: Август 19, 2014, 00:59:49 am »
Стомашно-чревните инфекции не се предават само чрез храната. Такава може да бъде предадена на кърмаче от неболедуващ вирусоносител (дори майката) по контактно-битов път. Всъщност - стомашно-чревните неразположения се причиняват от бактерии по-често, не от вируси само, които са хиляди видове и подвидове, та нищо не може да опази едно бебе, или човек изобщо "ако имало да става".

Примерно:
Бактериална дизентерия (Шигелоза)
Дизентерията е остро инфекциозно заболяване, от което боледува само човекът. Причинява се от дизентерийните бактерии, които са обединени в род Шигела. Боледуват хора от всички възрасти, но най- засегнати са децата от 0 до 4 год. Източник на заразата е човекът – болен или здрав заразоносител. Най-често заразяването става по контактно - битов път, особено в семейна среда и в детски колективи. Инкубационният период е от няколко часа до седем, осем дни. Заболяването протича с гадене, отказ от храна, повръщания, които зачестяват, увеличава се броя на изхожданията до 10-15 за 24 часа.

или...

Салмонелози
Салмонелозата е широко разпространено чревно заразно заболяване, което засяга както хора, така и животни. Причинителите (салмонели) са над 1000 вида. Широкото разпространение на салмонелите се улеснява от инфектираността на животни и хранителни продукти от животински произход (яйца, месо, риба, мляко и др), а също така и замърсяването на водните източници, плодовете, зеленчуците и др. Поради връзката на заразата с хранителния продукт, някои форми на Салмонелозите се наричат остри хранителни отравяния. Най-честата клинична форма е салмонелния гастроентерит, който протича тежко при кърмачета.

или...

Ротавирусни гастроентерити.
Най-честите остри чревни инфекции в ранна детска възраст се причиняват от ротавируси. Източник на заразата е болен и здрав вирусоносител. Механизмът на заразяването е фекално-орален, а заразяването става чрез контаминирани хранителни продукти, ръце, вода и предмети от обкръжението на болните. Инкубационният период е до 4 дни. Заболяването протича с висока температура, неспокойствие, болки в коремчето, гадане, повръщане и диариен синдром.

Има и още, но мисля че в общи линии е ясно какво и защо казвам. Кърменето - не защитава кърмачетата от подобни проблеми. Затова, особено в жегите сега - още по-внимателно с хигиената и с още по-голямо внимание с какво се храни самата кърмачка, откъде е взето, как е съхранявано, какъв контрол е минало и пр.. Иначе - за изключително кърмено бебе и 10 дни да не ака и след всяко хранене да го прави (както беше при Дани) - все е нормално. Все още обаче, при децата под една година особено - повечето системи са изключително незрели, трудно се саморегулират, вкл. стомах и черва. Та след прекарано заболяване, което е разстроило тях - "самооправяне" е малко вероятно да настъпи, да не кажа никак. С риск да разочаровам някого - и кърмата сама по себе си - не оправя нарушена бактериална флора на червата, затова именно се изписват пробиотиците, за да се набавят "отвън" в достатъчно количество нужните им за нормална функция полезни бактерии.  Усвояването на каква да е храна - зависи изключително от добрата функция на червата. Когато такава няма - все едно наливате във фуния - от едната страна влиза, от другата излиза - непреработено, неусвоено и толкова. Сега - въпросът е колко наистина има бактерии в някои препарати, колко няма. Такива дето със сигурност има - знам, но не са предназначени за кърмачета, та акъли не давам в тази посока баш.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IX
« Отговор #844 -: Август 19, 2014, 01:43:29 am »
Jbrul, не съм имала предвид че вече болно стомахче ще се 'самооправя', но пък как се смята, че приема на 'Биогая' ще предотврати заразяване със салмонела или дезинтерия? Като признавам, не разбрах как се очаква да се зарази малко бебе, при това кърмаче при нормална хигиена в дома. Разбира се, винаги има вероятност, но като цяло шансовете ми се струват доста ниски за умишлена ежедневна превенция (приемаме, че 'Биогая'-та може да предотврати евентуален проблем).
Само по отношение на споменатата профилактика са ми чуденките, иначе вярвам че продукта си има своите полезни действия.
За кърменето не си съвсем права - според мен до голяма степен предпазва и то не защото кърмата има свойствата на едва ли не светена вода (сигурно се очаква да го твърдя  8)), а защото няма пряк досег с 'предмети от бита', хранителни продукти които могат да бъдат заразени, не се ползва вода за приготвянето и, съхранява се сравнително стерилно и т.н.т. Един вид повечето пътища за заразяване са пресечени.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IX
« Отговор #845 -: Август 19, 2014, 09:50:41 am »
Лили, като профилактично, предпазващо средство и аз не виждам смисъл да се дава. Може би има предвид лекарката, че като не се прекъсва даването, ще се поддържа някакво ниво на "добрите" бактерии. Смайл не кърми бебето.
А ротавирусите не се ли предават като грипа?
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IX
« Отговор #846 -: Август 19, 2014, 10:48:46 am »
Моето дете хвана ротавирус от плажа (на южното черноморие) и като цяло тези места са благоприятен развъдник на подобни зарази. Накрая стигнахме и до инфекциозна болница. С всяко преболедуване се изгражда устойчивост/имунитет и следващи заразявания протичат много леко. От няколко години предлагат и ваксина Ротарикс, но аз не съм слагала на детето. Четох, че тя не се препоръчва за деца с вродени инфекции на червата и преди да се сложи трябва да се направи микробиологично изследване на фекалиите за наличие на такава инфекция.
*

    Crystal

Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IX
« Отговор #847 -: Август 19, 2014, 11:03:50 am »
Ротавирусите са много устойчиви и трудно се унищожават дори със сапун. Аз ваксинирах малката ми дъщеря. Слагат се две дози, като втората доза трябва да се сложи до 6-месечна възраст на бебето. Голямата не я ваксинирах, защото когато разбрах за тази ваксина, тя вече беше минала 6 месеца.
Кърмата има антибактериални свойства, но изобщо не е гаранция че бебето няма да се зарази. Може да се зарази, например, ако майката го пипа с мръсни ръце. Аз все още кърмя малката, която скоро ще стане на година и 7 месеца. Преди около месец се разболях и въпреки, че ходех непрекъснато с маска и си миех ръцете след всяко духане на носа и изобщо след всяко докосванe на лицето ми, малката се зарази. Каката и тя де, едновременно се тръшнаха  :? Та малката, въпреки че е кърмена, стигна до антибиотик, макар и по-късно от каката. Но определено мога да кажа, че на нея и мина по-бързо и го изкара по-леко. Това и беше първото боледуване, ще видим следващите как ще са.
« Последна редакция: Август 19, 2014, 11:27:09 am от Crystal »
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IX
« Отговор #848 -: Август 19, 2014, 11:40:33 am »
Лили, аз също не съм имала предвид, че друг начин на хранене при кърмаче е "по-сигурен" от кърменето и би свалил риска от лепване на стомашно-чревни заболявания. А само, че кърменето само по себе си - не е гаранция, че детето няма да се зарази с нещо такова. Ротавирусите се лепват като всички други вируси и как храниш - няма никакво значение в общия случай. Виждала съм в кабинета на моята педиатърка майка, с 4-месечно бебе, което беше "взело-дало" от обезводняване, то повръщане и диария, то чудо. Детенцето беше жълто като восък и висеше в ръцете й като парцал. И на всички обяснения на лекарката какво му има и какво следва да се направи, майката повтаряше, че детето й било изключително кърмено и нямало как да се зарази с нещо. Това го чух от нея поне 10 пъти докато бях в кабинета, а тя остана и след мен и е имало още 100%. Т.е. жената беше абсолютно убедена, че кърмено бебе - не може да боледува от нищо такова и няма как да се зарази, понеже тя го била кърмела и туй то. Знам, че е отказала тогава прием в болница, но такъв е имало все пак по нощите, по спешност, когато детето е било в безсъзнание в общи линии и майката вече се е паникьосала. Преди това - отказът й от болнично лечение, е бил само защото - не е повярвала, че детето й е с ротавирус, понеже според нея - няма как да си лепне такъв щом го кърми.

Та не, защото мисля, че ти лично считаш кърмата за "светена вода" съм пуснала предишния си пост, а за информация на всички кърмачки, че децата им не са застраховани от най-често срещаните чревни инфекции просто.
Не си представяш как при нормална хигиена става заразяването казваш. Ами аз не вярвам да си изваряваш гърдата в тенджера вряща вода, преди да я подадеш на бебето, съмнявам се, че и със сапун я миеш (знам, че не бива да се мият със сапун и аз не ги миех). Ако ти носиш заразата, без да боледуваш в този момент - това, че си подала нестерилната си гърда, пипнала си я с ръка - стига, за да предадеш зараза, ако тя е налична, нищо че самата ти кърма е "съхранявана стерилно" в тялото ти. Или ако бебето докосне предмет, който е пипан от заразен човек, пък после си лапне ръката...Има хиляди начини да настъпи заразяване, независимо как и с какво храним кърмачето. Ти не си хранила с АМ, обаче аз съм. Шишетата се стерилизират по 10мин. на безумно висока температура, при която - нищо не оцелява. АМ се произвежда и пакетира при високи стандарти за сигурност, след отваряне се съхранява и пипа по всички норми за добра хигиена, сипано вече в шишето се добавя проверена като чистота вода (не от чешмата, или кладенеца в двора), за да го разбиеш - поставяш капак на шишето и когато го подаваш на бебето да пие - дори не докосваш биберона с ръка. Изглежда невъзможно при такъв "стандарт" за безопасност и хигиена едно бебе да ти се просне с ротавирус, ама на - случва се и при хранените  с АМ. Просто защото храненето - не е единственият път за сдобиване с такива инфекции.

Аз да ти кажа съм "право черво"  :lol: и Дани е така. Майка ми обаче, цял живот има проблеми с ходенето по голяма нужда, така е била от бебе още. Поради каква причина червата й са такива "лениви" - никой не знае, но са такива. За протокола - тя е в прекрасна физическа форма, няма никакви хронични заболявания, естествено родена, кърмена до година и половина, но с ходенето по голяма нужда - цял живот едно и също. Когато живеехме заедно - питаше наред дали някой скоро ще ползва тоалетната, понеже тя влиза, за да се опитва еди какво си.  :lol: Звучи смешно донякъде, ама не е реално. През последните години обаче, започна прием на пробиотици, точно профилактично, с цел да подпомогне работата на червата си и да се изхожда нормално. Ами - получава се да ти кажа. Пробва няколко вида, накрая си хареса един и кара на него. По схема ги пие, предписана от гастроентеролог, май три месеца пие, един не пие... Не знам точно как беше, ама ако държиш - мога да я попитам. Но от нейния случай аз си правя извода, че пробиотиците в определени ситуации и при определени хора - явно имат функция и като се приемат за профилактика. Както да кажем хората с отстранена жлъчка, приемат храносмилателни ензими допълнително, в таблетна форма, пък за нас - това не е нужно. Та явно не се пият пробиотици само, както аз например пия такива - с АБ, или след като изкарам някой "дрислив вирус" т.е. повечето хора без някакъв друг проблем така ги пият де. Децата, бебетата - също са хора все пак, не са извънземни. Та както при възрастните има даден проблем, който се решава с профилактичен прием на пробиотици, вероятно и при децата има такива случаи. Не твърдя нищо, не мога да знам в случая на Смайли баш дали е така, но допускам, че има и такава "логика".
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IX
« Отговор #849 -: Август 19, 2014, 11:58:25 am »
Ротавирусите изобщо не бива да се подценяват, защото могат да станат големи бели. Малките деца се обезводняват много бързо и ако един възрастен може да си наложи да пие течности или каквото му предпишат за случая, на едно малко дете върви му обясни, че трябва да се налива със солеви разтвори, то и затова директно ги слагат на системи. Ние не бяхме от най-тежките случаи, след 1 неуспешно сложена система Митко само с пиене се размина, но си скъсах нервите и предпочетох да сме там, а не вкъщи да се побъркам ако в 12 през нощта ми увисне на ръцете. В болницата имаше съвсем мънички бебета, придружавани от майките си, които видимо са полагали доволно грижи в хигиенно отношение (щото имаше и циганета, които не бих искала да коментирам), да се чудиш как са се заразили, но както Жбрул е писала никак не е невъзможно. 
*

    Crystal

Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IX
« Отговор #850 -: Август 19, 2014, 12:15:40 pm »
Определено не са за подценяване ротавирусите. Аз както се помотвах с ваксината, една приятелка ми каза че са в болница с двете и деца, малкото тогава нямаше година. Та набързо взех решение да сложа ваксината.
За кърмата-не мисля, че нито трябва да се издига в култ, нито да се изкарва тотално безполезна. За мен си има ефект. Най-малкото, като бяхме болни кърмата беше значителен дял от течностите и храната, които поемахме. Има и обезболяващ и успокояващ ефект-това са моите наблюдения.
Jbrul, само високата температура не убива всичко. Трябва и налягане. Затова инструментите в болниците се стерилизират в автоклав. Но по бебешките шишета се предполага, че няма чак такива количчества патогени и изваряването е достатъчно, за да останат минимални количества, които не могат да предизвикат негативни ефекти.
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IX
« Отговор #851 -: Август 19, 2014, 12:44:01 pm »
Както е писала м-и, бебо е на АМ.
Той в момента е във възраст, в която всичко му е в устата (снощи тъкмо му сапунисах ръцете докато го къпя и докато успея да ги полея с чиста вода, той вече си ги беше пъхнал в устата). И според мен винаги може да пипне нещо. Разбира се, надявам се да не се случва.
Мъжът ми ходи на работа, работи в open space. Ако той пипне някой вирус вероятността и бебето да го пипне все пак е голяма, колкото и да хигиенизираме. А аз и не съм от големите хигиенисти :lol:.

Това, че кърмените бебета боледуват по-малко и имат по-добър имунитет не мога да го потвърдя с примери около мен. Точно обратното. Разбира се, извадката ми не е репрезентативна.
По майчина линия никой в семейството не е имал много кърма. Майка ми не е била кърмена въобще. До момента не съм я виждала да пие антибиотик или да боледува сериозно (дай Боже все така да е). Аз съм кърмена около месец - почти не боледувам, в живота ми съм пила около 3 пъти антибиотик (и то за полови инфекции, а не за настинки и други подобни).
Имам една позната мама дето кърми до 2-рата година и през тези 2 години детето се разболява (с влизане в болница) 3 пъти.
И все са такива примерите около мен и затова не съм много убедена в тези теории за кърмените и некърмените бебета.
Въпреки това правех всичко възможно да стимулирам кърмата, но уви, който си няма, си няма. Mousyt разказа в една друга тема как цеди по 1 л. на денонощие (стои по 10 мин на помпата). Аз в най-добрите дни съм цедяла по около 400 мл като съм стояла на помпата по 40-50 мин., включена почти на максимално дърпане. Няма да казвам колко разранени ми бяха зърната от цялото това висене, а осигурявах едва между 1/3 и 1/2 от необходимото мляко за денонощието. Накрая бебето само отказа да я яде за сметка на АМ.

А за биогайата не знам наистина. Някои са против, защото чревната флора трябвало да свикне сама да се регулира, а не изкуствено. А връзката на биогайата с вирусите ми е съвсем непонятна  :lol:
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IX
« Отговор #852 -: Август 19, 2014, 13:45:13 pm »
..... А за биогайата не знам наистина. Някои са против, защото чревната флора трябвало да свикне сама да се регулира, а не изкуствено. А връзката на биогайата с вирусите ми е съвсем непонятна  :lol:

няма връзка, лично мнение, изобщо не виждам смисъл да се тъпчат здрави деца с каквито и да е добавки, пък било то и позовавайки се на максимата - ако не помогне, няма да навреди.

същото се отнася и за кърменето и това дали ще ти боледуват децата, нищо общо :wink:
въпреки че сравнение между себе си и нашите деца не е уместно да се прави, най-малкото поради това, че на времето нямаше толкова много вируси. аз също не съм боледувала като дете, АБ пих на 21 г. за първи път, кърмена съм едва 4м., но както казах изобщо не мисля че има нещо общо с кърменето.
Например, ако майката се храни нездравословно, детето не се извежда на чист въздух, облича се неподходящо за сезона и т.н. кърменето няма с какво да помогне на едно не калено дете в момента в който срещне вируса. всичко е до имунитет, затова да потретя, калявайте децата, хранете ги добре дори това да ви коства усилия и нерви, защото по-добре да обясних 1000 пъти защо няма да купиш вафла отколкото при първата истерия да му я връчиш в ръцете. :)
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IX
« Отговор #853 -: Август 19, 2014, 14:11:46 pm »
Crystal, имах предвид, че ако шише можеш някак си да стерилизираш, то гърдата си не би могла. И няма мегдан в такъв случай да си говорим, че кърменето е по-безрисково за лепването на зарази, които се хващат по въздушно-капков път, или по контактно-битов, защото контактът ни с бебетата не е само едното им хранене зер. Аз ползвах стерилизатор за микровълнова, наясно съм, че нито температурата, нито налягането, нито времето за стерилизация са като в болничен автоклав. Но и шишетата не се ползват, за каквото се ползва скалпел и други инструменти в операционната все пак, та и не се нуждаят от стерилизация от подобен "ранг". Но както вече казах - дали кърмено, дали хранено с АМ бебе - все може да си лепне нещо стомашно по 1000 други начина, не от храненето. Пък нивото на хигиена и при двата вида хранене е еднакво, да не кажа, че с АМ може и да е по-високо, ако това се цели и майката изпадне в крайности по въпроса.

За кърмата - едно е безспорното й предимство. Тя е най-пригодната за усвояване храна за едно новородено, сравнена с всеки друг аналог. Ако детето няма някои особени проблеми де, както имаше моето - тогава пък точно тя е най-непригодна за усвояване, понеже то просто не я задържа. Навремето моя вуйчо, който имаше рефлукс и като възрастен (което е рядкост) е бил почти "Бог да го прости", на близо годинка...от глад. 54-а година, хем все по болници са били - толкова са били наясно и лекарите какво е това състояние и какво да правят. Казвали на баба ми да си го кърми, че по-добро от кърмата не моЙ да има и толкова. Тя го кърмела - той повръщал всичко и от задника му тече вода и т'ва е. Правили опити и с кисело мляко - същата история. Накрая ги изписали да си мре детето у дома казано направо, та една съседска баба им казала: "Вижте, то вече голямо детенце, зъби има, на годинка ще става, бе дайте една обикновена бисквитка с водичка да му дадем, да видим". Че като зяпнало онова ми ти изгладняло дете  :lol: Два дни по-късно, баба ми за първи път видяла твърдо ако жената. Идваше ми казва, да го сложа в една кърпа, че да мина по цялото село да го покажа, така съм се радвала. После вуйчо ми ял попари с биволско мляко (биволици сме имали) и домашно сирене, масло и как си требе. Та за два месеца се заврандисал, беше 2 метра мъж, строен, само мускули...Почина от кожен рак, не се излагаше на слънце... :?

За всички други хипотетични ползи от кърмата - за мен са под въпрос. И аз като Смайли - не съм НСИ  :lol:, но личните ми наблюдения по въпроса са сходни на нейните. Хем в компанията ми от майки, мнозинство бяха кърмачките и то от дълго кърмещите, от по 2 години, че и отгоре. И болести и АБ и влизане в болница споходи някои изключително кърмени бебета, докато Дани, хранен с АМ, захранван с пюрета от бурканчета, после записан на детска кухня - за първи път ми се разболя на година и 3 месеца от вирус. Демек - беше неизбежно, същия простря и мен и майка ми - голям зор докато се поосвестим от него, някакъв гнусен щам беше, с много тежко протичане. Обаче пък детето се освести много по-бързо от нас двете - факт. Ако го бях кърмила до това му разболяване - може би и аз щях да си мисля, че първото му разболяване се случи относително късно, заради кърменето. Обаче аз знам, че в неговия случай - не е така.
Откровено казано - считам, че каквото се случи детето - това е. Някои са по-болнавички, кърмени, или не, други просто не са. Или пък алергични... Винаги се сещам за Мими26, която е от малкото близнашки майки съумели да кърмят и то дълго. Пък как захранва и храни - може 10-ина книги да издаде по темата. Но нейните герои са си алергични, генетично са предразположени и кърменето не е решило този проблем, просто защото няма как да го реши. Моето дете е от втория вид явно, нямам никаква заслуга лична, такава му се случила комбинацията от гени, такива са му роднините. Храненето с АМ, нито го направи болнав, нито алергичен, понеже просто няма чак такива функции и свойства храната (все тая каква е, ако не е радиоактивна де  :lol:)
Обаче пък - наследи целия ми калпав род, вкл. и мен самата с третата сливица. Моята е вадена таман два пъти. Още първия път като го чух да ми прихърква без да е болен - беше ми ясно докъде ще я докараме.  :? Изчаках си чинно определения от медицината разумен срок за изчакване на операция, последните месеци от който - протекоха с прием на АБ всеки месец. Не съм от хората даващи АБ за нищо, аз самата рядко пия. Обаче...мине вирусче, той него го изкарва на крак, поразкека се, ама в оная ми ти "гъба" сливицата - загнездят се секрети, пръкнат се бактерии, почва смъркане, оттам от секретите кашлица, всичко слиза надолу... Мъча 10 дни с консервативни лечения, па сополи вадя, капчици, сиропченца - ядец. Накрая ми вдигне температурите, стане един як бронхит и хайде АБ. Просто няма как иначе. Откакто разкарах този вредител сливицата ( в края на април) ми идва да гърмя фойерверки  :lol: Веднъж само се разболя, но от инфекциозна мононуклеоза, скоро след самата операция, лепна си я в ДГ, то това заболяване е трудно да го избегне човек, ако някъде пламне. Но друго - няма. А миналото лято, след всеки появил се летен вирус опирахме до АБ. Начинът му на хранене и на живот - не е променян и в двата периода. причината беше чисто физиологична и нямаща грам връзка с храненето му.

Разказвам ги тези неща НЕ, за да кажа, че кърмата не е полезна, не е добра храна, че няма смисъл да се кърми бебето и пр. Ако щеш и от финансова гледна точка да кърми човек само - все е полза. Написаното по-горе е само, за да споделя, че от моя личен опит, както и от този на други майки край мен, които пък кърмеха много и дълго - не съм видяла никакво потвърждение за връзка между това колко е здраво детето и дали, в зависимост от това дали е кърмено, дали не е. Което си е здраво - здраво си е и толкова. Това според мен обаче. Всеки има право да вярва, че е иначе - за мен не от значение. Стига да не се изпада в опасни за самите деца ситуации, като онази дето ви я разказах в предишен пост от едната вяра, че кърмата е някаква панацея за всичко. И такива майки има, не са малко и не казвам, че която и да е от вас тук е от тях.

Смайли, аз също не виждам пряка връзка между двете.  :lol: Връзка има дотолкова, че ако са разбутани червата след стомашна инфекция някаква, се очаква този пробиотик да стабилизира нещата там. Дали е така наистина, дали не е - не съм компетентна да преценя обаче. Не съм много навътре с тези медикаменти, а пък всичко което наричат "хомеопатия" общо - го броя баш за "светена вода", дето вика Лили, та не съм и правилният човек, които да пише по тези въпроси. Аз каквото смятам за излишно за даване - просто не го давам, нито го пия и толкова. Изопринозин, пръскалца със сребърна вода, вит Ц ампулки, някакви измислярски витамини в шишенца, хомеопатични сирпоченца и капки, осцилококцинум...просто не ги купувам и това е.  По-скоро съм на мнението на Стефка по тези въпроси. Добрият имунитет на даден човек (дете) се дължи на множество фактори, спомагащи той да е наличен, а не само на един. Било кърма, било н'ам какви "космически" витамини и добавки, ама пък останалите да са ти "загъзени". Моят дзвер ходи абсолютно бос и то по всяко време откакто сме си на село. (карката му са в такъв вид, че с телена четка не мога да ги почистя, ама...това да ми е зора) Сред зима у нас - също щъка бос, а аз и килими нямам, понеже ги мразя. Аз съм зиморничева гад и когато съм с анцуг и жилетка - той е по слипове и фланелка с къс ръкав макс и отказва да облича друго. От самото му раждане не е навличан, гледали са ме като психично болна куп хора, с какво облекло разхождам новородено бебе март месец. По морета и басейни - кисне и с часове в студена вода, синя му става устата, ама и сопол не пуска, да не говорим за друго... За храните - каквото мога гледам да осигуря "био", нали съм "връзкарка" по селата хахахаха - за основните неща - млека, меса, зеленчуци, плодове - получава ми се. не съм крайна за тези неща де - каквото може такова - другото от магазина, няма как иначе. Пие само вода в 99% от времето, понеже и аз това пия и освен, че друго просто няма купено в къщи, той е добил този навик. На някаква събирачка, като види от други деца - иска и той сок примерно, купувам му, дръпне два пъти и го зарязва и си налазва пак водата. Не го "калявам" умишлено, просто се съобразявам с това какво той предпочита, човек научава много от децата си, ако се научи да ги "слуша внимателно". ;) Единственото, с което съм в издънка е, че аз вирея на поне 25 градуса и ще не ще - трябва и той да живее на толкова. Което решава с разсъбличане и сред зима и толкова. И в най-големия студ - извеждам го по едни дънки - без чорапогащник, вече и ватирани рядко купувам... Та, да  - то за да е здрав човек си е цяла "система" от действия за целта, без крайности някакви разбира се.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IX
« Отговор #854 -: Август 19, 2014, 16:53:48 pm »
Ротавирусната ваксина не защитава на 100%. Моят син в момента е болен, вярна за първи път за 3г, но направо в чудо се виждам. Един ден е зле, на следващия супер, от вчера включихме и Суметролим, в живота си такова разстройство не съм виждала  :(
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IX
« Отговор #855 -: Август 19, 2014, 16:56:14 pm »
М-и, бързо оздравяване на малкия  :?
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IX
« Отговор #856 -: Август 19, 2014, 17:08:25 pm »
М-и, при ротавирусите лекарствата специално за разстройството нямат съществен ефект. Терапията е интензивна хидратация. Преди да стигнем до болницата педиатърката изписа Хидратин-алфа. Това е прахче със соли, което се разтваря във вода и се пие на често по малко. В болницата детето пиеше директно солеви разтвор. Това се прави, за да се компенсират загубите на минерали от обезводняването. И да не яде няколко дни не е болка за умиране. После трябва да се внимава и със захранването. Дано бързо се оправи детенце!
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IX
« Отговор #857 -: Август 19, 2014, 17:39:07 pm »
Не ги иска тия разтвори и по половин на ден не мога да пробутвам. Педиатърът изписа Ентерол, на своя глава давах вчера Линекс, днес Рекомфорт. Опитвам се лечебна Хумана да пробутам, но някой умник я "овкусил" с банан и му се повдига като я доближа до лицето му. Правя квото мога и съм се настроила, че ще ходим в болницата, но пак не е дехидратиран днес. Водих го до спешния в неделя, Педиатърът на смяна ме пита мен кво да му изпише  8O :? и ако се влоши, защото той беше добре, но явно се е очаквала втора вълна, че ще го хоспитализират  :x
*

    Crystal

Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IX
« Отговор #858 -: Август 19, 2014, 17:43:11 pm »
М-и, съжалявам, дано се разминете без болница. Той ваксиниран ли е?
За кърмата написах предимствата, които са очевидни за мен-когато детето е болно и не иска да се храни, това е начин да приема течности и храна. За другите предимства не мисля никого да убеждавам-100% се намира някой да ми обясни, че напразно се мъча, щото не мога да схвана че файда няма.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IX
« Отговор #859 -: Август 19, 2014, 17:49:29 pm »
Ваксиниран с Ротарикс, да Кристал. Ползи от кърмата може и да има, първото разболяване беше като спрях да го кърмя, но пък те и АМ са пълни с витамини и полезни вещества, сага може да не са майчини, но и коластрата по аптеките е кравешка  :wink: